Ana içeriğe atla

İSLAM DİNİNDE,İRŞAD MAKAMINA ULAŞMIŞ, MÜRŞİD-İ KAMİL KONUSU.



Dinde bölünmeyin, ayrılığa düşmeyin konulu yazımı okuyan bir kardeşim, bana şöyle bir cevap yazmış ve istekte bulunmuş.

“Hocam Saygılar. Dinde ayrılık, konusundaki yazınızı okudum tebrikler. ANCAK KENDİ BAŞINA KALANDA YA, NEFSİNİ YA DA UYDUĞU ÖNDERİNİ İLAH EDİNİR. Yazılarınızda birazda kendilerine davet edenler ile ALLAH A DAVET EDEN İRŞAD MAKAMINA ULAŞMIŞ MÜRŞİD-İ KAMİLLERDEN, Ayetlerle açıklasan Sanırım çok faydalı olur.”

Aslında bu kardeşimizin sorusunu, çok önemsediğim için, bir başlık altında konu üzerinde sizleri de düşünmeye davet etmek istiyorum. Değerli kardeşimiz, bir Müslüman inancını, imanını yaşarken, kendi başına kaldığında, ya nefsinin ya da uyduğu önderini İLAH edinir diyor. Bu sözler üzerinde dikkatle düşünelim lütfen. Eğer inancını yaşamak için veliler, önderler, efendiler ediniyor da ardı sıra gidiyorsan, çok doğru onu belki ilah edinmeye bilirsin, ama farkında olmadan RAB edinmekten kaçamazsın. 

Gelelim tek başına İslam ı yaşama konusuna. Hiçbir inanç zaten tek başına yaşanmaz. Eğer tek başına, hiçbir bilgiden, kaynaktan yararlanmadan yaşamaya kalkarsan, nefsini elbette ilah edinirsin, hatta sonunda Allah yoktur der çıkarsın. Bugün ateistler böyle yapıyor. BİZLER TEK BAŞIMIZA İNANCIMIZI, İSLAM I YAŞAYACAĞIZ, AMA RABBİMİZ YANİ İTAAT EDECEĞİMİZ EFENDİMİZ, DOĞRU HEDEFE ULAŞTIRAN YARADAN VE ONUN KİTABI KUR’AN YANIMIZDA OLMAK ŞARTIYLA.

Allah Kur’an da sakın veliler edinmeyin, güvenilecek ve yardım istenecek veliniz, yalnız benim diye bizleri uyarır. Bu uyarıyı alan bizler, inancımızı yaşamak için, mutlaka birilerine muhtacız sözünü kullanırsak, hatta bugün söylendiği gibi velisi, şeyhi olmayan cennete gidemez dersek, Allah ın ayetlerini göz ardı etmiş, üstünü örtmüş oluruz. Hatırlayınız Allah ne diyordu? Sizleri Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekeceğim. Yaradılışımızın nedenlerinden bahsederken de,” O HANGİNİZİN DAHA GÜZEL İŞ YAPACAĞINIZI DENEMEK İÇİN, ÖLÜMÜ VE HAYATI YARATTI”diyerek, bizlerin bu dünyada özellikle tek başımıza, Kur’an dan imtihandan geçtiğimiz uyarısını Allah yapmıştır.

Arkadaşımız sorusunun son kısmında, önemli iki farklı kişilerden bahsediyor. Dini, İslam ı yaşamak ve anlatmak adına, KENDİLERİNE DAVET EDENLER ile ALLAH A DAVET EDEN, İRŞAT MAKAMINA ULAŞMIŞ, MÜRŞİD-İ KÂMİLLERDEN bahsetmemi ve ayetlerle açıklamamı istemiş. Sanırım İslam toplumları olarak, ortasını bulamadığımız, bir türlü doğru seçimi yapamadığımız bir konu. ÖNCE ŞUNU BELİRTMEK İSTERİM, MÜRŞİT DOĞRU YOLU GÖSTEREN ANLAMINDADIR VE ALLAH KEHF 17. AYETİNDE MÜRŞİDİN YANİ BİZLERE YOL GÖSTERENİN ALLAH OLDUĞUNU BİLDİRİR VE ŞÖYLE SÖYLER.”ALLAH KİMİ DOĞRU YOLA KOYMUŞSA O, DOĞRU YOLDADIR. KİMİ DE ŞAŞIRTMIŞ İSE, ONA YOL GÖSTERECEK YAKIN BİR DOST BULAMAZSIN.”

Önce İslam ı yaşamak, anlatmak adına kendilerine davet edenler konusunu düşünelim. Aslında cemaatlerin, tarikatların genel çoğunluğu, bunu açıkça söylemez. Elbette yapanlarda var, mesela ben peygamber soyundan geliyorum, sizler benim kullarımsınız diyen cemaat, tarikat liderlerini duymuşsunuzdur. Bu ve benzeri yollar, Allah korusun bizleri Allah yolundan saptırır. Birçok cemaatin ya da tarikatın lideri bizzat kendisine davet ettiğini söylemez, kendilerinin İslam ı, Kur’an ı en doğru anladıklarını ve anlattıklarını söylerler. Bunlara inanan kişilerde, bu kişilerin ardına düşer. Örnek vermek gerekirse, Fethullah denen zat, binlerce insanı din ve iman adına yönlendirip, dini ve Kur’an ı en doğru anladığına toplumu inandırıp, daha sonrada din kardeşine silah doğrultup, öldürtebilecek bir vahşiliğe getirmedi mi? Hatırlayınız daha düne kadar, bu şahsa nasıl hitap ediliyordu. İşte körü körüne kişilere itaat, bu kadar tehlikeli. Bu örnekten ders alabilene ve bu türlü oluşumlardan uzak durabilenlere ne mutlu.

Bu cemaatin mensuplarına sorduğunuzda liderlerini, İrşat yani en doğru yola yönlendiren makama ulaşmış, MÜRŞİT yani tabi olunacak, doğru yola ulaştıracak kişi, kılavuz olduğuna inanıyorlardı.  Sonucu ne oldu? Müslüman ı Müslüman a kırdıran, Amerikan uşağı olduğu çıktı ortaya. Peki, Kur’an bizlerin, böyle insanlara tabi olmamızı istiyor mu? Kur’an ı birkaç kez anlayarak ve düşünerek okumuş bir Müslüman, Allah ın asla böyle bir yola kullarının yönelmesini istemediği gibi, bizlerin veliler, şeyhler, efendiler edinmemizi ve ardı sıra gitmemizi yasaklamıştır. 

Önce şunu söylemeliyim. ALLAH KİMİN TAKVACA ÜSTÜN OLDUĞUNU, YANİ KİMİN EN DOĞRU YOLDA OLDUĞUNU YALNIZ BEN BİLİRİM DER. Onun içinde hiç kimseye, bu kişi Allah katında üstündür, Allah dostudur, en doğru yoldadır diyemeyiz. BU DÜNYADA TABİ OLACAĞIMIZ TEK MAKAM VARDIR, ODA ALLAH TIR VE ELÇİSİNİN BİZLERE TEBLİĞ ETTİĞİ KUR’AN DIR. Allah ın Elçisi ümmetine yalnız Kur’an ile hükmetmiş ve yalnız Kur’an ı tebliğ etmiştir. İRŞAT MAKAMINA ULAŞMIŞ MÜRŞİT–İ KAMİL YALNIZ ALLAH IN ELÇİSİDİR. ÇÜNKÜ ALLAH IN KONTROLÜNDEYDİ. Bunun dışında varsa da, bunu bizler bilemeyiz Allah bilir. Çünkü bunu Allah, yalnız ben bilirim diyor. Bunun nedeni vardır. Allah elçisini korumakta, kontrol altında tutmaktadır ve en küçük yanlışında ikaz etmekteydi. Onun içinde bizler Allah ın Elçisinden sonra, güvenebileceğimiz hatasız, hiç kimse olamayacağından, kimseye tabi olamayız ve onun ardı sıra gidemeyiz. GİTMEMEMİZ GEREKTİĞİ UYARISINI DA YAPAN, BİZZAT KUR’AN DIR. HATIRLAYINIZ ALLAH IN ELÇİSİ, ÖLMEDEN ÖNCE KENDİSİNDEN SONRA, BENİM ADIMA ŞU KİŞİ DEVAM ETSİN, DİNİ KONULARDA SORUMLU OLSUN, ONA TABİ OLUN DEDİ Mİ? Asla söylemedi, zaten söylemesi de mümkün değildi.

Allah bizleri imtihan için yarattığını söylüyorsa, bizler imtihanımızı hiç kimseye havale edemeyiz, güvenemeyiz. İmtihanımızı yalnız Kur’an dan çalışmalıyız. Lütfen unutmayalım çaba gayret bizlden yardım Allah dan. Ben yapamam ben anlayamam demeyelim. Çünkü Allah her kulunu gücü nispetinde sorumlu tutacağına hükmetmiştir. Hatırlayınız Allah sizleri, yalnız Kur’an dan sorumlu tutuyorum, Kur’an dan hesaba çekeceğim demiştir. Elbette imtihanımıza çalışırken yardım almalıyız, hepimiz aynı kapasitede yaratılmadık. Ama ilk çabayı bizler göstermeli, Kur’an dan dinimizi öğrenmeye çalışmalıyız. Daha sonra her kitaptan, ya da kişiden bilgi alabiliriz.  TIPKI OKULUNDA DERSİNİ ÇALIŞAN, AMA ANLAMADIĞI YERLERİ ÖĞRENME ÇABASINDA OLAN, ÖĞRENCİ MİSALİ OLMALIYIZ. ANA KAYNAKTAN SAPMADAN, KONUNUN DIŞINA ÇIKMADAN. Okulda hiçbir öğrenci, ben bu kitapları anlayamam diyerek okulu terk etmez, çabası nispetince sonuca ulaşır.  Birileri siz Kur’an ı anlayamazsınız diyorsa, sakın onlara aldanmayınız. Onlar sizleri kendi saflarına çekmek isteyen, sapmışlardır. Bakın Allah Kur’an için ne diyor, eğer Kur’an ı anlayamadığını söyleyenler varsa, onların kalplerinde kilitleri vardır diyor.

Muhammed 24: ONLAR KUR’AN’I DÜŞÜNMÜYORLAR MI? YOKSA KALPLERİN ÜZERİNDE KİLİTLERİ Mİ VAR. (Diyanet meali)

Bu konuda yaptığımız yanlışa, bir örnek vermek istiyorum. Cemaatlerin ve tarikatların yaptığı büyük yanlış, İrşat makamına ulaşmış ve Mürşit-i kâmil bir kişi olarak kabul edilen, Said-i Nursi ve kitapları okunmakta ve bu kişinin kitaplarının, KUR’AN I EN İYİ, EN GÜZEL VE ANLAŞILIR BİR ŞEKİLDE ANLATTIĞI SÖYLENMEKTEDİR. Bu kardeşlerimizin küçük bir toplantılarına katılmıştım. Kitaptan bölümler okundu, konuşmalar bittikten sonra, bende bir şeyler söyleme gereği duydum. Çünkü Kur’an ın onaylamayacağı şeyler söyleniyordu. Dedim ki, “elbette bunları da okuyalım, ama önce Kur’an ı anlayarak ve düşünerek bizler okuyalım ki, yanlış bilgilere kapılmayalım.” Nasıl bir cevap aldım biliyor musunuz? “Kur’an ı siz okuyun, bizim kaybedecek vaktimiz yok. Çünkü bizler Risale-i Nur kitaplarından, en doğruyu ve en güzelini öğreniyoruz.”

İşte bu zihniyet, ne yazık ki cemaat ve tarikatlara hâkim konumunda. Doğruluğundan emin olamayacağımız kişileri, eğer İRŞAT MAKAMINA ULAŞMIŞ, MÜRŞİD-İ KAMİL insanlar olarak kabul ederde, hiç şüphe duymadan sözlerine inanırsak, Allah korusun MÜŞRİKLERDEN, İNKARCILARDAN OLURUZDA, FARKINA BİLE VARAMAYIZ.  Söz bakımından, Allah dan daha doğru kim vardır diyen, Rabbimizin sözlerine kulak verelim. Allah ın apaçık ve nice örneklerle size Kur’an ı gönderdim, kolaylaştırdım, açıkladım uyarılarını göz ardı etmeyelim. Beşerin kitaplarını daha anlaşılır ilan ederek, Kur’an da tek kelime bile bahsedilmeyen konuları da Allah katındandır diyenlere uyanları, Kur’an a davet ediyorum. Yaradan Kur’an ın sınırlarını aşanlara, Allah hükmetmediği halde, bunlarda Allah katındandır diyenlere KÂFİR diyor hatırlatırım. Said-i Nursi ye Bediüzzaman unvanı verilmiştir inananları tarafından. Bedii kelimesi benzersiz, eşsiz demektir ki, bu unvan Allah dan başka hiçbir beşere uygun değildir. Bu unvanın anlamı, kimseye benzemeyen, zamanın efendisi anlamındadır. Böyle güçlü, eşsiz bir unvan Allah ın elçilerine bile verilmemiştir. Bunu da dikkate almanızı rica ediyorum.

Son olarak şunları söylemek isterim. İslam toplumu olarak bizlere, mezheplerin ve cemaatlerin yanlış öğretileri doğrultusunda, yalnız Kur’an ile İslam ın yaşanamayacağı öğretildi. Mezheplerin ibadetlerimize ve ayetlere yaptığı yanlış anlam ilaveleri neticesinde Kur’an detaysız ve yetersiz olduğu öğretildi. Bu yanlış inanç ne yazık ki bizleri yaratılmış bir beşere ve onların kitaplarına tabi olma ihtiyacının olduğu, topluma inandırıldı. Bu yanlış inanç bizlerin, Kur’an gerçekleri ile buluşmamızda büyük engel teşkil ediyor. Lütfen unutmayalım, güvenilecek ve hesabını vereceğimiz tek kaynak KUR’AN DIR. Onu anlamaya çalışmak ve İslam ı en doğru yaşamak da bizlerin görevidir. Bunu yaparken, hiçbir beşere tabi olamayız. Hatırlayınız Allah ın Elçisi ÜMMİYDİ ve yalnız Allah a, Kur’an a tabi olmuştu. Onun içindir ki bizlerde, ALLAH A VE ELÇİSİNİN BİZLERE TEBLİĞ ETTİĞİ KUR’AN A TABİ OLDUK. Bunun dışında hiç kimseye tabi olamayız, şüphe duymadan ardı sıra gidemeyiz.

Elbette danışacağımız kişiler olacaktır, bunda şüphe yok. Ama onlarında hata ve yanlışlar yapabileceğinin bilincinde olarak onlara yaklaşmalıyız. Gönülden Kur’an ı anlamak ve yaşamak için çaba gösterenlerin, Allah gönül gözünü açarım diyorsa, lütfen gelin imanımızı birilerine havale etmeden, Kur’an ı başucu kitabı yapalım ve onu anlamak adına çaba gösterelim. Bakın her şeyin nasıl çok daha farklı olduğunu, o zaman göreceğiz.  

Saygılarımla

Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .