Ana içeriğe atla

KAF SURESİ 45. AYET VE ACI GERÇEKLER....



Yüce Rabbimiz bizlere öyle bir rehber kitap göndermiş ki, zerre kadar farkında bile değiliz. Nasıl farkında olalım, onu anlamadan okumanın sevap olacağına inanan bir toplum, nasıl olur da içindeki bilgilerden haberdar olur? Birçok kez verdiğim örneği, tekrar vermek istiyorum. Öğretmen sınıfta öğrencilerine, bilmedikleri dilden bir kitap dağıtıyor ve diyor ki, sizi bu kitaptan bir ay sonra imtihan edeceğim, bu kitabı iyice okuyun. Bu durumda öğrenciler ne der öğretmenine sizce? Önce hepsi güler ve öğretmenin şaka yaptığını söylerler, daha açıkçası bu sözü kimse ciddiye bile almaz. Çünkü dilini bilmedikleri bir kitabı okuduklarında, içinde ne söylediğini nelerin açıklandığını bilmeden, nasıl olur da sorulara cevap verirler. Elbette bu ne akla, nede mantığa uymayan öğretmenlerinin sözü, olsa olsa şakadan başka ne olabilir?

Evet, dostlar bu ancak 1 Nisan şakasından öteye gidemez. PEKİ, YÜZLERCE YILDIR BU ŞAKAYI BİZLERE YAPANLARA KARŞI, NEDEN DUYARSIZ KALIYORUZ DA, ONLARIN NE AKLA NEDE MANTIĞA, HATTA KUR’AN A ASLA UYMAYAN BU SÖZLERİNE İNANIYORUZ.

Bizler düşünme yeteneğimizi mi yitirdik de, anlamadan anlamını dahi bilmeden, Allah ne emrediyor farkında olmadan, Kur’an ı okuyacağız ve bizler bundan sevap kazanacağız öylemi dostlar? Peki, Allah ın sizleri bu kitaptan imtihan edeceğim sözünü de mi duyan, anlayan yok? Allah ın ne emrettiğini anlamadan, nasıl olur da Allah ın imtihanından geçeceğiz, hiç mi düşünmüyoruz bunları? İşimize gelmiyor düşünmek değil mi? Ne yazık ki bizler tembel öğrenciler gibiyiz, ders çalışmadan kopya çekerek, ne söylenirse yaparak bu imtihanı vereceğimizi zannediyoruz.

Küçük çocuklar için verdiğim örnekle, ne farkı var bizim yaptığımızın. Onlar gülüp geçmişken, ciddiye bile almamışken bu sözleri, nasıl olur da biz büyükler bunun farkına varamıyoruz, nedir bu içine düştüğümüz yanlış, ne zaman farkına varacağız yaptığımız bu büyük hatayı? Bir bilgi hiç anlamadan okumakla mı, yoksa anlayarak, uygulamakla hayata geçirmekle mi bir değer kazanır?

Sözlüye kalkan öğrenci öğretmenine; İnanın hocam kitabı çok okudum, ama sizin sorduklarınıza cevap veremedim. En azından anlayamasam da bolca okudum, onun için geçerli bir not verin diyebilir mi? Allah ın huzuruna gittikten sonra, pişmanlığın fayda etmeyeceğini söyleyen Rabbimize kulak verelim. Allah birazcık aklı olana bile nasıl sesleniyor ve bizleri bakın nereye yönlendiriyor, daha açıkçası görev verdiği elçisine nasıl bir emir verip, insanlığı neyle uyar diyor. Hala anlamayana, söyleyecek sözümüz yok.

Kaf 45: Biz onların dediklerini çok iyi biliriz. Sen onların üzerinde bir zorlayıcı değilsin. TEHDİDİMDEN KORKANLARA KUR’AN’LA ÖĞÜT VER.

İşte Allah ın kelamını anlamadan okursan, bu gerçekleri göremezsin. Allah Kur’an da bir ayetinde söylediğini, bir başka ayetinde tersini asla söylemez. Bunun tersini söyleyenlere değil, lütfen artık Kur’an a kulak verelim. Kur’an ın söylediği gibi, elleriyle yazıp, bunlarda Allah katındandır diyenlerin, foyasını çıkarmanın zamanı geldi ve geçiyor bile. Bunu yapmayıp, bana ne diyerek, işin kolayına kaçarsak, bir gün bunun acısını hep birlikte çekeceğimizi de unutmayalım. Allah bizleri yaratırken, imtihan vesilesi olarak içimize yerleştirdiği, adeta bizi bizimle karşı karşıya bıraktığı nefsimiz ile ilgili, bakın ne söylüyor ve bizleri uyarıyor.

Kaf 16: Yemin olsun ki, insanı biz yarattık. NEFSİNİN ONA NELER FISILDADIĞINI DA BİZ BİLİRİZ. Biz ona, şah damarından daha yakınız.

Yüce Rabbimiz içimizdeki tehlikenin, adeta şeytani bir nefis olduğunu ve onun bizlere süslü gösterdiği yanlışların farkında olmamız için, yine imtihanın özü olan aklı devreye sokmamızı emrediyor, Kur’an ın birçok yerinde. ÇÜNKÜ NEFSİMİZİN BİZLERE HİÇTE İYİ ŞEYLER FISILDAMADIĞINI ANLATMAYA ÇALIŞIYOR ve bizleri uyarıyor. Nefsimizi yola getiren dizginleyen, yanlışımızı düzelten aklımız olduğunu unutmayalım. Allah ayetlerin sonunda bizlerin düşünmemizi öneriyorsa, bundan çıkaracağımız çok şeyler var demektir.

ALLAH, BENİM TEHDİDİMDEN KORKANLARA KUR’AN İLE ÖĞÜT VER diye açıkça emrediyorsa elçisine, Kur’an da her şey yoktur, Kur’an ı herkes anlayamaz diyenlerin tuzaklarına düşmenin, Allah ın yolundan uzaklaşmak olduğunun farkına varmalıyız.

Aklımızı Kur’an ile birleştirdiğimizde ise, gerçek doğru yolu bulacağımızı da Allah apaçık söylüyor. Bunu yapabilmek ve hayata geçirebilmek için de, Kur’anı anlayarak, anladığımız dilden ilk elden ona müracaat ederek, bol bol üzerinde düşünerek okumalıyız. Bakın o zaman hayatımızın nasıl değiştiğini, her şeyin nasıl kolaylaştığını, ne kadar büyük yanılgı içinde olduğumuzu ve daha önemlisi, nasıl daha mutlu olduğumuzu göreceksiniz.

KUR’AN’IN HİÇBİR DİLE, DOĞRU ÇEVRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİLDİR DİYENLERİN, BİZLERDEN BİR ŞEYLER SAKLAMAYA ÇALIŞTIĞINI LÜTFEN UNUTMAYALIM. Allah tüm âleme rehber olsun diye gönderdim Kur’an ı diyorsa, sizce her dile tam çevrilmeyen, herkesin anlayamayacağı bir rehber kitap gönderip, daha sonrada tüm insanları bu kitaptan sorumlu tutar mı? Böyle bir adaleti, Allah a isnat etmekten, Rabbim e sığınırım. Allah yemin ederek bu kitabı kolaylaştırdım dedikten sonra, Kur’an ı açıklamak bize düşer diyor da, nice örneklerle de açıkladığını söylüyorsa, lütfen beşeri fıkıh inancının dine yaptığı ilaveleri Kur’an da göremediğimizde, Kur’an ı eksik görerek, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz demeyelim. BUNUN HESABINI MAHŞER GÜNÜ VEREMEYİZ.

Dilerim Allah tan, Kur’an gerçeklerinin farkında olan, ona bakan değil onu gören, anlayan ve uygulayan onu hisseden kulları arasına, bizleri de alması dileklerimle.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .