Ana içeriğe atla

FASIKLARDAN OLMAK İSTEMİYORSAK, KUR’AN’A SARILALIM.


 

Kur’an da fasık kelimesi, birçok ayette geçer. Madem Rabbimiz bu kelimeyle bizlerin dikkatimizi çekiyor ve uyarıyor, gelin Allah bu sözüyle bizlere ne anlatmak istiyor, onu birlikte anlamaya çalışalım.

Fasık kelimesinin geçtiği ayetlere baktığımızda bu kelimenin anlamının, İMAN ETTİĞİNİ SÖYLEDİĞİ HALDE, ALLAH IN GÖNDERDİĞİ REHBER KİTABIN YOLUNDAN SAPMIŞ, ALLAH IN EMİRLERİNİN TERSİNE HAREKET EDENLER, anlamında bu kelimenin kullanıldığını görüyoruz. Onun için böyle insanların söylediklerinin doğruluğunun, bizler tarafından mutlaka sorgulanması ve kontrol edilmesinin çok önemli olduğu vurgulanır Kur’an da. Kimlerin fasık olabileceğini, ilk önce bizler bilemeyiz. Onun için her zaman bu konularda dikkatli olmalıyız, her söylenene hemen inanmamalıyız. Bazı örnek ayetler verelim ve üzerinde düşünelim.

Maide 47: İncil ehli Allah’ın onda indirdiği ile hükmetsin. Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenler, fasıkların ta kendileridir. (Diyanet meali)

Secde 18: İnananla yoldan çıkan (fasık) bir olur mu? Elbette bir olamazlar. (Bayraktar bayraklı meali)

İlk ayetten anlıyoruz ki, Allah O günkü Hristiyanların yaptığı yanlışa dikkat çekiyor ve kendilerine indirmiş olduğumuz İncil ile topluma hükmetmelerini emretmiştim, ama onlar bunu yapmadılar diye bir önceki ayette bunun açıklamasını yapıyor. Daha sonrada Allah ın indirdiği ile hükmetmeyip, atalarının inançları yani doğru olmayan, beşeri inançlarını din diye topluma anlatanlara da, onlar FASIK oldular, yani benim yolumdan saptılar diyor. Allah Hristiyanların yaptığı bu örneği, boşuna vermiyor bizlere. Lütfen ders alalım ve bizlerde, fasıklardan olmak istemiyorsak, YALNIZ ALLAH IN İNDİRDİĞİ KUR’AN İLE TOPLUMA HÜKMEDELİM, ANLATALIM.

Diğer ayette de, Allah ın indirdiği ile hükmetmeyenler le, batılı din edinip yoldan sapanların, yani fasık olanların, Allah katında asla bir tutulmayacağı çok açık bir şekilde anlatılıyor. Şunu hatırlatmak isterim, FASIKLAR Allah ı inkar edenler değil, Allah ın vahyinden batıla sapanlar. Şimdi de konuyu daha açık anlayabilmemiz için, sizlere iki örnek ayet daha hatırlatmak istiyorum.

Bakara 99: Andolsun ki, sana apaçık ayetler indirdik. ONLARI FÂSIKLARDAN BAŞKA KİMSE İNKÂR ETMEZ. (Bayraktar Bayraklı meali)

Hucurat 6: Ey inananlar! EĞER BİR FÂSIK/YALAN HABER TAŞIYAN SİZE BİR HABER GETİRİRSE, ONUN DOĞRULUĞUNU ARAŞTIRINIZ. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz de, sonra yaptıklarınıza pişman olursunuz. (Bayraktar Bayraklı meali)

Bakara 99. ayette, çok dikkat çekici bir söz söylüyor Rabbimiz. Yemin ederek Allah, sizlere apaçık ayetler indirdik dedikten sonra, onları fasıklardan başka hiç kimse inkâr etmez diyor. Bu cümleden siz ne anladınız? Lütfen dikkat, tekrar hatırlatmak istiyorum, Kur’an ın tamamını inkâr edenlerden bahsedilmiyor bu ayette. Çünkü fasıklar sözde iman ettiğini söyleyen kişiler, hiç inanmayanlar değil. Onlara zaten Kur’an, kâfir diyor.

FASIKLARIN İNKÂR ETTİĞİ SÖZÜNDEN KASTEDİLEN, ALLAH IN APAÇIK AYETİ VARKEN, BAZI AYETLERİN ÜSTÜNÜ ÖRTÜP, GÖRMEZDEN GELEREK, KUR’AN IN EMRETTİĞİNİN TAM TERSİ BİR HÜKÜMLE, ATALARININ İNANÇLARINI YAŞAMALARIDIR. Bu konuya örnek vermeden önce, Hucurat 6. ayeti de anlamaya çalışalım.

İman ettiğini söylemelerine rağmen, birçok konuda Allah ın kitabıyla amel etmeyip, hurafe ve rivayet bilgilerle size gelen o fasık kişiler, sizlere Allah ın Kur’an da verdiği bilgilerin TAM TERSİ SÖZLERİNİ SİZLERE GETİRİP, BUNLARDA ALLAH KATINDANDIR DERLERSE, SAKIN ONLARA HEMEN KANMAYIN İNANMAYIN DİYOR ALLAH. Peki, ne yapın diyor? SİZLERE SÖYLENEN BİLGİLERİN, DOĞRULUĞUNU ARAŞTIRIN.

Peki, nereden araştıracağız, burası önemli? Ona da Allah açıklık getiriyor ve ne diyordu? SİZLERİ KUR’AN DAN HESABA ÇEKECEĞİM. SAKIN KUR’AN IN SINIRLARINI AŞMAYIN. KUR’AN IN İPİNE SARILIN. Demek ki bizlerin yapması gereken, bizlere bunlarda Allah katındandır, dinimiz adına yaşamamız gereken bilgilerdir diyenlerin sözlerini, mutlaka Kur’an ile sorgulayıp, Kur’an a danışmamız gerektiğini, Allah bizlere emrediyor. DİKKATLİ OLMAMIZIN NEDENİ, BU SÖZÜ SÖYLEYENDE MÜSLÜMAN, YALAN SÖYLEMEZ DİYE SAKIN ALDANMAYIN, çünkü sizleri Allah ile aldatanlar çıkacaktır uyarısını pekiştiriyor. “SÖZ BAKIMINDAN ALLAH’TAN DAHA DOĞRU KİM VARDIR!” (Nisa 87)

Yazdıklarımıza şimdide örnekler verelim. Allah ne diyordu, sizlere gönderdiğim Kur’an ile hükmetmeyen, sizlere apaçık ayetler gönderdiğimiz halde, bu uyarılara ters hareket edenler fasık olmuştur diyordu. Hatırlayınız, Allah Kur’an ın ayetlerini apaçık ve nice örneklerle açıklanmıştır dediği halde, bizlere bir kısım Müslüman kişiler ne diyorlar? KUR’AN DA HER BİLGİYİ BULAMAZSINIZ. KUR’AN AÇIKTA NE KADAR AÇIK. KUR’AN I HERKES ANLAYAMAZ ONU VELİ İNSANLAR ANLAR. KUR’AN I ANLAMAK VE YAŞAMAK İSTİYORSANIZ, ŞU KİŞİNİN KİTAPLARINI OKUMALISINIZ. İşte bu sözleri söyleyen kişi, Allah ın onca ayetini görmezden gelip tersini söyleyerek, böylece ayetleri inkâr etmiş ve tam tersine inanarak FASIKLARDAN olmuş demektir.

Allah şefaat tümden bana aittir, hiçbir şefaatin fayda etmediği o günden sakının diye bizlere bildirdiği halde, birileri karşımıza çıkıp, bu ayetlerin tam tersini söylüyor ve peygamberler, din ulemaları, şeyhler, efendiler de şefaatçidir diyorsa, böyle insanlara da Allah fasık diyor. Çünkü fasık kelimesini Allah ayetinde, Allah ın emrettiği ayetlerin tam tersini söyleyip, anlatan ve hayatına geçirenlere diyor. Allah Kur’an da, zina yapanlara verilecek cezanın ne olduğunu açıklamıştır. Açıkça ayeti tebliğ almasına rağmen, hala zinanın cezası aslında recm yapmak, yani taşlayarak öldürmekti ama Kur’an a geçmemiş diyorsa bir insan, Allah ın ayetini inkâr etmiş ve FASIKLARDAN olmuş demektir.

ALLAH IN UYARISINI, TEKRAR HATIRLATMAK İSTERİM. ALLAH GÖNDERDİĞİM KUR’AN DA, SİZLERE BAHSETMEDİĞİM BİLGİLERLE GELİP, BUNLARDA ALLAH KATINDANDIR DİYENLERE SAKIN HEMEN İNANMAYIN, MUTLAKA BU BİLGİLERİN DOĞRULUĞUNU GÜVENEBİLECEĞİNİZ, BENİM KORUMAM DA Kİ KUR’AN DAN ARAŞTIRINIZ, DOĞRULAYINIZ DİYOR. BUNU YAPMAYANLARA VE HER SÖYLENENE KUR’AN DAN ARAŞTIRMADAN UYANLARA DA ALLAH, FASIK OLDULAR DİYEDE BİLDİRİYOR. HATIRLATIRIM.

Son olarak sizlere iki ayet daha hatırlatmak istiyorum, ayetler üzerinde düşünene çok şeyler anlatıyor. Düşünmesini başkalarına bırakanlara ise sözüm zaten yok.

Haşr 19: Allah’ı unutan ve bu yüzden Allah’ın da KENDİLERİNE KENDİLERİNİ UNUTTURDUĞU KİMSELER GİBİ OLMAYIN. İşte onlar fasık kimselerin ta kendileridir. (Diyanet meali)

Tevbe 96: KENDİLERİNDEN RAZI OLASINIZ DİYE, SİZE YEMİN EDECEKLERDİR. Siz onlardan razı olsanız bile, Allah o fasıklar topluluğundan asla razı olmaz. (Diyanet meali)

Dikkatinizi çekmek ve tekrar hatırlatmak istediğim konu, bu iki ayette bahsedilen fasıklar, Allah a ve kitaplarına hiç inanmayanlar değil, aramızda gezinen sözde Müslümanlar. Bu ayette bahsedilen, Allah ı unutanlar sözüyle Rabbimiz, Allah ın kitabıyla, sözleriyle amel etmek yerine, beşerin rivayetleri ile amel ederek, hiç araştırmayıp FASIK OLANLARDAN BAHSEDİLİYOR. Bakın Allah böyle insanlara ne yaparım diyor.

Benim indirdiğim kitapla imanlarını yaşamayıp, emin olamayacağı kaynaklardan inancını rivayetler ile yaşayanları Allah, KENDİLERİNİ KENDİLERİNE UNUTTURURUM diyor. Peki, bu ne demek? Allah ın bizleri yaratırken, FITRATIMIZA yerleştirdiği kendini tanıma gücünü, duygusunu onlara unuttururum, yani bir başka ayetinde de, böyle insanların gözlerine perde çeker, kulaklarını ve gönlünü mühürlerim diyor.

DAHA AÇIKÇASI BÖYLE İNSANLARI, KENDİSİYLE YALNIZ BIRAKIRIM, HAYATIN GERÇEKLERİNİ GÖREMEZLER, YARADILIŞIN FITRATINDAN UZAKLAŞIRLAR DİYOR. TABİ KENDİSİNİ UNUTMUŞ BÖYLE İNSANLARDA BU ÂLEM DE ŞAŞKIN, AVARE VE NE YAPTIĞINI BİLEMEZ HALDE DOLAŞIRLAR. ALLAH IN YARDIMI OLMADAN, YAPAYALNIZ BU ÂLEM DE, HANGİMİZ BAŞARILI OLURUZ?

Diğer ayette de yine, çok dikkat çekici bir uyarıda bulunuyor Rabbimiz. Fasık kişiler, batıl ve hurafe inançlarına inanmanız için, sizlere yemin dahi edeceklerdir diyor. Sizler belki o gün hoşunuza giden sözler için onlara, düşünmeden gerçeklerden uzak, Allah sizden razı olsun bile deseniz, sizlere batıl ve yanlış bilgileri, benim adımı kullanarak sizleri aldattıkları için, BÖYLE FASIK İNSANLARDAN ALLAH, ASLA RAZI OLMAYACAKTIR, diye bizlere bildiriyor. Bizler ne yazık ki, Allah ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an ı, anladığımız dilden okumuyoruz. Anlamadan okuduğumuz içinde, fasıkların aldatmacalarına, sözlerine kanıyoruz. Allah ın bizlerden istediği gibi, sorgulama ve araştırma ise ne yazık genel çoğunluğumuzda yok.

Hesabın görüleceği O çetin gün, üzülmek ve fasıklardan olmak istemiyorsak, gelin elimizde Kur’an onu anlayarak ve üzerinde düşünerek bir öğrenci misali okuyalım. Daha sonrada bizlere, bunlarda Allah katındandır diyenlerin sözlerini Kur’an ile karşılaştırıp, araştıralım. Böylece fasıkların tuzağına düşmekten kurtulmuş oluruz.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .