Ana içeriğe atla

ZÜMER SURESİ 18. AYET. SÖZLERİ DİNLEYİP, EN GÜZELİNE UYANLARI MÜJDELE.


Bizler eğer Kur’an ile bir bağlantı bizzat kendimiz kurmadıysak, yaşadığımız İslam ın Allah ın indirdiği doğru İslam olduğundan asla emin olamayız. Sormak isterim, sizler inancınızdan emin olmadan Allah ın huzuruna gitmek ister misiniz? Cevabınızı duyar gibiyim, elbette hayır diyeceksiniz. O zaman lütfen hiçbir etki altında kalmadan, emin olmadığımız bilgilerden kurtulup, SÖZÜN EN GÜZELİNE, EN DOĞRUSUNA KULAK VERELİM. Bu makalemde sizlerin, bu konu üzerinde düşünmenize vesile olmak istiyorum. Sizce sözlerin en güzeli, en doğrusu hangisidir? Gelin bu konuyu birlikte Kur’an dan araştıralım.

Zümer 18: “SÖZLERİ DİNLEYİP, EN GÜZELİNE UYANLARI MÜJDELE”. İşte Allah'ın doğru yola ulaştırdığı bunlardır. Gerçek akıl sahipleri de bunlardır. (Bayraktar Bayraklı meali)

Allah ın elçisi bildiğiniz gibi ümmiydi, yani Allah ın indirdiği dinden sapmış kitap ehline tabi değildi. Çünkü kitap ehli, Allah ın indirdiği kitapların sınırını aşmış, hatta atalarının rivayet inançlarını din diye yaşadıkları içindir ki, Allah ın elçisi onlara tabi olmamıştı. ÇÜNKÜ ONLARIN SÖYLEDİKLERİNİ, İNANÇLARINI DİNLİYOR VE MANTIKLI BULMUYOR VE ONLARA UYMUYORDU. Allah da bu konuda uyarıyor bizleri, DİN ADINA ANLATILANLARI DİNLEYİN AMA EN DOĞRUSU, EN GÜVENİLİR OLAN ALLAH IN SÖZÜNE, KUR’AN A UYUN DİYOR. Onun içindir ki Allah ın elçisini takip eden, onu örnek alan her Müslüman, asla Allah ın indirdiğinin dışına çıkmayarak, yalnız Allah ın indirdiği en doğru en güzel söze, KUR’AN A tabi olacaktır. Bakalım bu konuda Allah neler söylüyor. 

Önce şunu söylemek isterim, Ankebut 45. ayette Allah elçisine, sana vahyedilen kitabı oku diye emrettikten sonrada, deki onara diyerek bizleri yalnız Kur’an ile uyarma görevi aldığını da bildiriyor. Enbiya 10. ayetinde size öyle bir kitap indirdik ki, sizin bütün şeref ve şanınız ondadır diyorsa, SÖZLERİN EN GÜZELİ VE EN DOĞRUSUNUN, KUR’AN AYETLERİ OLDUĞU ÇOK AÇIKTIR. Nisa 87. ayette Allah, SÖZ BAKIMINDAN, ALLAH'TAN DAHA DOĞRU KİM VARDIR, diye bizleri uyarıyorsa, Allah ın sözlerinden başka din adına  doğru sözler aramamız ne kadar doğru olur? Yine Maide 50. Ayette, ALLAH'TAN DAHA İYİ KANUN KOYUCU OLABİLİR Mİ? Dedikten sonra, nasıl olur dinde Allah dan başka hüküm koyucular ararız? Allah Zuhruf suresi 44. ayetinde, bizleri indirdiği vahyinden yani Kur’an dan hesaba çekeceğine hüküm verdiyse, başka bilgilerden, başka hükümlerden rivayetlerden de sorumlu olduğumuzu söyleyip, ALLAH IN EN DOĞRU SÖZÜ ÖNÜMÜZDE APAÇIK DURURKEN, ALLAH IN SÖZÜNE UYMAK YERİNE EMİN OLAMAYACAĞIMIZ BATIL SÖZLERE NASIL UYARIZ? Hani Allah ne diyordu Zümer 18. ayetinde hatırlayalım. “SÖZLERİ DİNLEYİP, EN GÜZELİNE UYANLARI MÜJDELE.” Bizlerin gözlerinde perdemi varda, Allah ın sözlerine güvenmeyip, başka sözler arıyoruz. Bu kadar mı Allah ın yolundan saptık. Allah ın apaçık ayetleri varken, batıla sapanları emin olmayacakları sözleri söyleyenleri, bakın Allah nasıl uyarıyor.

Ahzab 70: Ey iman edenler! ALLAH'A SAYGI GÖSTERİN VE DOĞRU SÖZ SÖYLEYİN! (Bayraktar Bayraklı meali)

İsra 53: KULLARIMA DE Kİ SÖZÜN EN GÜZELİNİ SÖYLESİNLER. Çünkü Şeytan aralarını bozar. Şeytan insan için açık düşmandır. (Süleymaniye vakfı)

Zümer 17–18: Tâğut'a kulluk etmekten kaçınıp, ALLAH'A YÖNELENLERE MÜJDE VARDIR. (Ey Muhammed!) Dinleyip de sözün en güzeline uyan kullarımı müjdele. İşte Allah'ın doğru yola ilettiği kimseler onlardır. Gerçek akıl sahipleri de onlardır. (Diyanet vakfı meali)

İbrahim 24: Görmedin mi, ALLAH GÜZEL BİR SÖZÜ NASIL MİSAL GETİRDİ? (Güzel bir söz), kökü sağlam, dalları göğe yükselen bir ağaç gibidir. (Diyanet meali)

Bakın Allah kullarını nasıl uyarıyor. Allah a saygı gösterin ve doğru söz söyleyin diyor. Din ve yol gösterici olarak yalnız Allah benim sözlerimdir diyorsa, bizlerde bunu yeterli görmeyip tam tersine inanıyorsak, bizler Allah ın kitabına, sözlerine saygı göstermiyoruz demektir. Allah Ankebut 51. ayetinde, Allah ın indirdiği kitabı yeterli görmeyip, atalarının riayet inançlarınıda yaşamak isteyen Kitap Ehline; “KARŞILARINDA OKUNUP DURAN BİR KİTABI, SANA İNDİRMİŞ OLMAMIZ ONLARA YETMİYOR MU?” dediği halde bizler, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz, Kur’an da her bilgi yoktur diyorsak, Allah a saygı göstermiyor, doğru sözler söylemiyoruz demektir. Bakın Allah elçisine indirdiği kitap ve elçisini şahit olarak çağıracağı o gün için ne diyor.

Nahl 89: (Ey Muhammed!) Her ümmetin kendi içinden üzerlerine bir şahit göndereceğimiz, SENİ DE ONLARIN ÜZERİNE BİR ŞAHİT OLARAK GETİRECEĞİMİZ GÜNÜ DÜŞÜN. SANA BU KİTABI; HER ŞEY İÇİN BİR AÇIKLAMA, DOĞRU YOLU GÖSTEREN BİR REHBER, BİR RAHMET VE MÜSLÜMANLAR İÇİN BİR MÜJDE OLARAK İNDİRDİK. (Diyanet meali)

Mahşer günü Allah ın elçisi şahit olarak çağrıldığında, şunu açıkça söyleyecek Rabbimiz. Sana her konuda açıklama yaptığımız, sizlere doğru yolu gösteren bir rehber, müjde olan kitap gönderdik. Sen şahitsin bunun dışında yol gösterici sözler, kitaplar yazıp kullarıma gönderdin mi diye detaylı sorduğunda, sizce Allah ın Elçisi ne cevap verecektir, bunu düşündünüz mü? Ahkaf suresi 9. ayetinde, deki kullarıma diyerek Allah ın elçisi ne diyordu hatırlayalım.”Bana ve size ne yapılacağını da bilmiyorum. BANA VAHYE DİLENDEN BAŞKASINA DA UYMAM! VE BEN, AÇIKÇA UYARAN BİR ELÇİDEN BAŞKASI DA DEĞİLİM.” Yine Araf 3. ayette,” RABBİNİZDEN SİZE İNDİRİLENE UYUN; O'NUN BERİSİNDEN BİR TAKIM VELİLERİN ARDINA DÜŞMEYİN! SİZ NE KADAR DA AZ ÖĞÜT ALIYORSUNUZ. Diye uyardıktan sonra, diğer ayetlerde, “BEN SADECE UYARICILAR DANIM”, Kehf 26. ayette de, “ALLAH HÜKMÜNE HİÇ KİMSEYİ ORTAK ETMEZ” diyorsa, hala Allah ın sözleri, ayetleri gibi doğru sözler din adına yol gösterici rehberler, nasıl ararız? Aramak isteyen elbette kendisi bilir ama bu yanlışın hesabının görüleceğini, lütfen unutmayalım. Bakın doğru yolu gösterenin kim olduğunu söylüyor Allah.

Şuara 78: “O, BENİ YARATAN VE BANA DOĞRU YOLU GÖSTERENDİR.” (Diyanet meali)

Bu ayetten de çok açık anlıyoruz ki, bizlere doğru yolu gösteren yalnız Allah tır, onun kitabı Kur’an dır. SÖZLERİN EN GÜZELİ, EN DOĞRUSU DA ALLAH IN SÖZÜDÜR. Allah Bakara 5. ayetinde kurtuluşa erenlerin kimler olduğunu şu cümleyle bildiriyor. “İŞTE ONLAR, RABLERİNDEN GELEN BİR HİDAYET ÜZEREDİRLER VE KURTULUŞA ERENLER DE ANCAK ONLARDIR.” Maide suresi 50. ayetinde de Allah, cahiliye toplumunun yaptığı yanlışa dikkat çekici bir örnek verip, Allah dan başka kanun, hüküm koyucular arayanları nasıl uyarıyor. ”YOKSA ONLAR, CAHİLİYE KANUNUNU MU İSTİYORLAR? İYİ ANLAYANLAR İÇİN, ALLAH'TAN DAHA İYİ KANUN KOYUCU OLABİLİR Mİ?“ Lütfen Allah ın rehberi Kur’an ı dikkatle okuyalım ve yaptığımız yanlışların farkında olalım. Bakın Allah sözlerin en güzeli olarak, bizlere hangi kitabı indirmiş.

Zümer 23: ALLAH, MANA VE LAFIZLARI BİRBİRİYLE UYUMLU VE İKİLİ ANLATIMLI KİTABI, SÖZLERİN EN GÜZELİ OLARAK İNDİRMİŞTİR. Rablerine saygı duyanlar onu okuyup dinleyince tüyleri ürperir. Sonra bütün benlikleri ve kalpleri Allah'ı anmaya yumuşar. İŞTE BU KİTAP, ALLAH'IN DOĞRU YOLUDUR. ONUNLA, DİLEYENLERİ DOĞRU YOLA İLETİR. Allah kimi saptırırsa, artık ona doğru yolu gösterecek hiçbir kimse yoktur. (Bayraktar Bayraklı meali)

Lütfen Allah ın bu uyarsını dikkate alalım, eğer almazsak hesap günü, pişman olanların safında buluruz kendimizi. Allah ayetinde her şeyden nice örnekler vererek bizlerin anlamasını sağlayan, SÖZLERİN EN GÜZELİ OLARAK, KUR’AN I İNDİRDİĞİNİ SÖYLÜYOR. Allah a saygısı olanlar, onu okuyup onunla yetinerek yolunu bulur ve gerçekler karşısında tüyleri ürperir diyor. Ama bizler günümüzde Kur’an için neler söylüyoruz? Her bilginin olmadığı ve açıklanmadığı, herkesin anlayamayacağı özet bir kitap. Hatta yalnız Kur'an ile ne namaz kılabiliriz, nede oruç tutabiliriz diyerek, Kur'an adeta küçümseniyor. Lütfen unutmayalım, mezheplerin ve fıkıh inancının dine yaptığı ilaveleri, Kur'an da aramayalım bulamayız. Çünkü Allah, verdiği emirleri yerine getirebilmemiz için, en basit ve kolay bir şekilde Kur'an da açıklama yaptığını, detaylandırdığını söylüyor. RİVAYETLERE DEĞİL, ALLAH A GÜVENELİM. Bunları söyleyenler, Allah a güvenmeyip, saygı duymayanlardır. Ayetin son bölümünde, İŞTE BU KİTAP ALLAH IN DOĞRU YOLUDUR DİYOR. Bizler ise en doğru güvenilir sözlerin olduğu kitabı, her bilginin olmadığı özet kitap ilan ediyoruz. ELBETTE BUNLARI SÖYLEYENLERDE, ALLAH IN DOĞRU YOLUNU BULAMIYOR.

Kur’an ın bahsetmediği onca inancı, Allah hüküm vermediği halde Allah ın ayetlerinin içine ilave etmeye çalışanlar ve toplumu aldatanlar için bakın neler söylüyor ve bizleri uyarıyor Rabbimiz. Allah ın uyarılarını dinleyip, SÖZLERİN EN GÜZELİNE UYANA NE MUTLU.

Ali İmran 78: Onlardan bir grup var ki, KİTAPTA OLMAYAN BİR ŞEYİ SİZ KİTAPTAN SANASINIZ DİYE, DİLLERİYLE KİTABI ÇARPITIRLAR ve Allah'tan olmadığı halde, “Bu, Allah katındandır!” derler, böylece bile bile ALLAH HAKKINDA YALANLAR UYDURURLAR. (Bayraktar Bayraklı)

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK


Yorumlar

  1. Bizler eğer Kur’an ile bir bağlantı bizzat kendimiz kurmadıysak, yaşadığımız İslam ın Allah ın indirdiği doğru İslam olduğundan asla emin olamayız.
    Zamanı okuyamıyorsan, okuyanlara okutacaksın.
    TÜM İNSANLIĞA ŞAHİT OLMAK ZORUNDASINIZ
    Sıfırdan başla...
    DTY
    https://t.co/9SjLR0G1te

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .