Ana içeriğe atla

Sizler MUTTAKİLERDEN Olan, TAKVA Sahiplerinden Misiniz?


 

Lütfen bu soruyu kendimize soralım. Bizler muttakilerden olan, Takva sahiplerinden miyiz? Değilsek, Allah’a kulluk adına yaptığımız her ibadetin, boşa gitme ihtimali çok yüksek demektir. Çünkü Kur’an bu iki kelimeye çok önem veriyor ve bizleri ikaz edip uyarıyor. Gelin bu konuyu birlikte Kur’an ışığında anlamaya çalışalım. Türk dil kurumuna göre MUTTAKİ kelimesinin anlamı DAYANMIŞ, SIRTINI YASLAMIŞ, ÇEKİNEN anlamına geliyor. Demek ki muttaki olan İslam inancını yaşarken, yalnız Allah’a güvenip ona sırtını dayamış ve yalnız Allah’tan korkup çekinerek ondan yardım, şefaat dileyen kişi anlamına geliyor diyebiliriz. Bir başka şekilde söylemek gerekirse, KUR’AN’IN EMİR VE TAVSİYELERİNE HARFİYEN UYAN HARAM VE GÜNAHLARDAN SAKINMA HUSUSUNDA GÖSTERİLEN TİTİZLİK ANLAMINDA BİR KAVRAM OLDUĞUNU, SÖYLEYEBİLİRİZ. Çünkü Allah Kur’an’da nasıl uyarıyordu bizleri? Benden başka Veliler edip ardı sıra gitmeyin, güvenilecek ve yardım istenecek Veliniz yalnız benim, yalnız Kur’an’ın ipine sarılın sınırını aşmayın diyordu. Muttaki konusunu anladık, şimdide TAKVA konusuna bakalım.

TAKVA, KUL OLARAK ALLAH’IN KUR’AN’DA EMRETTİĞİ HÜKÜMLERİNE KARŞI, SAYGILI DAVRANIP, SORUMLULUKLARIMIZ OLDUĞUNU BİLEREK VE BÖYLECE ONUN SINIRLARINI AŞMADAN, HAKKA BATIL KARIŞTIRMADAN İSLAM’I YAŞAMAKTIR.

Eğer bizler Muttakilerden olup Takva sahiplerindensek, Allah’ın istediği yoldan gidiyoruz demektir. Dikkat ettiyseniz, takva sahibi bir Müslüman olmamız için, önce muttakilerden olmamız gerekiyormuş. MUTTAKİ KELİMESİNİN ANLAMINI, KISACA SÖYLEMEK GEREKİRSE, TAKVA SAHİBİ OLAN ANLAMINA GELİR DİYEBİLİRİZ. Yani bizler bir Müslüman olarak, Allah’ın emrettiği gibi DİNDE ASLA BÖLÜNMEDEN, DOSDOĞRU MÜSLÜMANLARDAN OLMALIYIZ. Bir örnek.

“ŞÜPHESİZ RABBİMİZ ALLAH’TIR” DEYİP SONRA DOSDOĞRU HAREKET EDENLERE, KORKU YOKTUR VE ONLAR ÜZÜLMEYECEKLERDİR. (Ahkaf 13)

Bizler günümüzde olduğu gibi, Allah sakın dinde bölünenler gibi olmayın, tek yumruk olun diye uyardığı halde, mezheplere bölünmekte bereket, zenginlik vardır diyerek, Allah’ın dosdoğru yolunu farklı yönlere saptırıyorsak, bizler ne muttakilerdeniz diyebiliriz, nede takva sahibi olamamışız demektir. Kur’an’ın bu konudaki uyarılarını hatırlayalım.

“GERÇEK ŞU Kİ; MUTTAKİLER İÇİN BİR KURTULUŞ VE MUTLULUK VARDIR.” (Nebe 31)

“GERÇEK ŞU Kİ, BU VAHİY/KUR’AN MUTTAKİLER İÇİN BİR UYARIDIR.” (Hakka 48)

Bu iki ayetten de anlaşılıyor ki, hesap günü yüzleri gülen Allah’ın sevgili kullarından olmak istiyorsak, mutlaka Allah’ın muttaki kullarından önce olmalıyız ki, kurtuluşa erebilelim ve Allah’ın doğru yolundan gidebilelim. Devamındaki ayette ise çok önemli bir uyarıda bulunuyor Rabbimiz. Kur’an muttakiler için bir uyarıdır diyor. Bu ayetten alacağımız çok önemli derse gelince. İstediğimiz kadar namaz kılalım, oruç tutalım, Hacca gidelim hatta bolca zekât verelim. EĞER BİZLER, ALLAH’IN MUTTAKİ KULLARINDAN OLAMADIYSAK, KUR’AN’IN UYARI VE İKAZLARINDAN DA NASİBİMİZİ ALMAMIZ VE BÖYLECE TAKVA SAHİBİ OLMAMIZ, ASLA MÜMKÜN OLMAYACAKTIR.

Bizlerin genel çoğunluğu ne yazık ki, hala muttakilerin safına geçemediğimiz için, Kur’an’ı yüksek bir yere asarak, onu detay sız, açıklanmamış, herkesin anlayamayacağı bir kitap ilan ettik. Öyle olunca da NE MUTAKİLERDEN, NEDE TAKVA SAHİBİ OLAMADIK. Yalnız Allah’tan yardım isteyip, yalnız Kur’an’ın ipine sarılmamız gerekirken, kendimize başka kitaplar, Allah’ın berisinden beşeri VELİLER edinip onların sözlerine, hadislerine kanarak İslam’ı yaşamayı seçtiğimizden, TAKVA SAHİBİ OLAMADIK. Çünkü takva sahibi olabilmemiz için, önce muttakilerden olmamız gerekirdi, işte onu başaramadık. Sizleri bu konuda Kur’an’dan bazı uyarı ayetlerle baş başa bırakmak istiyorum. Dilerim bu dünyada, imtihan vaktimiz dolmadan, Kur’an gerçekleri ile buluşup BATILA, RİVAYETLERE SAPMADAN ARI DURU ALLAH’IN DİNİNİ YAŞAYAN, Allah’ın sevgili muttaki ve takva sahibi kullarından oluruz. Şunu lütfen unutmayalım, Allah’ın yaptığı bu uyarı ve ikazların tamamı, kendilerinin Allah’ın dinine inandığını söyleyenler için yapılan uyarılardır.

“HER KİM ALLAH’IN HÜKÜMLERİNE SAYGI GÖSTERİRSE ŞÜPHESİZ BU, KALPLERİN TAKVÂSINDANDIR.” (Hac 32)

“SONRA BİZ TAKVA SAHİPLERİNİ KURTULUŞA ERDİRECEĞİZ. VE ZALİMLERİ, ORADA DİZ ÜSTÜ ÇÖKMÜŞ HALDE BIRAKACAĞIZ.” (Meryem 72)

“BİLİN Kİ AZIĞIN EN HAYIRLISI TAKVÂDIR.” (Bakara 197)

“İYİLİK VE TAKVA ÜZERİNE YARDIMLAŞIN.” ( Maide 2)

“TAKVA ÖRTÜSÜ İSE BUNLARDAN DAHA HAYIRLIDIR.” (Araf 26)

“O MESCİDE HİÇ GİRME! İLK GÜNÜNDEN BERİ ALLAH’A KARŞI GELMEKTEN SAKINMAK İÇİN, KURULAN MESCİDDE BULUNMAN DAHA UYGUNDUR. ORADA, ARINMAK İSTEYEN İNSANLAR VARDIR. ALLAH, ARINMAK İSTEYENLERİ SEVER.” (Tevbe 108)


Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...