Ana içeriğe atla

ALLAH HANGİ AYETLER ÜZERİNDE DÜŞÜNMEMİZİ, AKLIMIZI KULLANMAMIZI, NEDEN İSTİYOR OLABİLİR?

 



Değerli dostları, bizler eğer İslam ı atalarımızın öğrettiği batıl ve rivayet bilgilerle yaşıyor da, Allah’ın emrettiği gibi Kur’an ı okumuyor ve MUHKEM ayetlerin üzerinde dikkatle düşünmüyorsak, inandığımız dinin, Allah ın dini olduğundan asla emin olamayız.  Dikkat ettiyseniz MUHKEM ayetler üzerinde düşünmemiz gerektiğinden bahsettim. Peki, neden özellikle MUHKEM dedim? Çünkü Allah ayetlerin bir kısmı MUHKEMDİR derken, Ali İmran 7. ayetinde bakın bu konuya nasıl açıklık getiriyor. “O, SANA KİTAB’I İNDİRENDİR. ONUN/KUR’AN’IN BAZI AYETLERİ MUHKEMDİR, ONLAR KİTABIN ANASIDIR/ÖZÜDÜR.“ Demek ki Allah dinin anası, özü olan ayetleri MUHKEM, yani şüphe duymayacak kadar açık bir şekilde gönderdiğini söylüyor. Kur’an da birçok ayetinde Allah bizlerin ayetler üzerinde düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı istediğine göre, bu aklın kullanılması gereken ayetlerde MUHKEM ayetlerdir.  Bir başka deyişle bizlerin imanımız adına sorumlu olduğumuz, bizzat hayatımıza geçirmemiz gereken ayetler MUHKEM ayetlerdir. 

Bu makalemin konusuna gelince. Önce kısa bir bilgi verdim ki, bahsedeceğim konuyu doğru anlayabilelim. Bazı arkadaşlarımız, rivayet ve sanı inançlarını aklayabilmek ve Kur’an ı inatla herkesin anlayamayacağını kanıtlamak adına, Allah’ın onlarca ayetini görmezden, duymazdan gelip AKILLA DÜŞÜNEREK İSLAM YAŞANMAZ, AYETLER ANLAŞILMAZ diyerek, bakın nasıl bir örnek veriyorlar. Hatırlatırım Allah Kur’an için, yemin olsun ki anlayasınız ve hiç kimseye muhtaç olmayasınız diye Kur’an’ ı kolaylaştırdık, yokmu düşünen aklını kullanan diye uyardığı halde, bu hatayı yapıyoruz.

İSRA 1: BİR GECE, KENDİSİNE DELİLLERİMİZDEN GÖSTERELİM DİYE KULUNU MESCİD-İ HARAM’DAN, ÇEVRESİNİ BEREKETLENDİRDİĞİMİZ MESCİD-İ AKSA’YA (EN UZAK MESCİDE) YÜRÜTEN ALLAH YÜCEDİR. Şüphesiz ki O duyandır, görendir. (Mehmet Okuyan)

Bu ve benzeri ayetler örnek gösterilip, bakın Allah Resulünü Mescidi Haramdan, Mescidi Aksa ya nasıl götürdü, hadi bunu akılla düşün bakalım anlayacak mısın diyerek, Allah ın Kur’an da hiç bahsetmediği, hüküm vermediği konuları dinie ilave etmeye, dinin emri gibi göstermeye çalışıyorlar. Sanırım Kur’an dan habersiz olmak, imanın ne olduğunu bilmemek bu olsa gerek. Önce bizlerin Müslüman olabilmemiz için İMAN etmemiz gerekir. İMAN KELİMESİ DE GÜVENDE OLABİLMEK İÇİN ALLAH A SORGUSUZCA, ŞÜPHE DUYMADAN İNANMAK ANLAMINA GELİR. Buradan da şunu anlıyoruz. Kur’an da bizleri yaratan Allah ve onun zatı ile ilgili konular üzerinde bizlerin akıl yürütmesi, düşünmesi mümkün değildir. Çünkü bizler görmediğimiz, kendisi ile tanışmadığımız halde ona güvenerek boyun eğdiğimiz, yani iman ettiğimiz için, ONUN YÜCELİĞİ VE GÜCÜ İLE İLGİLİ HİÇ BİR AYET ÜZERİNDE DÜŞÜNSEKTE BİR SONUÇ ALMAYIZ. HANGİMİZ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZDE, ALLAH IN YÜCELİĞİNİ, BÜYÜKLÜĞÜNÜ İDRAK EDİP ANLAYABİLİR?

Allah en mükemmel varlık olarak insanı yaratmış, ona ÖZGÜR İRADE ve AKIL vermiştir. Çünkü Allah bizleri imtihan ediyor. AKLINI KULLANMAYAN, ALLAH IN İMTİHANINDAN KAÇIYOR DEMEKTİR. İnsan Aklını kullanmadığı takdirde, ne kendi özünün farkına varır, nede kendisini yaratanı keşfedip, gerçek gücünü anlayabilir. Bunu yapmadığında, imanıda zayıf olacaktır. Aklını kullanan imtihanında başarılı olur, kendisinden de emin olur. Başkalarının aklına tabi olan ise asla imtihanın sonucundan emin olamaz. Allah da bu yolu, sakın izlemeyin diye bizleri uyarıyor. BU RİSKE DEĞER Mİ? Allah da zaten ayetleri üzerinde bizlerin düşünmesini aklımızı kullanmasını istediği ayetler, dinin anası/özü olan yani Allah ın bizlerden istediği ve nasıl yaşamamız gerektiği konularındaki ayetler üzerinde düşünmemizi, aralarında bir bağ kurmamızı düşünerek inancımızı güçlendirmemizi istiyor. Geçmiş toplumlarda Allah hın gücü ve şahsı ile ilgili konuları düşündüklerinde asla bir sonuca varamadıkları konularda, bizlere örnekler veriyor Allah Kur’an da. Bir örnek vermek istiyorum Kur’an dan.

Bakara 260: Hani İbrâhim, “EY RABBİM! ÖLÜYE NASIL HAYAT VERDİĞİNİ BANA GÖSTER!” DEMİŞTİ. O DA, “YOKSA İNANMIYOR MUSUN?” DİYE SORMUŞTU. İbrâhim, “Evet, inanıyorum ama kalbim tamamen doyuma ulaşsın” deyince Allah, “Dört kuş al ve onlara sana itaat etmeyi öğret, sonra onları her tepeye ayrı ayrı sal; sonra da onları çağır. Uçarak sana gelecekler. Bil ki Allah, her şeyden üstündür, hikmet sahibidir” dedi.  (Bayraktar Bayraklı)

Bakın Allah Hz. İbrahim den örnek vererek, benim varlığım ve gücüm üzerinde düşünmeniz, aklınızı kullanmanız hiçbir işe yaramaz diyor. Siz iman edenlere düşen benim varlığımı gücümü düşünmek yerine, sizlerden istediğim hükümlerimin üzerinde düşünmenizdir diye uyarıyor bu örnek ayette. Örneğin Ali İmran 189. ayetinde Allah, “GÖKLERİN VE YERİN HÜKÜMRANLIĞI ALLAH’IN DIR. ALLAH’IN GÜCÜ HER ŞEYE YETER.” Sormak isterim bırakın dünyayı, tüm âlemin hükümranlığına sahip bir gücü, nasıl tasavvur edebiliriz de üzerinde düşünürüz. Yine Enam 103. ayetinde Allah; “GÖZLER O’NU İDRAK EDEMEZ/GÖREMEZ;  OYSA O, GÖZLERİ İDRAK EDER/ GÖRÜR. O DERİN BİLGİ SAHİBİDİR, HABERDARDIR.” Sormak isterim hangimiz böyle bir güç üzerinde düşündüğümüzde bir sonuç alırda, demek ki Allah şu kadar büyük, bu kadar yüceymiş diyebiliriz. Hiç birimiz diyemez elbette.

Konumuzun özüne gelince. Allah bizlerin ayetler üzerinde düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı istediği ayetler bizlerin imanımız, inancımız adına MUHKEM bir şekilde Allah’ın gönderdiği ayetler üzerinde yapılmalıdır. Eğer bu ayetler üzerinde düşünmeden Kur’an’ın diğer ayetleri ile bağlantı kurmadan okuyup geçiyorsak, yanlış bir yol yöntem izliyoruz demektir ki, bu tavrımız bizlerin Kur’an ı gereği gibi okumadığımızı, elbette sonucunda da doğru anlamamızı engelleyecektir. Kur’an daki sorumlu olduğumuz dinin anası, özü olan ayetleri bile herkesin anlayamayacağını iddia edenler, bakın şunu dahi iddia ediyorlar. “AKIL ETMEKLE İLGİLİ ÂYETLERİN HİÇ BİRİNDE, (KUR’ANI ANLAMAK VEYA DİNİ HÜKÜM ÇIKARMAK İÇİN AKIL EDİN DİYE BİR İFADE YOKTUR.” ÇOK İLGİNÇ, ALLAH DÜŞÜNÜP AKLIMIZI KULLANMAMIZI İSTERKEN, AYETLER ÜZERİNDE BİZLERİN DÜŞÜNMESİNE GEREK YOK MU DİYOR? Elbette hayır, düşünmek ve aklın kullanılması her konuda baş vuracağımız yardımızdır. Allah bu konuda asla bir istisna yapmamıştır. Peki neden Allah aklımızı kullanmamızı istiyor? Akıl gerçekleri görebilme, kavrama, anlayabilmemiz için bizlere verilmiştir. Çünkü sizleri Kur’an dan hesaba çekeceğim, mesajlarımı okuyun, aklınızı başınıza alın, düşünün ve istediğim kullar olun diyor. Ama birileri çıkıyor, siz düşünsenizde ayetleri anlayamazsınız diyerek, toplumu kendilerine davet ediyorlar ve ayetleri çok azınlık kişilerin ancak anlayabileceğini iddia ediyorlar. BU SÖZLER VE DÜŞÜNCELER ALLAH A İFTİRADIR.

Peki Allah dinin anası/temeli/özü olan MUHKEM ayetler üzerinde neden düşünmemizi, aklımızı kullanmamızı istiyor olabilir. ÖNCE ŞUNU AÇIKÇA SÖYLEMEK İSTERİM. ALLAH BİZ KULLARININ SORGULAYAN VE DÜŞÜNEN BİR TOPLUM OLMASINI İSTİYOR. Daha açıkçası, yaptığını bilen bilinçli, kendisinden emin olan, aklı başında kullar olmamızı ister Kur’an bizlerden. İmtihanımızın da özünde, düşünmek aklımızı kullanmak yatmıyor mu? BİLİNÇSİZ VE DÜŞÜNMEKTEN UZAK BİR İMANIN, NEFSİMİZDE ETKİSİNİN GEREKTİĞİ KADAR ETKİN OLMAYACAĞINI, RABBİMİZ KUR’AN DA BİZLERE ANLATMAYA ÇALIŞIR. Tabi Kur’an ı bilerek, anlayarak okuyup düşünenler ancak, bu gerçeği görecektir. Allah sakın veliler edinip ardına düşmeyin, güvenilecek veliniz yalnız benim derken, bunun ne anlama geldiğini ancak, ayetler üzerinde düşünen, ayetler arasında bağlantı kuran aklını kullanan kullarının anlayabileceğini biliyor ve bakın düşünme konusunda nasıl uyarılar yapıyor.

“HÂLÂ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ? FAKAT DÜŞÜNEN Mİ VAR. AYETLERİ SİZE AÇIK-SEÇİK BİLDİRİYORUZ Kİ, AKLINIZI İŞLETEBİLESİNİZ. ALLAH, AYETLERİ SİZE İŞTE BÖYLE AÇIKLAR Kİ, DERİN DERİN DÜŞÜNEBİLESİNİZ. HÂLÂ AKLINIZI ÇALIŞTIRMAYACAK MISINIZ? DİLEYEN ONU DÜŞÜNÜP ÖĞÜT ALIR.

Demek ki düşünüp, aklımızı kullanmaktaki asıl amaç, Allah’ın Kur’an da verdiği ÖĞÜDÜNÜ, MESAJINI doğru anlayabilmek ve böylece bizleri Allah ile aldatanların tuzağına düşmemek. KALICI, SAĞLAM BİR İMAN ÜZERİNDE OLMAK İSTİYORSAK NEFSİMİZİ, DUYGULARIMIZI MUTLAKA AKIL İLE KONTROL ALTINA ALMALIYIZ. AKLIN VAR OLDUĞU KULLANILDIĞI YERDE, ŞEYTAN VE ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLAR ASLA HÜKÜM SÜREMEZ, DÜŞÜNCELERİNİ KABUL ETTİREMEZ. ÇÜNKÜ ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLAR BİZLERİ NEFSİMİZLE, DUYGULARIMIZLA ALDATMAYA ÇALIŞIR VE HERKESİN KUR’AN’I ANLAYAMAYACAĞINI BİZLERE KABUL ETTİRMEYE ÇALIŞIR.

ALLAH YEMİN EDEREK KUR’AN I KOLAYLAŞTIRDIM DEDİĞİ HALDE, NE YAZIK Kİ ALLAH A GÜVENMEK YERİNE, BAŞKALARININ SÖZLERİNE GÜVENİYORUZ. İŞTE BU DAVRANIŞIMIZ KUR’AN I ANLAYARAK VE DÜŞÜNEREK OKUMADIĞIMIZ VE ÜZERİNDE DÜŞÜNMEDİĞİMİZ İÇİNDİR.  DÜŞÜNEN VE AKLINI KULLANAN BİR MÜSLÜMAN, ALLAH’IN EMRETTİKLERİNİN HİKMETİNİ AKLIYLA, MANTIĞIYLA, İLİMLE ANLADIKÇA, İMANI DAHA DA GÜÇLENECEĞİNDEN ŞÜPHE YOKTUR. GÜÇLÜ BİR İMANA SAHİP OLANI, ASLA HİÇ KİMSE ALLAH İLE ALDATAMAZ. ONUN İÇİN ALLAH BİZLERE, SAKIN SİZLERİ ALLAH İLE ALDATMASINLAR DİYE UYARIR.

Dilerim bu gerçeklerin farkına, Kur’an ı düşünerek aklımızı kullanarak  varabilen, Allah’ n azınlık halis kulları arasında oluruz.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...