Ana içeriğe atla

Kadir Gecesi Ve Günümüzde Yaptığımız Büyük Yanlışlar.



Bu makalemde sizlerle, Allah'ın Kur’an'da bahsettiği ve Ramazan ayında Kadir gecesinde indirmeye başlandığı Kur’an'ın ve o gecenin, yani kadir gecesinin üzerinde konuşmak ve üzerinde sizlerin düşünmenize vesile olmak istiyorum. Önce şunu söylemek isterim ki, Kur'an da açıkça günü belirtilen, hiç bir özel gün yada gece yoktur. ÇÜNKÜ ALLAH BÖYLE BİR GECENİN DETAYLARINI VERMİŞ OLSAYDI, BİZ KULLARININ O GECEYİ NASIL KUTSALLAŞTIRACAĞIMIZI VE ALLAH'IN SÖYLEMEDİĞİ SÖZLERİ, BU GECEYE NASIL İSNAT EDECEĞİMİZİ ÇOK İYİ BİLİYOR.
 
Bizlerin kutladığı kandil geceleri, Kur'an'da asla geçmez Allah'ın emri değildir, hatta diğer İslam toplumları da bu tür geceleri kutlamaz. Böyle geceler, Allah'ın Elçisinin döneminde de yoktu. Kutladığımız, Kur'an'ın indirilmeye başlandığı kadir gecesi ise hangi gece olduğu Kur'an'da belirtilmeyip, Kur’an Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığı bilgisini verdikten sonra, asla ayrıntıya girmemiş ve o geceyi özellikle söylememiştir. Bu demektir ki bir Müslüman Ramazan ayının her gecesini, kadir gecesi olabileceğini düşünerek, ömrü boyunca çok daha dikkatli ve özenle geçirmeli, Kur'an'ı anlayabilmek için çok daha fazla çaba harcamalıdır. Şimdi de bu konu ile ilgili, Kur'an ayetlerini hatırlayalım.
 
Bakara 185: KUR'ÂN, İNSANLARA BİR REHBER, BU REHBERLİĞİN APAÇIK DELİLİ VE DOĞRUYU YANLIŞTAN AYIRT EDİCİ BİR ÖLÇÜ OLARAK RAMAZAN AYINDA İNDİRİLMİŞTİR. BUNDAN DOLAYI, SİZDEN KİM BU AYA ULAŞIRSA, BU AYDA ORUÇ TUTSUN. Ancak hasta veya seyahatte olan, başka günlerde aynı günler miktarınca oruç tutsun. Allah sizin için kolaylık diler, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz ve O'na şükretmeniz içindir. ( Bayraktar Bayraklı meali)
 
Kadr 1-2-3-4 : Biz Kur'ân'ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? KADİR GECESİ BİN AYDAN DAHA DEĞERLİDİR. Melekler ve Rûh/Cebrail, o gece Rablerinin izniyle her türlü iş için iner dururlar. (Bayraktar Bayraklı meali)
 
Yukarıdaki ayetleri okuduğumuzda, Kur'an'ın Ramazan ayı içinde indirilmeye başlandığını anlarız, ama gün ve hangi yıl olduğu kesinlikle özellikle belirtmeden. Bildiğiniz gibi Kur'an bir seferde değil özümsenmesi, anlaşılması toplum tarafından kabul edilmesi, hayata geçirilmesi için, yaklaşık 23 yılda indirilmiştir. Bizlere açıklanan o gecenin, Allah katında büyük önem taşıdığını anlıyoruz. O gecenin önemini belirtmek için, yaptığı benzetme ise çok önemli, o gecenin bin aydan hayırlı olduğunu belirtmesidir, yani neredeyse bir ömre bedel. Peki Kur'an'ın indirilmeye başlanması, neden bu kadar önemli ve bin aydan daha hayırlı benzetmesi neden yapılmış? ÖNEMLİ VE DEĞERLİ OLAN, İNDİRİLMEYE BAŞLANDIĞI GECEMİ, YOKSA İNDİRİLENMİ? Bizler önce bu sorunun, mutlaka doğru cevabını aramalıyız. Şimdi bu cümle üzerinde duralım, acaba bunu söyleyerek, Allah bizleri nasıl yönlendirmek istiyor?
 
DİKKAT EDERSENİZ ALLAH, KUR'AN İÇİN  O BİZLERE YOL GÖSTERİCİ, EĞRİYLE DOĞRUYU AYIRAN FURKAN, BİR REHBER OLARAK GÖNDERİLDİĞİNDEN BAHSEDİYOR. EĞER BİZLER KUR'AN'I TEBLİĞ ALIP, YOL GÖSTERİCİ OLARAK HAYATIMIZA GEÇİRMEDİYSEK, O BİN AYDAN HAYIRLI OLAN KADİR GECESİ, BİZLERE İNMEMİŞ  DEMEKTİR. ONUN İÇİNDE O GECEYİ ARAMAMIZ, İNANIN BOŞUNA OLACAKTIR.  ÇÜNKÜ ÖNEMLİ OLAN KUR'AN'IN İNDİĞİ GECE DEĞİL, O KUR'AN'IN NURUYLA, ŞEREFİYLE BULUŞABİLMEKTİR. KUR'AN'DA ZATEN O GECEYİ ARAYIN BULUN DENMEMİŞ, ÖZELLİKLE O GECE İNDİRİLEN KUR'AN'A, SARILMAMIZ EMREDİLMİŞTİR.
 
Kadr kelimesinin anlamı, HÜKÜM, GÜÇ, YÜCELİK, DEĞERLİ, KIYMETLİ, HERŞEYE GÜCÜ YETEN, anlamlarındadır. Onun için Allah Elçisine, KADİR GECESİNİN YANİ SANA İNDİRDİĞİM KUR'AN'IN O GÜCÜNÜ, SEN NEREDEN BİLECEKSİN DİYEREK, BİZLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR. Yoksa Allah o geceyi arayın bulunda, o gece yapacağınız ibadetlerle kendinizi kurtarın demiyor. AYETE DİKKAT EDERSENİZ, O GECEDEN BAHSEDERKEN, YANİ KUR'AN'IN İNDİRİLDİĞİ GECEDE, MELEKLER ALLAH'IN İZNİYLE İNERLER, VAHYİ TEBLİĞ EDERLER DİYOR. BİZLERİN, ALLAH'IN İNDİRDİĞİ KUR'AN'IN DEĞERİNİ, KIYMETİNİ BİLMEMİZİ İSTİYOR. DİKKATİMİZİ ÇEKİYOR. Çok daha ilginci Allah bizlere, o gecenin özellikle hangi gece olduğunun tarihini vermeyerek, Kur'an'ı her Ramazan ayının her gecesinde dikkatle okuyup, anlayarak hayatımıza geçirmemizi istiyor.
 
Ben bu olayı şuna benzetiyorum. Öğretmenimiz okul yıllarında, yıl sonunda bizler için çok kritik olan son imtihanı yapmadan çok önce, bakın çocuklar son imtihanı her an yapabilirim, onun için hazırlıklı olun derdi, gününü asla söylemezdi. Çünkü hocamız bizlerin her an hazır olmamızı ve her zaman çok çalışmamız için, bizlerin dikkatini çekerdi. Evet, Rabbimiz de aynen böyle yapıyor Ay takvimine göre tutulan oruç, her yıl yaklaşık 11 gün farkla dönerek bir yılı dolaşır,  bizlerinde her Ramazan ayını kadir gecesi gibi geçirmemizi ister. BÖYLECE KUR'AN İLE BULUŞMAMIZ AMAÇLANMIŞTIR. Elbette bunu yalnız Ramazanda değil, her anımızda yapmalıyız ki, Kur'an'ın ışığından faydalanabilelim.
 
Peki, bizler ne yapıyoruz, bu ayeti böylemi anlıyoruz da, Ramazan ayını her gününü, kadir gecesi imiş gibi mi yaşıyoruz? Elbette hayır, bizler ne yazık ki Kur'an'ı rehber almadığımızı, beşerin sözlerine ne yazık ki daha çok önem verdiğimizi, yine bu konuda da gösteriyoruz. Her Ramazan gecesi bu kadar hassas ve özverili olmak zor gelmiş olsa gerek, illaki zorlamalarla ve hatta Allah'ın Elçisini de bu konuya alet ederek, belki de hiç söylemediği sözleri, söylemiş göstermekten kaçınmıyoruz. Anlatılan rivayetlerde, Allah'ın Elçisine o gece hakkında sorular yönelterek, Kur’an'ın hangi gece indirilmeye başlandığını öğrenmek isteyenler çıkmıştır. İMTİHANA KOPYALIK HAZIRLAMAYA ÇALIŞAN, YARAMAZ TEMBEL ÖĞRENCİLER GİBİ, O GECEYİ AKILLARINCA ÖĞRENİP, BİR GECE ÇABA HARCAYIP KUR'AN'IN NURUYLA AYDINLANMAK YERİNE, YILLARCA ÇABA HARCAYARAK KAZANILACAK SEVABI, DOĞRU YOLUN TESPİTİNİ BİR GECEDE ÖĞRENMEYE ÇALIŞIYORUZ VE BİR GECEDE BÜTÜN GÜNAHLARIMIZIN AFFEDİLECEĞİNE BİLE İNANDIRILMIŞIZ. NE YAZIK Kİ GÜNÜMÜZ İSLAM ANLAYIŞININ TEMELİNİ, BU VE BENZERİ RİVAYETLER OLUŞTURUYOR.
 
O gecede yapılan ibadetin, tutulan orucun tüm günahlarımızı affettireceği, ne yazık ki topluma inandırılmıştır. Sanırım bu kolaycılık bizlerin işine gelmiş ki, Kur'an'ın aklın ve mantığın kabul etmeyeceği bir inancı, çoğunluğumuz kabul etmiş. Allah açıkça böyle bir hüküm vermediği halde, hatta Kur'an'da hiçbir şeyin zerre kadar karşılıksız kalmayacağını açıklaması bile unutulmuştur. O gecenin öğrenilmesi, nefsimizin etkisiyle her şeyi bir gecede affettirme duygusu ağır basmıştır. İşlediğimiz onca günahlardan, bir çırpıda bir gecede kurtulunması adına yapılmıştır bu arayış. AMACIMIZ HER NEDENSE, BİN AYDAN HAYIRLI OLAN O GECEDE BİZLERE İNDİRİLEN KUR'AN'I ANLAMAYA ÇALIŞMAK YERİNE, KUR'AN'DA HER BİLGİ, DETAY YOKTUR, ONU ALLAH'IN ELÇİSİ AÇIKLAMIŞ VE DETAYLANDIRMIŞTIR DİYEREK, BİN AYDAN DAHA HAYIRLI OLAN O GECEDE İNDİRİLEN KUR'AN'I, EŞİ BENZERİ OLMAYAN ALLAH'IN NURUNU, RİVAYETLERE KURBAN ETMİŞİZ. AMA O GECEYİ ÖĞRENMENİN PEŞİNE DÜŞEREK ,GÜNAHLARIMIZDAN KURTULACAĞIMIZI ZANNEDİYORUZ. DAHA ÇOK BEKLERİZ VE ARARIZ O GECEYİ. Allah'ın Elçisine, Kur’an hangi gece indirilmeye başlandı diye sorduklarında, sorunun cevabından bile, hala günümüzde bir şey anlamayanlar, anlamak istemeyenler, işin kolayına kaçmaya devam etmektedirler. Allah'ın Elçisinin verdiği cevap çok düşündürücüdür. "O GECEYİ BİLİYORDUM, AMA RABBİM BANA UNUTTURDU."
 
Kur'an'ın onayladığı bu cevap, insanları memnun etmemiş olsa gerek ki, daha sonra Allah'ın Elçisinin, bu gecenin Ramazanın son on günü içinde olabileceğini söylediğini rivayet ettikleri gibi, Ramazanın 27. gününden sonra olabileceği fikrini ortaya atanlarda olmuştur. Daha açıkçası yanlış kopya alanlar, günümüzde tüm Ramazanı kadir gecesi gibi geçirmek yerine beşerin, rivayet ve sanı bilgilerin belirlediği gecede kutlamayı daha doğru bulmuştur. BİZ İNSANLAR NE YAZIK Kİ KUR'AN'I REHBER ALMADIĞIMIZ SÜRECE, DAHA ÇOK İŞİMİZE GELEN ÖZEL GECELER TAHSİS EDECEĞİZ. Ama Allah'ın ne söylediğini, ne yapmamızı istediğini asla anlamadan geçecektir beyhude geceler.
 
Tekrar etmek istiyorum Kadir gecesinin önemi, gecenin kendisinde değil, O EŞİ BENZERİ OLMAYAN KUR'AN'IN, o gecede indirilmeye başlamasındadır. Bin aydan hayırlı olan sözün atıfta bulunduğu önem, Kur'an güneşidir, onun bilgileridir, Dünyayı nurlandırması aydınlatmasıdır. BİZLER BU NURDAN FAYDALANMAK YERİNE, İNANCIMIZI KUR'AN MERKEZLİ OLUŞTURMAYIP, DOĞRULUĞUNDAN EMİN OLAMAYACAĞIMIZ RİVAYET BİLGİLERLE YAŞARSAK, ASLA KADİR GECESİNİN AYDINLIĞINDAN İSTİFADE EDEMEYİZ. ONUNLADA BULUŞAMAYIZ. KUR'AN İLE BULŞTUĞUMUZ HER GECE, BİZLER İÇİN KADİR GECESİDİR.
 
Dilerim biz Müslümanlar olarak, Ramazan ayında indirilen Kur'an'a gereken saygısı gösterip, onu yalnız Ramazanda değil, yaşadığımız her anımızda anlayarak, düşünerek okuyup, hayatımızdan batıl ve rivayetleri çıkartıp, BİN AYDAN DAHA HAYIRLI OLAN YANİ BİR ÖMRE BEDEL O GECENİN NURUYLA, GÜNEŞİYLE YANİ KUR'AN İLE AYDINLANMAMIZI ALLAH, CÜMLEMİZE NASİP EDER İNŞALLAH.
 
Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

Yorumlar

  1. Ramazân ayı ki, Kur’ân, insanlara bir kılavuz olarak ve furkândan, yol göstermeden açık seçik açıklamalar olarak kendisinde indirilmiştir.
    İnsanın duygularını,düşüncelerini kontrol altına almasıdır ORUÇ.
    Hatta Kurana dilediğimizi söyletiyoruz.Olmaması için
    https://t.co/HyQNi6pybj

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...