Ana içeriğe atla

Allah’ın İstediği Bir Yolda’mı Gidiyoruz?

 


Allah Kur'an'da bizleri bu dünyada, imtihan ettiğini söyler bizlerde imtihan olduğumuzu biliriz. Acaba bizler imtihan olduğumuz gerçeğiyle mi yaşıyoruz, yoksa bu gerçeği görmezden gelerek, imtihanımızı başkalarına havale etme çabasında mıyız?  Bakın Allah ayetinde ne diyor?
 
Bakara 155:  ŞÜPHESİZ Kİ SİZİ BİRAZ KORKU VE AÇLIK; (AYRICA) MALLARDAN, CANLARDAN VE ÜRÜNLERDEN AZALTMA (FAKİRLİK) İLE İMTİHAN EDECEĞİZ. SABREDENLERİ MÜJDELE! ( Mehmet Okuyan)
 
Demek ki Allah bizleri, birey ya da toplum olarak, imtihandan geçirdiğini söylüyor. Bu konu ile ilgili birçok ayet vardır Kur’an'da. Peki, gerçekten bizler bu imtihana nasıl hazırlanıyoruz? Yani kendi imtihanımızı kendimiz mi yaşıyoruz, yoksa ben Kur’an'dan anlayamam diyerek, kendi imtihanımızı başkalarına mı havale ediyoruz? Bu konuyu dikkatle düşünerek değerlendirip, şu soruyu kendimize sormalıyız. "BEN DİN VE İMAN ADINA, ALLAH'IN İSTEDİĞİ BİR YOLDA MI GİDİYORUM?" Bizler bu soruyu kendi nefsimize sorup, doğru cevabını arama çabası içinde olursak, o zaman Allah'a ulaşan en doğru yolu, mutlaka eninde sonunda buluruz. Gelin bu soruyu kendimize soralım. Bu durumda bir şahit, bir delil, hakem gerekir ki, yaptıklarımızı karşılaştırıp, doğru değerlendirebilelim.
 
Sizce kendimize sorduğumuz bu sorunun HAKEMİ kim olmalı? Beşeri dünyada edindiğimiz velilerin ciltlerce dolusu kitaplarımı, yoksa Allah'ın gönderdiği FURKAN yani KUR'AN mı? İşte karşımıza yine bir soru çıktı. Burada ki seçim de, bir o kadar önemli. Eğer bizlere öğretildiği gibi, Kur’an'da her bilgi detaylı yoktur, O özet bilgiler içerir, Kur’an'ı herkes zaten anlayamaz veli, alim insanlar anlar diyenlere inanırsak, kendimize sorduğumuz sorunun HAKEMİ, onlarca yüzlerce farklı yazılmış beşeri kitapları olacaktır. Elbette seçim bizlerin. Çünkü ne demişti Allah, sizleri bu dünyada imtihandan geçiriyorum.
 
Allah sizler için FURKAN'I indirdim der bizlere. Peki, Furkan ne anlama gelir? Doğru ile yanlışı ayıran anlamına geliyor, elbette buda Kur’an'dır. Sizce kendimize sorduğumuz sorunun hakemi, danışmanı, ölçüsü Kur’an olmalı değil midir? Allah eğriyi doğrudan ayıran bir rehber göndermiş ise bizlere, onun için anlaşılması zor, herkes anlayamaz, O kitapta din ve iman adına her bilgi detaylı yoktur, özet bilgiler vardır demek, Allah'a ve onun adaletine yapılabilecek en büyük saygısızlık değil midir? Kendimize sormamız gereken soruyu tekrar soralım. " BEN DİN VE İMAN ADINA, ALLAH'IN İSTEDİĞİ BİR YOLDA MI GİDİYORUM?"
 
Günümüzde İslam'ı yaşarken, ağırlıkla hakem olarak kullandığımız iki yöntem var. Birincisi bu sorumuzun hakemi, ölçüsü, değerlendirme kriteri yalnız Kur’an dır diyenler. İkincisi de, herkes Kur’an'ı anlayamaz, Kur’an özet bilgidir her şey Kur’an'da yazmaz diyerek, mezheplerin öğretisiyle imanlarını yaşayan edindiğimiz Velilerin, şeyhlerin, cemaat liderlerinin Kur’an'dan anladıklarını yazdıkları kitapları,  FIKIH inancını hakem görenler var. Yani bir başka deyişle, günümüze ulaşan Kur’an'da tek kelime bahsedilmeyen mezheplerin, fıkıh kitaplarını hakem ve yol edinenler diyebiliriz.
 
Allah'ın bizleri tek tek imtihandan geçirdiğine iman ediyorsak, yukarıdaki iki seçenekten doğrusunu seçmek zorundayız. Acaba hangisi sizce daha emin ve garantili doğru bir yoldur? Hangi yol Allah'a ulaşır sizce? Din ve imanımızı yaşarken, hangi yöntemi kullanarak, kendimize HAKEM, REHBER yapmalı ve yaptıklarımızı sorgulamalıyız? Bu sorunun cevabını herkes kendisi vermelidir, fakat Allah'ın ayetlerini de unutmadan. Bakın Allah neler söylüyor, sizce bu sözleri söyleyen bizlerin Yaratıcısı Allah ise, seçin yapmamız gereken yol çok açık değil midir?
 
Zühruf 44: Doğrusu Kur'an, sana ve kavmine bir öğüttür. İLERİDE ONDAN SORUMLU TUTULACAKSINIZ.
 
Kamer 4: Andolsun onlara, kötülükten önleyecek nice önemli haberler gelmiştir. 5. Doruk noktaya çıkmış, İSABETİ TARTIŞMASIZ BİR HİKMETTİR O. Ama uyarılar yarar sağlamıyor.
 
Araf 174: Belki inkârdan dönerler diye AYETLERİ BÖYLE AYRINTILI BİR ŞEKİLDE AÇIKLIYORUZ.
 
Nur 34: ANDOLSUN Kİ BİZ SİZE (GEREKENİ) AÇIK AÇIK BİLDİREN AYETLER, sizden önce yaşayıp gitmiş olanlardan örnekler ve takvaya ulaşmış kimseler için öğütler indirdik.
 
Ankebut 51: KARŞILARINDA OKUNUP DURAN BİR KİTABI SANA İNDİRMİŞ OLMAMIZ, ONLARA YETMİYOR MU? Bunda, inanan bir toplum için elbette ki bir rahmet ve bir öğüt vardır.
 
Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an’ı yeterli görmeyip, Rabbimizin sakın benden başka VELİLER edinmeyin uyarısını göz ardı edip, kendimize Veliler, efendiler, gavslar edinip, onların yazdığı kitaplar lamı yolumuzu buluyoruz? Yoksa Allah'a onun kitap Kur'an'a güvenip, yalnız onun ipine mi sarılıyoruz? LÜTFEN UNUTMAYALIM, ALLAH’A HUZURLU VE MUTLU OLARAK BİZLERİ ULAŞTIRACAK TEK AYDINLIK FENER, YALNIZ KUR’AN’DIR.
 
Allah'ın istediği doğru yolda gidip gitmediğimizin HAKEMİ, sizce çok açık belli değil mi? Hatta Rabbimiz Enam 38. ayetinde ne diyordu Kur'an için hatırlayalım. BİZ KİTAPTA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. ONLAR SONUNDA RABBLERİ ÖNÜNDE TOPLANIRLAR. (Enam 38)" Eğer bu yolu seçmeyip, Kur’an'ı hakem olarak yeterli görmediğimiz takdirde, BİZLERİN ÖNÜNDE SAYILAMAYACAK TEHLİKELER ORTAYA ÇIKIYOR. Hepside bir birinden tehlikelerle dolu, sonu nereye varacağı belli olmayan, emin olamayacağımız adeta bir labirent. Allah boşuna bizlerin, yalnız Kur'an'a sarılmamızı ve ondan sorgulanacağımızın hükmünü vermiyor. ALLAH SÖZÜNDE DURANDIR, LÜTFEN UNUTMAYALIM. Edindiğimiz veli kişilere değil Allah'a güvenelim.
 
Bu dünyada yaşadığımız imtihanımızda, YALNIZ ALLAH'I VELİ EDİNİP doğru kararlar vererek, doğru bilgileri kendimize hakem kabul edip, İslam'ı yaşayanlar olmamız dileklerimle.
 
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...