Ana içeriğe atla

RAD SURESİ 14. AYETE, PİŞMAN OLMAK İSTEMİYORSAK, LÜTFEN DİKKAT!


 


Bu makalemde sizleri, Rad suresi 14. ayet üzerinde düşünmeye davet etmek istiyorum. Allah bu ayette bizlerin günümüzde yaptığı öyle büyük yanlışlarımıza dikkat çekiyor ki, bu ayete iman ettiğini söyleyen bir Müslüman, ayetler üzerinde zerre kadar düşünmüş olsa, bugün yapılan yanlışları asla kabul etmez. Geçen gün, “BİR BAŞKASINA BANA DUA ET DEMEMİZ, NE KADAR DOĞRU BİR DAVRANIŞ”, başlıklı yazıma cevap yazan bir kardeşimiz, Rad suresi 14. ayeti örnek vermiş ve benim titrememe neden oldu demiş. Önce ayeti yazalım.

Rad 14: GERÇEK DUA ALLAH’A YAPILIR. O’NDAN BAŞKA YALVARDIKLARI, KENDİLERİNE HİÇBİR CEVAP VEREMEZLER. Bunlar, suyun ağzına gelmesi için avuçlarını suya açan, ancak hiçbir zaman su ağzına ulaşmayan kimseye benzerler. İNKÂRCILARIN DUASI DA AYNI ŞEKİLDE BOŞA GİTMEKTEDİR. (Bayraktar Bayraklı)

Ayete bakar mısınız lütfen, gerçekten de titreyip kendimize getirecek bir uyarı. Çünkü bu ayet geleneksel İslam inancında dikkate alınmış olsaydı, cahiliye döneminde kitap ehlinin yaptığı yanlışları yapamazdık. Bazı kişilere sorsanız bu ayet bize değil, kitap ehline hitap ediyor diyerek, ayeti muhatap almayanların olduğunu söyleyebilirim. Bir arkadaşımızda Kur’an ın, İslam ı yaşamak adına yetmeyeceğini inatla kanıtlayabilmek adına bana yetmiyor, bakın Allah dört ayın haram aylar olduğunu söylemiş ama Kur’an da ismi bile yok diye örnek veriyor. Hâlbuki bu konu hakkında kaç ay olduğuna Allah karar vermiş ama hangi aylar olacağı konusunu Hz. İbrahim den itibaren toplumların UZLAŞMA İLE birlikte anlaşarak karar vermesini özellikle istemiştir. NE YAZIK Kİ ANLAMAK İSTEMEYENLER, KENDİ YANLIŞ İNANÇLARINA KANIT GÖSTEREBİLMEK ADINA, HÂŞÂ BUNU BİR EKSİKLİK GİBİ GÖRMEKTEN ÇEKİNMEMİŞLERDİR.

https://hakyolkuran1.blogspot.com/2020/01/haram-aylarin-ve-cuma-namazinin-hangi.html

Ayette gerçek duanın, yalnız Allah a yapılacağını söylüyor. Peki, dua ne anlama geliyor? Elbette Yardım istemek, bağışlanma dileğinde bulunmak anlamlarında kullanılıyor, onun içinde Allah DUAYI YALNIZ BANA YAPIN DİYOR. Peki, öyle mi yapıyoruz?  Öyle yapmıyor da, bu ve benzeri ayetlerin üstünü örtüyor görmezden geliyorsak, ayeti inkâr ediyoruz hayatımıza geçirmiyoruz demektir. Hemen hatırlatmak istiyorum, ŞEFAAT YA RESUL ALLAH dediğimiz de ne yapmış oluyoruz? Bağışlanmayı, affedilmeyi Peygamberimizden istemiş oluyoruz. Hani dua yalnız Allah a yapılırdı, ne oldu bu ayetin hükmü? Onu bırakın edindiğimiz veli kişilerin şeyhlerin, efendilerin mahşer günü bizlere şefaat edeceğine de inanıyorsak, bizler Allah dan başkasından af, yardım bekliyoruz demek tir ki, Allah  böyle kullarına İNKARCI diyor.

Ayetin devamında, yapılan yanlışa açıklık getiriyor ve bizlerinde aynı yanlışa düşmememiz için bakın neler söylüyor. Allah dan başkalarına yalvarıp onlardan yardım istedikleri, onların dualarına cevap veremezler diyor. Bunca ayeti hatırlattığımız da hemen öğrendikleri yanlış bilgilerin etkisiyle, onlarca ayeti görmezden gelip, hatta inkâr edercesine, NE YANİ PEYGAMBERİMİZ POSTACI MI, KARGOCU MUYDU DEMEKTEN KORKMUYORLAR.

Dualarımızda muhatap alacağımız yalnız Allah tır. Unutmayalım Allah ile kulu arasında, hiç kimse yoktur. Onun için Allah Elçisinin bile kendisine dua etmesini emretmiştir. Bizlerde kendimize ya da sevdiklerimize dua edeceksek, yalnız Allah ı muhatap alarak dua etmeliyiz. Bizlerde Allah ile bir başka kulu aracı yapıp, bana yada sevdiklerimize dua et dememiz yanlış olur. BUNU YAPIYORSAK, ALLAH I BİZZAT KENDİMİZ MUHATAP ALMAKTAN YA KORKUYORUZ, YA DA BAĞIŞLANMAYA, AF DİLEMEYE YÜZÜMÜZ YOK DEMEKTİR. DUALARIMIZIN KARŞILIK BULMASINI İSTİYORSAK, ALLAH IN BİZLERDEN İSTEDİKLERİNİ YERİNE GETİRMELİYİZ. YANİ ÇABA HARCAMALIYIZ. YOKSA ARAYA KİMİ KOYARSANIZ KOYUN, DUALARIMIZA KARŞILIK BULAMAYIZ. BULAMAYACAĞIMIZI ALLAH KUR’AN DA SÖYLÜYOR.

Ayetin devamında, yapılan yanlışa verilen örnek, arkadaşımızın söylediği gibi düşünen, aklını kullanan bir Müslüman ın titremesi ve kendisine getirmesi gerekir. Hatırlayalım ayette ne diyordu? “Bunlar, suyun ağzına gelmesi için avuçlarını suya açan, ancak hiçbir zaman su ağzına ulaşmayan kimseye benzerler” Demek ki Allah dan başkasına dua eden, ondan yardım isteyen bir insan, asla amacına ulaşamaz. Çünkü Allah bizleri bu dünyada imtihan ediyor ve imtihanımız da yalnız Kur’an dan olduğunu belirtiyor. HER KİM İMTİHANINI ALLAH IN VAHYİ KUR’AN İLE VERİR VE ÇABA GÖSTERİRSE, DUALARI DA ALLAH DAN KARŞILIK BULUR. 

Ayetin son cümlesi üzerinde, lütfen dikkatle düşünelim. Bakın ne diyor Allah. “İNKÂRCILARIN DUASI DA AYNI ŞEKİLDE BOŞA GİTMEKTEDİR.” Peki, bu inkârcılar kimler? HER NE HİKMETSE KUR’AN DA GEÇEN BU KELİMEYİ HİÇ ÜSTÜMÜZE ALMAYIZ VE BAŞKALARINA LAYIK GÖRÜRÜZ. ACABA ÖYLEMİ? Allah a ve kitaplarına iman etmeyenler mi? Elbette hayır. İman ettiğini söyleyip Allah a söz verdikleri halde, Allah ın indirdiği vahiyden uzaklaşan, açıkça vahyi tebliğ aldıkları halde, atalarının inancını din diye yaşayıp Allah hakkında bilmedikleri sözleri söyleyenlere Allah İnkârcı diyor. Bir ayet öncesinde bu insanların, Allah ın açıklamadığı, bilgi vermediği konularda tartıştıklarından bahsediyor.

Lütfen Allah ın ayetlerini anlayarak ve düşünerek okuyalım. Ama önce kafamızdaki yanlış inançlardan kurtulalım ki, bizleri yanlışa yöneltenlerin tuzağına düşmeyelim. Dilerim cümlemiz, rivayet, batıl inançlardan uzak, yalnız Allah ın ipine sarılan, YALNIZ ALLAH A DUA EDEREK, YALNIZ ALLAH DAN ŞEFAAT/YARDIM DİLEYEN, ALLAH IN SEVGİLİ KULLARINDAN OLURUZ.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...