Ana içeriğe atla

BAKARA SURESİ 219. AYET VE BU AYETLERİ ANLAMA YÖNTEMİMİZ. "SİGARA HARAM MIDIR?"



Bugün sizlerle Kur’an dan araştırmak ve üzerinde sizleri düşünmeye davet etmek istediğim konu, Allah ın Kur’an da bahsettiği İçkiden, kumardan uzak durunuz ayetini doğru anlayıp, bu ayetten yola çıkarak sigara HARAM mıdır konusu üzerinde, birlikte düşünelim. Önce ayeti yazalım daha sonra üzerinde düşünelim.

Bakara 219: Sana alkol ve kumar hakkında soruyorlar. De ki: “Her ikisinde de büyük bir GÜNAH ve insanlar için birtakım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından büyüktür.” Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. “İhtiyaç fazlasını” de. Allah, düşünesiniz diye size âyetlerini böyle açıklıyor. (Bayraktar Bayraklı meali)

Alkol derken şarap ve her türlü zararlı içecek anlamalıyız.  Hem alkol hemde kumarın bizler için, belki nefsimizin hoşumuza gidecek faydaları olabileceğini, ama bu ikisininde genel itibariyle bizler için kesinlikle zararlı olduğu ve bizleri günaha götüreceği ayette anlatılıyor. Aslında ayette insanlar için biraz faydası vardır sözünden yola çıkarak, günahları diye çebrilmiş kelimeyi, BÜYÜK ZARARLARI, KÖTÜLÜKLERİ VARDIR  diye de anlamalıyız. Şimdide aynı konularla ilgili başka ayetlere de bakalım.

Maide 90: Ey İnananlar! Alkol, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçınınız ki kurtuluşa eresiniz. (Bayraktar Bayraklı)

Maide 91: Şeytan içki ve kumar yoluyla ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi, ALLAH’I ANMAKTAN VE NAMAZDAN ALIKOYMAK İSTER. ARTIK (BUNLARDAN) VAZGEÇTİNİZ DEĞİL Mİ? (Diyanet vakfı)

Allah şarap, yani sarhoşluk veren şeyler ile kumar ve fal konusunda bizleri uyararak, bakın bunlar için ne diyor? ( BİRER ŞEYTAN İŞİ PİSLİKTİR.) Demek ki içki ve kumar şeytanın tuzaklarıdır diyor Rabbimiz bizlere ve uyarıyor. Bunlardan uzak durmamız halinde şeytanın tuzaklarına düşmeyeceğimizi, kurtuluşa ereceğimizi söylüyor. Devamındaki ayette yine, uyarılarına devam ediyor ve bakın ne diyor.  “ŞEYTAN İÇKİ VE KUMAR YOLUYLA ANCAK ARANIZA DÜŞMANLIK VE KİN SOKMAK SİZİ, ALLAH’I ANMAKTAN VE NAMAZDAN ALIKOYMAK İSTER.”

Allah ın uyarılarını, ikazlarını dinlemediğimiz takdirde şeytanın dostlarımız, yakınlarımız arasında düşmanlık ve kin nefret sokacağını ve daha kötüsü bizleri Allah tan uzaklaştıracağını anlatıyor. Hangimiz Allah dan uzaklaşmak ister? BAKIN AYETTE ALLAH KULLARINA TAVSİYELERDE VE UYARILARDA BUYLUNUYOR. Buradan da anlaşılıyor ki, Allah a yakın olmak, şeytandan uzaklaşmak isteyen, Rabbin saydığı bu kötü alışkanlıklardan, uzak durması gerekir. İlginçtir Maide 91. ayet örnek gösterilip, Allah ilk önceleri Alkol ve kumar konusunda uyarıp, ikaz edip bu ayetlede içkiyi ve kumarı HARAM kılmıştır diye anlatıyorlar. Peki siz ayette içki ve kumarı, HARAM kılıyorum sözlerini duydunuz mu? Ne yazık ki ayetleri doğru anlayamadığımız için, kendi nefsimizce Allah ın ayetlerine ilaveler yapmaktan kaçınmıyoruz.

Tüm açıklamalardan sonra, şimdide şu soruyu soralım kendimize. PEKİ, SİGARA ALLAH IN SAYDIKLARININ İÇİNE GİRİYOR MU, SİGARANIN DURUMU NEDİR? Gelin şimdi de onu, yine Allah ın ayetlerinden yararlanarak anlamaya çalışalım. Allah içki ve kumardan bahsederken, onların azda olsa belki faydaları vardır diyordu. Peki, daha sonra yaptığı açıklamada ne söylüyordu burası çok önemli. “ANCAK YOL AÇTIKLARI KÖTÜLÜK, ZARAR SAĞLADIKLARI YARARDAN DAHA BÜYÜKTÜR.”

Şimdide Allah ın bu sözleri, UYARILARI üzerinde düşünelim. Sigarayı bırakamayanların şu meşhur, kendilerini aldattıkları sözleri vardır. BENİM SADIK DOSTUM, DERT ORTAĞIM DERLER SİGARA İÇİN. Tabi içki içenlerde aynı sözleri kullanılırlar. Sigarada içkide belki insana geçici rahatlama yapar moral ve keyif verir. Daha sonra bu geçici kısa süreli zevk ve mutluluk neler yapar bedenimizde, bunu düşünelim şimdide. İçkiyi bir insan her an içemeyebilir. Ama ya sigarayı? İşte şeytan işi en büyük pislik her an yanımızda, cebimizde ve sanki kocaman insanların emziği gibi ağzımızdan eksik değildir. Bizlere verdiği geçici fayda, acaba bedenimize nasıl büyük zararlar verdiğini hiç düşünüyor muyuz? 

ALLAH FAYDASI AZ ZARARI ÇOK, HER ŞEYİN BİZLER TARAFINDAN TERK EDİLMESİNİ İSTİYORKEN, NASIL OLURDA NEFSİMİZİN BAZI ZARARLILARINI, ALLAH IN UYARISI DIŞINDA TUTABİLİRİZ? ALLAH İÇKİYE, KUMARA YADA SİGARAYA BELKİ HARAM DEMİYOR AMA BİZLERİ UYARIYOR VE UZAK DURMAMIZI İSTEYEREK, TAVSİYE EDEREK BİZLERE EMANETEN VERDİĞİ BEDENİMİZİ, NE KADAR KORUDUĞUMUZ KONUSUNDA, BİZLERİ İMTİHAN EDİYOR.

Geleneksel İslam toplumu, geçmiş dönemlerde sigaradan genel çoğunluğu vazgeçememiş olsa gerek, içkiye, kumara haram demişler ama sigara için daha müsamahalı davranarak MEKRUH, yani hoş görülmeyen anlamını vermişlerdir. Günümüzde içkinin Kur’an da haram diye geçtiği söylenmektedir. Yukarıda yazdığım ayetlerde, siz haram kelimesini gördünüz mü? Eğer bunu yaparsak, söylersek Allah ın vermediği bir hükmü, bizlerin vermiş olduğunu bilmeliyiz. LÜTFEN UNUTMAYALIM, HARAM KELİMESİNİ YALNIZ ALLAH KULLANABİLİR. HARAM KESİN YASAK OLANDIR VE ALLAH KATINDA CEZASI VARDIR. HARAM KELİMESİNİN TAM KARŞILIĞI, MAZERET İSTEMİYORUM YERİNE MUTLAKA GETİRİN ANLAMINI TAŞIR. BUNUNDA DETAYI KUR’AN DA TEK TEK YAZILMIŞTIR. Bunun dışında bizlere, bazı durumlarda zararlı olabilecek şeyleri, kendimizce haramlaştırmak dini kendimizce yönlendirmek olur. Birçok şey vardır bazen onları yemek, insana zarar verebilir ama buna haram diyemeyiz. Örneğin şeker hastasının, şeker yemesi haram diye bilir miyiz, ama yemesi halinde şeker hastasına zarar verir. Fazla tuz kullanmak bedenimize zarar verir deriz, ama fazla kullanan haram suçunu işlemiş olmaz. Örnekleri çoğaltabiliriz. Zararlı şeyleri kullanırsak, kendimize zarar vermiş oluruz. Onun için Allah düşün, aklını kullan diyor.

Allah ın Kur’an da, haram kelimesini kullandığı ayetlere lütfen göz atınız. Toplum ve kişisel konularda asla yapmamamız gereken, çok önemli konularda HARAM kelimesini kullandığı gibi,  KESİN YASAKLADIM anlamında da kullanmıştır. Nisa suresi 160. ayetinde Allah, Yahudileri cezalandırmak için, bakın nasıl HARAM hükmü vermiş. “YAPTIKLARI ZULÜMLER VE BİRÇOK İNSANI ALLAH YOLUNDAN ALIKOYMALARI YÜZÜNDEN, DAHA ÖNCE KENDİLERİNE HELÂL KILINMIŞ TERTEMİZ ŞEYLERİ, YAHUDİLERE HARAM KILDIK.” Demek Allah ın HARAM hükmü bazen temiz şeyler içinde olabiliyor muş. Yine HARAM konusunda Allah ın bizleri uyardığı, Nahl 116. ayeti sizlere hatırlatmak istiyorum. “DİLLERİNİZİN UYDURDUĞU YALANA DAYANARAK, “BU HELÂLDİR, ŞU DA HARAMDIR” DEMEYİN! ÇÜNKÜ ALLAH’A KARŞI YALAN UYDURMUŞ OLURSUNUZ. ŞÜPHESİZ ALLAH’A KARŞI YALAN UYDURANLAR KURTULUŞA EREMEZLER.” Demek ki bizler Allah ın açıkça haram demediği bir şeye, asla haram diyemeyiz. Diyenler, Allah a iftira atmış, yalan uydurmuş demektir.

Sizlere Araf suresi 33. ayeti önce hatırlatmak istiyorum. Bakın Allah bu ayette neleri haram kıldığını söylüyor. “DE Kİ: “RABBİM ANCAK AÇIK VE GİZLİ KÖTÜLÜKLERİ, GÜNAHI VE HAKSIZ YERE SINIRI AŞMAYI, HAKKINDA HİÇBİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ ALLAH’A ORTAK KOŞMANIZI VE ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ HARAM KILMIŞTIR.” Bakın bu ayettede genel anlamda haram kıldıklarını söylüyor özellikle tek tek isim saymadan. Genel anlamda kötülükler yapmak. Yine isim zikretmeden genel olarak günah işlemek, yani Allah ın çizdiği sınırı aşarak, yasakları çiğnemek. Allah hakkında hiç bir delil indirmediği halde, Allah a ortak koşmamızı yani Allah ın yetki ve gücünü yaratılmış bir beşere vermemizi de haram kıldığını söylüyor. NEREDEYSE HER GÜN İŞLEDİĞİMİZ BU HARAMIN, FARKINDA BİLE OLMADAN, KONU NE YAZIK Kİ BAŞKA MECRALAR SAPTIRILIYOR. Çok daha önemlisi ayetin sonunda, Allah hakkında bilmediğimiz şeyleri söylememizide haram kıldığını bildiriyor. Bizler bunca açık ayeti gördüğümüz halde, Kur’an da tek kelime bile açıklanmayan konuları, rivayetlerden öğrenip Allah ve onun Melekleri hakkında neler neler söylüyoruz, uyduruyoruz. Çok daha ilginci, bu ayette geçen günah kelimesi ile Bakara 219. ayette geçen GÜNAH kelimesinden yola çıkarak içki ve kumarıda Allah ın Haram kıldığını söylüyoruz.

ASLINDA DOĞRU, YANLIŞ DEĞİL. İki ayeti birlikte düşündüğümüzde tüm kötülüğe, yasaklara, günaha götüren hereyi Allah yasaklıyor.  Peki neden bazı konuları Allah direk ismen sayarak, örneğin zina yapmak, faiz yemek, adam öldürmek, HARAM dediği halde, bazı konuları ismen zikretmeden, Haram demeden haram olduğuna işaret ediyor olabilir. Burası çok önemli değil mi? İşte Allah ın hoş görüsü, bağışlayıcı oluşu ve kullarına karşı o yumuşak tavrı. Yine bu konuda, çok dikkat çekici bir örnek vermek istiyorum. Nisa 43. ayette Allah, bakın ne diyor namaza duracak olanlara. “EY İMAN EDENLER! SARHOŞKEN NE SÖYLEDİĞİNİZİ BİLİNCEYE KADAR, YOLCU OLANLAR HARİÇ, CÜNÜPKEN DE YIKANINCAYA KADAR [SALÂT]’A (NAMAZA) YAKLAŞMAYIN! ” Allah içki ve kumar benzeri günahları işleyen kullarını, direk HARAM kelimesiyle dışlamak yerine, nispeten daha hafif bir suç olan GÜNAH kelimesiyle uyarıyor ama ders almayıp, uslanmayıp bunda devam ettiklerinde, büyük günaha girip HARAM suçunu işleyecekleri, adeta bir terapiyle Allah kullarına anlatıyor. İŞTE ALLAH IN, NEFİSLERİNİN ESİRİ OLAN KULLARINA DAVRANIŞ ŞEKLİ.

Allah bizleri yaratırken, yaradılışımızın özelliklerinden bahseder ve derki,  İNSANLAR TARTIŞMAYA MEYİLLİDİR. ACELECİ TABİATTADIR. ÇOK DAHA ÖNEMLİ BİR ÖZELLİK İSE ZAYIF YARATILMIŞTIR DİYE AÇIKLAMA YAPAR. İşte imtihanımızın çok önemli üç özelliği. Bu özellikte yaratan Rabbimiz, elbette nefsine yenik düşebilecek kullarını, ÇOK İYİ BİLİYOR VE ONLARI TAVSİYE, TELKİN VE EĞİTİMLE DOĞRUYA YÖNLENDİRİYOR VE BÖYLECE HARAM SUÇUNUN İÇİNDEN ADETA, SIYRILIP ÇIKMASINI İSTİYOR. İşte bu yol ve yöntem, Allah ın yüceliğinin, bağışlayıcılığının, şevkatinin apaçık göstergesidir. Şöyle bir düşünün içki ve kumar, sigara illetine bulaşmayan çok az insan görürsünüz çevrenizde. Kullanan zararını görür hasta olur üzülür. Bir kısmı bu illetin içine girer, ama Rabbin uyarıları ve aklını kullanması sayesinde çok az zararla kurtulur.  Kimisi bu şeytan pisliğin içinde, çok çaba sarf ederek kurtulur. Ya diğer kısmı ne olur dersiniz? İşte onlar artık şeytanın esiridirler, onlara yapacak hiçbir şey yoktur. 

Allah özellikle bu illeti kullananlar  için, isim olarak HARAM sözcüğünü kullanmamasının ama Harama götürecek uyarısını yapmasının nedeni de budur. Eğer içki ve kumar haramdır demiş ve kesin hüküm vermiş olsaydı, buna geçici dahi olsa bulaşan, asla haram suçunu yani büyük günah işlemekten kurtulamazdı. Özellikle Allah bu kullarını dışlamamış, hatta Nisa 43. ayetinde, Alkol illetinden kutulamamış kullarını doğru yola çekebilmek adına, benim huzuruma namaza durmadan önce , sakın kendinizi bilmeyecek kadar sarhoş olmayın diye uyarmıştırHALBUKİ ŞÖYLE DİYEBİLİRDİ, İÇKİ İÇEN ASLA NAMAZ KILAMAZ, BENİM HUZURUMA DURAMAZ DİYEBİLİRDİ. AMA DEMEMİŞ VE ALLAH KULLARINI EĞİTEREK, TASİYELERLE DOĞRUYA DAVET ETMİŞTİR. KUR’AN DA İSMEN BİZZAT ZİKREDİLMİŞ HARAMLARIN HİÇ BİRİ HAKKINDA, BÖYLE BİR YÖNTEM İZLENMEMİŞTİR. Bu bile bizleri Yaratan Rabbimizin, ne derece şefkatli ve kullarını doğruya, güzele davet için, özel bir terapiten, eğitimden geçirerek doğruya ulaştırma çabasında olduğuna, açık bir delildir. Bazı kişiler bu gerçeği anlamak istemediklerinden, bu ayet içki haram olmadan önce gelmiştir, daha sonra bu ayet nesh edilmiş, hükmü kalkmıştır diyecek kadar Kur’an dan uzaklaşmış bir toplum olmuşuz.

Allah Nisa suresi 31. ayetinde, şöyle uyarır bizleri. “YASAKLANDIKLARINIZIN BÜYÜKLERİNDEN (BÜYÜK GÜNAHLARDAN) KAÇINIRSANIZ,  KÜÇÜK GÜNAHLARINIZI ÖRTERİZ VE SİZİ DEĞERLİ BİR YERE KOYARIZ.” Bu ayet ile birlikte, bahsettiğimiz konuyu anlamaya çalıştığımızda, sanırım konu çok daha iyi anlaşılacaktır. Allah boşuna, biz ayetleri nice örneklerle açıkladık ki anlayasınız demiyor. DÜŞÜNEN, AKLINI KULLANAN KUR’AN GERÇEKLERİ İLE BULUŞABİLİYOR.

Allah haram sözcüğünü kullandıkları yasakları düşünün, bunları bir kez de yapsanız bu suç işlenmiş demektir ve Allah katında cezası vardır. Sizce bu işin geri dönüşü olabilir mi? YÜCE YARADAN ÖYLE BİR KİTAP, ÖYLE BİR DİN GÖNDERMİŞ Kİ BİZLERE,  YEMİN OLSUN Kİ BU KİTABI, BU DİNİ SİZLER İÇİN KOLAYLAŞTIRDIK HÜKMÜNE UYGUN, BAĞIŞLAYICILIK, AFFEDİCİLİK, İKAZ, UYARI VE EĞİTİM HER ZAMAN ÖNCELİKLİ OLMUŞ. Son bir örnek vermek istiyorum. Allah çok eşliliği yasaklamamış ama BİRDEN FAZLA EVLİLİKTE ADALETLİ BİR YAŞAMI, EŞLER ARASINDA ASLA SAĞLAYAMAZSINIZ DİYE UYARMIŞTIR KUR’AN DA. ADALETLİ, HUZURLU YAŞAM İSTİYORSANIZ, TEK EŞLE EVLENİN DEMİŞTİR. Her nedense bizler Allah ın bu tavsiyesini, nefislerimizin işine gelmediğinden olsa gerek, içki ve kumarda yaptığımız gibi, çok eşlilik haramdır Allah tavsiye etmiyor, adaletin kuralamadığı bir evlilik haram dır dememişiz.

Bizler toplumda yapılmasını istemediğimiz bir konuda, kendimizce faydası olur düşüncesi ile ayetlere bazı ilaveler yapmaktan çekinmiyoruz. Bunu yapmak büyük günahtır, Allah a iftiradır lütfen unutmayalım. Bu yöntem toplumda çok kötü sonuçlar veriyor, içki ve kumar oynayarak yanlış yapan günaha giren kişiler, İslam dairesi dışına çıkmak zorunda hissediyorlar kendilerini. Elbette İslam ı yanlış tanıyanlar, ya da uzaktan izleyenler, Kur’an ı bir korku dini olarak görüyorlar. Hâlbuki İslam apaçık ŞEFKAT DİNİDİR, AH BİR BİLSELERDİ. Bizler Allah ın rehberinden faydalanmak ve onun nurundan tam istifade etmek istiyorsak, apaçık ayetlerini değiştirmek, ya da ilaveler yapmak yerine, Allah burada bizlere ne anlatıyor diye, üzerinde çok ince, dikkatle düşünmeliyiz. 

Hakka batıl karıştırıp, kendi nefsimizce helaller haramlar koyarsak, Kur’an da Allah ın bizler için yapmak ve bizlere anlatmak istediklerinin anlamını da değiştirmiş olacağımızı, çok iyi bilmeliyiz. Dilerim cümlemiz, Allah ın bizlere rehber olsun diye gönderdiği Kur’an ı doğru anlayan ve yaşayan kulları arasında oluruz.

Saygılarımla 

Haluk GÜMÜŞTABAK.

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .