Ana içeriğe atla

BAKARA SURESİ 10. AYETTEN DERS ALMAYANLAR, AYNI YANLIŞI YAPMAKTAN ASLA KURTULAMAZLAR.


 

Allah Kur’an da çok net ve apaçık örnekler verir ki, geçmiş toplumların yaptığı yanlışları, bizlerde yapmayalım. Bu makalemde sizlere hatırlatmak istediğim ayet,  Bakara suresi 10. ayet olacak. Bu ayette Allah, kitap Ehlinin yaptığı yanlışlara çok güzel bir örnek veriyor. Önce ayeti yazalım daha sonrada bu ayetten de nasıl bir ders alırız, onu anlamaya çalışalım.

Bakara 10: KALPLERİNDE MÜNAFIKLIKTAN KAYNAKLANAN BİR HASTALIK VARDIR. Allah da onların hastalıklarını artırmıştır. SÖYLEDİKLERİ YALANA KARŞILIK DA ONLARA ELEM DOLU BİR AZAP VARDIR. (Diyanet meali)

Bu ayeti tercüme edenlerin bir kısmı, kalplerinde hastalık olanlar diye çevirmişler.  Aslında her ikisi de aynı anlama çıkıyor. Çünkü münafık İslam toplumunda, inandığını söylediği halde, asıl olan Allah ın dininden saparak, hak olanı yaşamayıp, dini konularda ortamı karıştıran, kargaşa yaratan, batıla sapan anlamındadır ki, böyle insanların kalpleri hastalıklıdır dersek yanlış olmaz. 

Bu ayetin öncesindeki ayetlere baktığınızda, kendilerini iman edenler olarak tanımlayıp, doğru yolda olanları aldatmaya çalıştıklarından bahsettiğini görüyoruz. DEMEK Kİ BU İNSANLAR ARAMIZDA, BİZLER GİBİ BEN MÜSLÜMAN IM DİYENLER.  Allah bu insanlar aslında kendilerini aldatıyorlar diyerek uyarıyor. Pek bu insanlar o günkü toplumu hangi konularda aldatmaya çalışıyor olabilirler? Bunu da Kur’an dan anlıyoruz. Allah indirdiği kitaplarda hüküm vermediği halde, bunlarda Allah ın emridir, mutlaka dinimizi yaşamamız adına gerekli bilgilerdir diyenlerin olduğunu görüyoruz. ÇÜNKÜ ALLAH AYETİNDE NE DİYORDU. HAK VE DOĞRU OLAN ALLAH KATINDAN İNDİRİLENDİR, diye apaçık bildiriyor.

Allah iman edenlerin arasında olan, dine nifak sokmaya çalışan, fitne fesat yaratarak, Allah ın indirmediği bir şeyi, sanki Allah indirmiş gibi gösterenlerin, böylece dinde bölünenlerin kalplerini ve kulaklarını mühürlediği örneğini veriyor. Allah Elçisine, SEN ONLARI SANA İNDİRDİĞİM KİTAPLA UYARSAN DA UYAR MASAN DA, SENİ DİNLEMEZLER DİYOR. Peki, Allah ın Elçisi ne söylüyor da onlara, Allah inanmaz onlar diyor.  Bu konu Kur’an da birçok ayette bahsedilir. Allah daha önce gönderdiğimiz Elçilerimize de, yalnız sana indirdiğimizle onlara hükmet, sakın atalarının rivayet, sanı inançlarını yaşamaya devam etmesinler diye vahyettik. Ama onların çoğu bunu dinlemediler, senide genel çoğunluğu dinlemeyecektir diyor. 

Bakın cahiliye toplumunun yaptığı aynı hataları, şimdi bizlerin genel çoğunluğu da yapmıyor mu? Allah Kur’an da sizleri, yalnız Kur’an dan sorumlu tutuyorum dedikçe, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz, Kur’an özet bilgidir, herkes Kur’an ı anlayamaz diyorlarsa, bu insanların gözleri ve kulakları mühürlenmiş demektir. Allah ın gönderdiği kitaplarla yetinmeyenlerin, kendilerini bakın nasıl en doğru yolda gördüklerini söylediği örneğini veriyor Allah.

Bakara 11: Bunlara, “Yeryüzünde fesat çıkarmayın” denildiğinde, “BİZ ANCAK ISLAH EDİCİLERİZ!” derler. (Diyanet meali)

Yüce Rabbim sana şükürler olsun, öyle güzel örnekler veriyorsun ki, anlamamak mümkün değil. Bu insanlar cahiliye toplumunda, kendilerinin en iyi en doğru yolda olduklarını, kendilerinin gerçek iman eden kimseler olduğunu söylüyorlar ve bunlar çevresindeki insanları ıslah edici, doğru yola ulaştırıcı olarak görüyorlar. Ama Allah, atalarının rivayet ve sanı dininde ısrar edenlere, yalnız Allah ın indirdiğine tabi olmayanlara,  ASIL ONLAR BOZGUNCUNUN TA KENDİLERİDİR DİYOR. GÜNÜMÜZDE ÜLKELERİ VE TOPLUMLARI YAŞANMAZ HALE GETİREN, KENDİLERİNE FARKLI İSİMLER TAKAN AMA MÜSLÜMANLIĞIN ZERRESİ OLMAYAN, BOZGUNCULARI ACI VE ÜZÜNTÜYLE İZLİYORUZ. Bakara suresi 13. ayetinde de çok dikkat çekici bir örnek veriyor ve bakın ne diyor.

“ONLARA, “İNSANLARIN İMAN ETTİĞİ GİBİ SİZ DE İMAN EDİN!” DENDİĞİNDE, “BİZ HİÇ BEYİNSİZLERİN İMAN ETTİKLERİ GİBİ İMAN EDER MİYİZ?” DERLER.”

İsterseniz bu cevap üzerinde düşünelim. İnsanlar nasıl iman ediyor da, bunlar onlar gibi iman etmek istemiyor ve beyinsiz onlar diyorlar. Lütfen Allah ın verdiği bu güzel örneklerden dersler alalım, yoksa aynı hataları işleyen beyinsizlerin safında buluruz, mahşer günü kendimizi. Kur’an ı dikkatle düşünerek, anladığı dilden okuyan bir Müslüman, Allah ın kullarının nasıl iman etmesi gerektiğini çok iyi bilir. Kısa başlıklar halinde bir kısmını hatırlayalım. ALLAH BİZLERDEN, NASIL BİR İMAN YOLUNU İZLEMEMİZİ İSTİYOR.

— Allah emin olmadığınız bilgilerin ardına düşmeyin ve YALNIZ BENİM GÖNDERDİĞİM VAHYE, YANİ KUR’AN A TABİ OLUN DİYOR. 
— Allah Elçisine de verdiği görev ve yetkiyi açıklayıp,  SENİN GÖREVİN SADECE TEBLİĞ ETMEKTİR, BİZ RESULLERİ SADECE MÜJDECİLER VE UYARICILAR OLARAK GÖNDERİRİZ diyerek, görev tanımını yapıyor.
— İmanınızı yaşarken KESİN DELİLİNİZ VE KANITINIZ YALNIZ BENİM GÖNDERDİĞİM VAHİY YANİ KUR’AN OLMALIDIR diyor.
– Size öyle bir kitap gönderdim ki, SİZLERİN BÜTÜN ŞANINIZ, ŞEREFİNİZ BİLGİ KAYNAĞINIZ DAYANAĞINIZ YALNIZ KUR’AN DIR. 
— Sakın gönderdiğim KİTABIN SINIRLARINI AŞMAYIN, ATALARINIZIN BATIL İNANÇLARINI DİN DİYE YAŞAMAYIN.

Cahiliye toplumu, kitap ehlinin genel çoğunluğu, işte Allah ın bu uyarılarına kulak asmadıkları için, Allah onların gözlerini, kulaklarını mühürlüyor. Bunlar kendilerini doğru yolda zannedip, karşılarındaki belki azınlık, ama doğru yolda olan Müslümanlara beyinsizler gibi mi iman edelim diyerek, onları küçümsüyorlar.

Bu ayetleri okurken, günümüzde yapılan yanlışlar hatta Kitap ehlinin kendilerini övdükleri gibi günümüzde de nasıl kendilerini övdükleri guruplar, mezhepler, cemaatler geldi aklıma. Yalnız Kur’an a tabi olmalıyız dedikçe, inatla yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz diyerek, atalarının dine soktuğu rivayet ve sanı ilaveleri Kur’an da görmediklerinde, aldıkları küçümser tavır çok üzücüdür. Bu kişiler kendilerini cennetlik, karşısındaki insanları da cehennemlik ilan ediyorlar. TÜM GERÇEKLERİ, ALLAH IN HUZURUNDA HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ.

Allah ın verdiği örnekleri göz ardı etmeyip, dersler alana ne mutlu.  Batıl ve hurafeden uzak, Allah ın nuru Kur’an ile yetinip, onu hayatına geçirenler,  Allah ın halis kullarıdır. Allah ın kitabı ile yetinmeyip, BATIL VE RİVAYET İNANCINI YAŞAYABİLMEK ADINA, ALLAH IN KUR’AN DA Kİ AYETLERİNİ GÖRMEZDEN GELEN, ÜSTÜNÜ ÖRTENLERİN SONUNU, YAZACAĞIM AYET İLE SİZ TAHMİN EDİNİZ.

Zuhruf 36: KİM, RAHMÂN’IN ZİKRİ’Nİ GÖRMEZLİKTEN GELİRSE, BİZ ONUN BAŞINA BİR ŞEYTAN SARARIZ. ARTIK O, ONUN AYRILMAZ DOSTUDUR. (Diyanet meali)

DİLERİM KUR’AN GERÇEKLERİNİN FARKINDA OLAN, AZINLIK ALLAH IN HALİS KULLARI ARASINDA OLURUZ. 

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .