Ana içeriğe atla

DARÜL İSLAM VE DARÜL HARP TERİMLERİ, NE ANLAMA GELİYOR?



Bu makalemde Kur'an'da hiç bir hükmü olmayan, mezheplerin fıkıh inancında geçen, DARÜL İSLAM VE DARÜL HARP terimleri üzerinde, sizleri düşünmeye davet etmek istiyorum. Önce şunu söylemek isterim, bu terimler Kur’an'da geçmediğinden Allah'ın Elçisinin yaşadığı dönemde de kullanılan sözcükler değildir. Bu kelimeler İslam'ı Kur’an'ın dışından, beşeri kurallarla şekillendirmiş, FIKIH inancının Kur’an'ın onayını almayan terimleridir diyebiliriz. Önce bu iki terimin, FIKIH inancında kullanılan anlamlarına bakalım.

Darül İslam: TOPLUMU MÜSLÜMAN OLAN, MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN YÖNETİLEN VE MÜSLÜMAN’LARIN HÂKİM OLDUKLARI YER, BÖLGE, ÜLKE ANLAMINDADIR.”


“Darül harp: MÜSLÜMAN OLMAYAN TOPLUMLARIN VE LİDERLERİNİN OLDUĞU ÜLKE, YANİ İSLAM İLE YÖNETİLMEYEN TOPLUMLARIN YAŞADIKLARI YER, DİYE TARİF EDİLİR."

Allah'ın dini İslam'a uymayan hükümler, ne yazık ki beşeri fıkıh inancı aracılığıyla dine sokulmuş, toplum adeta bu yolla neredeyse her konuda Kur’an'dan uzaklaştırılmış, Allah'ın kolaylaştırdığı din zorlaştırılmış, hatta Allah'ın emirleri yaşanmaz hale getirilmiştir. Böyle olunca da İslam'ı diğer toplumlara anlatmak, onları davet etmek neredeyse imkânsız olmuştur. Bu konuda da fıkıh yoluyla, çok büyük yanlışları İslam'a sokarak, adeta Allah'ın faz emirlerini, şu ya da bu şartlar varsa, bu durumda yerine getirmek farz değildir denecek kadar, bu zihniyet toplumu bataklığa sürüklemiştir. Allah zor durumdaysa, bir Müslüman'ın ne yapması gerektiğini, Kur’an'da zaten açıklıyor, birilerinin sanki Allah açıklamamış, izah etmemiş gibi ahkâm kesmeye asla hakkı yoktur.

Darül İslam, genel çoğunluğu Müslüman olan toplumdur ve devleti de yöneten Müslüman dır. İlk baktığımızda bir sorun görülmüyor. Ama şeytan ve şeytanlaşmış insanlar boş durmadığı için, nifak tohumlarını çoğunluğu Müslüman olan toplumların içine de sokmak için, elinden geleni yaptığını görüyoruz. Dinde sakın bölünmeyin diyen Allah'a inat, dinde bölünmekte bereket vardır diyerek bölündüğümüzden, birbirimize de düşman olduk. HATTA İŞİMİZE GELMEYEN, BİZİM GİBİ İNANMAYAN DİN KARDEŞLERİMİZİN, DEVLETİ YÖNETMESİ DURUMUNDA BİLE, ÜLKEMİZ DARÜL HARPTİR, BU ÜLKEDE CUMA NAMAZI KILINMAZ FARZ DEĞİLDİR, YA DA ŞU YA DA BU FARZLAR YERİNE GETİRİLMESE DE OLUR ŞEKLİNDEKİ KONUŞMALARI, DÜŞÜNCELERİ SIKÇA DUYARSINIZ. Daha da ilginç olanı, kendi batıl inançlarını yaşadıkları müslüman toplumda göremediklerinde, Darül İslam dünya üzerinde yaşanmıyor, beşeri kanunlarla Müslüman ülkeler yönetiliyor, onun için Darül İslam yoktur diyenleri duyabilirsiniz. Buna benzer tutarsız ve birbirine düşmanlığı körükleyen düşünceler, Kur’an'dan sapmanın, dine beşeri ilaveler yapmanın, bizleri nerelere götüreceğine güzel örneklerdir. Onun için toplumları Allah ile aldatmak, bazı kişiler için birinci öncelik olmuş ve ne yazık ki olmaya devam ediyor. BİZLER İNANCIMIZI KUR’AN'DAN, ALLAH'IN ŞERİATINDAN ÖĞRENMEZSEK, BİRİLERİ ÇIKAR, BİZLERE KENDİ ŞERİATLARINI, ALLAH'IN ŞERİATI DİYE DAYATIRLAR. 

Allah, hiç kimsenin inancını sorgulamayın, kimin takvaca üstün olduğunu yalnız ben bilirim dedikçe, bizler işimize gelmeyen kişiler hakkında, ne yazık ki onun inancını değerlendirip, kararlar vererek onları kâfir bile ilan edebiliyoruz. Bundan dolayıdır ki Kur’an, bu konularda çok fazla uyarılar yapmış, kendinizi temize çıkarıp, karşınızdaki kişilerin inancı hakkında konuşmanın, yanlışlıklarına örnekler vermiştir Kur’an'da. 

İslam öyle bir dindir ki, beraber yaşadığımız insanların, dış görünüşüne göre değerlendirmemize izin vermez. Onun içinde Allah, Müslüman bir kadın ya da erkek için, şekilsel olarak şu ya da bu kıyafetleri giyeceksin şeklinde bir elbise dahi belirlememiştir. Yalnız bazı konularda özellikle uyarılarda bulunur ve cinsel cazibenizi öne çıkartacak, sergileyecek şekilde giyinmeyin, toplumun dikkatini çekecek tavırlar sergilemeyin uyarısını yapar. ALLAH BAZI GİYSİLERİ SİMGE, SLOGAN YAPARAK KULLANILMASINI ASLA İSTEMEMİŞTİR. Tam bu esnada şunu da söylemek isterim. Allah herhangi bir kıyafet şeklini özellikle belirtmemesinin nedeni olarak, dışarıdan o kişinin inancı hakkında bir yorum yapılmasını da, bu şekilde engellemiştir. Gerçi bugün bu düşünce dikkate alınmadığı için, insanlar daha uzaktan birbirilerini ötelemekte, hatta dışlamaktadırlar.

Gelelim Darül harp konusuna. İlginçtir bu kelime harp kelimesinden de anlaşıldığı gibi, savaş alanı, Müslüman için savaşın bölgesi, yani düşman bölgesi anlamındadır. Kur’an asla bizimle savaşmayan, saldırmayan, Müslüman olmayan toplumların yaşadığı bölge için, böyle bir tabir kullanmamıştır, kullanması da mümkün değildir. HATTA FIKIH İNANCINDA GEÇEN BU YANLIŞ TABİR, GÜNÜMÜZDE DİĞER DİNLERDE ÇOK KÖTÜ BİR KARŞILIK BULMUŞ VE İSLAM BARIŞ DİNİ DEĞİL, SAVAŞ DİNİDİR DENMEKTE VE MÜSLÜMANLAR İÇİN, DİĞER İNANÇLARIN ÜLKELERİ SAVAŞ BÖLGESİ OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR DENMEKTEDİR. ONUN İÇİNDE İSLAM BARIŞ DİNİ DEĞİL, SAVAŞ DİNİDİR DENİYOR. Buna inandığınız andan itibaren, bu söylenenleri savunamazsınız. Böylece İslam'a, en büyük kötülüğü yapmış olursunuz.

Hâlbuki İslam barış dinidir. Tam tersine sana savaş açmayanla, dost olup onlarla barış içinde yaşamamızı Allah emretmiştir. Savaşta bile seninle barış yapmak isteyenle, sende hemen barış yap diyen bir inanca, nasıl olurda Müslüman olmadıkları için, onların yaşadıkları yer, ülke, Darül savaş yani savaş bölgesidir deriz? Bu nasıl bir İslam anlayışıdır ki, bu yanlışı hala savunuyoruz, birde doğruymuş gibi kabul edebiliyoruz. Ne yazık ki Müslüman ülkeler, bu yanlışı hayata geçirmiş, Müslüman olmayan toplumlara, hiç sebepsiz sırf Müslüman olmadıkları için dini yaymak adına savaş açabileceğini, inancına dayanarak meşru görmüştür. Aynı yanlışları, Avrupa Hıristiyanları da Müslümanlara karşı yapmış, hiç sebepsiz dinlerini kabul ettirmek için,  Müslüman topraklarını kendileri için darül harp ilan etmişlerdir. Yapılan yanlışsa, kimin yaptığının önemi yoktur. Bu terimlerin tamamı beşeridir, kişilerin şahsi görüşleridir, farklı düşünenler elbette olacaktır. Yüzlerce yıl önce barışın olmadığı, herkesin birbiriyle savaşta olduğu dönemler, artık geride kaldı. Belki o dönemlerde bunu savunup anlatmak, mümkün olabilirdi. Ama günümüzde hala bunu konuşuyorsak, ya İslam'a nifak sokuyoruz, ya akıllarımızdan zorumuz vardır, ya da bizler Müslüman değiliz demektir. 

Bunları hala savunalar, Müslüman olmayan ülkelerde, Allah'ın farz emirlerinin yerine getirilemeyebileceğini söylemektedirler. Örneğin Cuma toplu namaz, eğer yabancı ülkede baskı varda kılınmasına izin verilmiyorsa, zaten bu namaz farz olmaktan otomatik olarak çıkar Kur'an'a göre. Kendi nefislerimizde, sorunlarla karşılaşmadan hükümler vermeyelim hata ederiz. Allah bizlere Kur’an'da, ihtiyacımız olan kolaylığı zaten tanımış. BU DÜŞÜNCE, ALLAH'IN EMİRLERİNİN ÖNÜNE GEÇMEKTİR, ENGELLEMEKTİR. Zor durumda ne yapılacağını, zaten Allah söylüyor. Günümüzde Hangi Hıristiyan Avrupa ülkesinde, namazımızı kılmamız, orucumuzu tutmamız engelleniyor? Allah inancı olmayan Budist Tayland da bile inanç özgürlüğü var ve her türlü inancını rahatlıkla yaşayabiliyorsun. Elbette hiç birisinde böyle bir engel yok. Allah'ın vermediği bir yetkiyi, asla hiç kimse veremez. Hatta bazı Müslüman ülkeler, vatandaşlarına devletin mezhebinin gerektirdiği fıkıh baskısıyla İslam'ı  mezheplerin doğrultusunda yaşamasını isterken, Avrupa ülkelerinde böyle bir baskıyla karşılaşmadan, kendi inançlarını rahatlıkla yaşadıklarını görüyoruz. Sizce bu durumda neresi Darül harp oluyor? Darül harp terimi, yüzlerce yıl öncesinde devletlerin, her an birbiriyle savaştığı, tüm devletler için geçerliydi. Ama hepsi geride kaldı çok şükür. BİZLERE SAVAŞ AÇMAYAN HİÇBİR ÜLKENİN TOPRAKLARI, BİZLER İÇİN DARÜL HARP DEĞİLDİR. Bu bir zaaf değil, İslam'ın hoş görüsüdür. Bu hoş görüyü sınamak isteyenler, elbette karşılığını Allah'tan göreceğini çok iyi bilir.

Değerli din kardeşlerim, hala bizlere Allah'ın dini İslam diye anlatılanları, Kur’an ile sorgulamaz isek, Allah'a hesap veremeyeceğimiz gibi, Allah'ın o güzel dinini hiç kimseye doğru anlatamayız, bu dini toplumlara kabul ettiremeyiz. İslam toplumu üzerindeki, yanlış algıyı kırabilmek için, bizlerin yapması geren, Allah'ın emrettiği gibi hurafeden, batıldan uzak, yalnız Kur’an'ın ipine sarılmalıyız. 

Barış içinde yaşadığımız, gidip dolaşabildiğimiz her yer, bizlerin İslam'ı anlatabileceğimiz, onları Allah'ın dinine davet edebileceğimiz yerlerdir. LÜTFEN BİZİM İNANCIMIZDAN OLMAYANLARI DÜŞMAN GÖRMEYELİM. ONLARIN TOPRAKLARI, BİZLERİN SAVAŞ BÖLGEMİZ DEĞİL, İSLAM'IN NURLU IŞIĞINI YAKMAMIZ GEREKEN, TOPRAKLAR OLMALIDIR. Onun içinde önce onlarla yakınlık kurmalıyız ki, onları İslam'a davet edebilelim. Bu gerçeğin farkına varabilmek dileklerimle.

Saygılarımla

HalukGÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .