Ana içeriğe atla

Kur'an Gerçeğini Fark Edebilmek.



Günümüz de bizler, İslam'ı nasıl anlamaya çalışıyor ve yaşıyoruz hiç düşündünüz mü? Kendimizden bir emek harcıyor da, Kur’an'ın rehberliğinden faydalanıyor muyuz, yoksa sorgusuzca birilerinin sözlerine mi tabi oluyoruz? Bu soruyu önce kendimize soralım. Alacağımız cevap çok önemli. Eğer kendimiz bir çaba göstermiyor da, Allah'ın rehberinde neler yazıyor hiç farkında değilsek, yani Kur'an'ı bizler bir öğrenci misali anladığımız dilden hiç okuyup vahyi tebliğ almadıysak, gittiğimiz yolun Allah'ın doğru yolu olduğundan da asla emin olamayız. Bu yol ve yöntemde zaten, Kur'an'dan imtihan olduğumuz gerçeğine ters düşer. Bildiğiniz gibi Allah, sizleri Kur'an'dan sorumlu tutuyorum hükmünü vermiştir.
 
Bizlere, sen Kur'an'ı okusan da anlayamazsın, herkes Kur'an'ı anlayamaz, veli insanlar anlar diyenlere bizler inanıyorsak, zaten Kur’an ile temasımız kesilmiş demektir. Kur’an'ı Arapçanın dışında başka dilde okumak günahtır, anlamadan okusan da Allah sevap yazar diyenler, BİZDEN BİRŞEYLER SAKLIYOR DEMEKTİR, LÜTFEN BU GERÇEĞİN ARTIK FARKINDA OLALIM VE BİZLERDEN SAKLADIKLARI GERÇEKLERLE, LÜTFEN BU CAN BU BEDENDEN AYRILMADAN BULUŞALIM. Allah sizleri bu kitaptan hesaba çekeceğim diyorsa,  Rabbimiz anlaşılması zor, her dile tam çevrilmeyen bir kitap asla göndermez. Yemin ederek birçok kez tekrarlayıp, bu kitabı anlayasınız ve hiç kimseye muhtaç olmayasınız diye sizler için kolaylaştırdım diyorsa, gelin beşerin sözlerine değil, RABBİN SÖZLERİNE İNANALIM VE GÜVENELİM.
 
Bizler günümüzde ne yazık ki, İslam dinini Kur’an'dan değil, geçmiş çağlarda insanların Kur’an'dan ne anladıklarını okuyarak , FIKIH kitaplarından anlamaya çalışıyoruz. Böyle oluncada onların yaptığı yanlışları, bizlerde yapıyoruz. Rabbimiz her çağa ve o çağda yaşayan kullarına hitap eden bir rehber göndermiş ki, kullarıma rehber olsun. Ayrıca bu kitaptan sorumlu tutacağına hükmetmişse, kullarının anlayacağı bir şekilde görmediğini nasıl düşünürüz? Bu nasıl bir adalet anlayışı ki, bunu Allah'a hiç utanmadan, düşünmeden nispet edebiliyoruz. Sizlere bu konu ile ilgili çok güzel değerlendirmesi olan, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi olan, Prof. Dr. Yunus Vehbi YAVUZ Hocanın, bir yazısından alıntı yapmak istiyorum. Gerçekten günümüzde bizler, İslam dinini nasıl anlamaya çalışıyoruz ve nasıl bir yol izliyoruz, bu konuda bana göre çok yerinde isabetli tespitlerini, hiç yorum yapmadan sizlerle paylaşmak istiyorum. Ders alabilene ne mutlu.
 
"KANIMCA, KUR’AN’I ANLAMAK, ONUN ENGİN MESAJLARINI ALGILAMAK BUGÜN VE HER GÜN YAŞAYAN İNSANLARIN EN ÖNEMLİ MESELESİDİR. ÇÜNKÜ KUR’AN SADECE MÜSLÜMANLARA DEĞİL, TÜM İNSANLARA GÖNDERİLMİŞ İLAHÎ BİR KİTAPTIR. FAKAT ÖZELLİKLE ONA İNANAN MÜSLÜMANLARIN, ÇAĞA GÖRE ONDAN MESAJ ALMASI ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ EDİYOR. 
 
BİZ GELENEKSEL BİR ANLAYIŞ ÇERÇEVESİNDE KUR’AN’I BUGÜN ANLAMIYORUZ, BELKİ BİZDEN ÖNCEKİLERİN ONDAN NE ANLADIKLARINI ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ. YİNE BİZ KUR’AN’DAN YARARLANMIYORUZ, BELKİ ÖNCEKİLERİN YARARLANDIKLARINDAN YARARLANMAYA ÇALIŞIYORUZ. BUNUN ANLAMI ŞUDUR. BİZ KUR’AN’I ÇAĞIMIZA GÖRE ANLAMIYORUZ, ONDAN YARARLANMIYORUZ. BAŞKA BİR İFADE İLE BİZ KUR’AN’I ANLAMIYORUZ, ONU BAŞKALARININ KAFASI İLE ANLIYORUZ, YANİ DÜŞÜNMEKSİZİN ANLAMAYA ÇALIŞIYORUZ. BAŞKALARININ KUR’AN’I TARİHTE NASIL ANLADIKLARINI ANLIYORUZ DA, ONUN İÇİN ANLAYAMIYORUZ. BAŞKALARININ ANLATTIKLARINI ANLATIYORUZ DA ONUN İÇİN ANLATAMIYORUZ, ONUN İÇİN ONDAN YARARLANAMIYORUZ.

BUNLARI ANLAMAK DA ANLAMAKTIR, YARARLANMAK DA YARARLANMAKTIR, FAKAT ÇAĞDAŞ BİR ANLAMA, ÇAĞDAŞ BİR YARARLANMA DEĞİL. BELKİ TARİHTEKİ OLGULARIN HİKAYE EDİLMESİ, BUGÜNÜN TOPLUMLARININ İDRAKİNE SUNULMASIDIR. BUNUN PRATİKTE BÜYÜK BİR YARARI OLMASA DA, TARİHÎ BİR DEĞERİ VARDIR. BUNDAN ANCAK, İLİM ADAMLARI İSTİFADE EDER, DEĞERLENDİRMELER YAPARAK, GÜNÜMÜZDE NASIL ANLAMAMIZ GEREKTİĞİ NOKTASINDA BİZLERE IŞIK TUTAR. 

OYSA, KUR’AN’I ANLAMAK, ONUN ANLATTIKLARINI ANLAMAKTIR; ONUN VERDİĞİ MESAJLARI ALMAKTIR, YOKSA BAŞKALARININ ALDIĞI MESAJI ALMAK, ANLADIĞINI ANLAMAK, YA DA ANLATMAK DEĞİL. KUR’AN’I ANLAMAK ONUN MESAJI İLE ÇAĞ ARASINDA KUVVETLİ BİR BAĞ KURMAKTIR. İŞTE TEFSİR KİTAPLARI BİZE BAŞKALARININ KUR’AN’DAN NE ANLADIKLARINI ANLATMAKTA; TEFSİR ÂLİMLERİNİN YAŞADIKLARI ÇAĞDA KUR’AN’DAN ANLADIKLARI MESAJI YANSITMAKTADIR.
 
YİNE KUR’AN’DAN YARARLANMAK, ÖNCEKİLERİN YARARLANDIKLARINDAN YARARLANMAK DEĞİL, ONUN MESAJLARINI ÇAĞIMIZIN İHTİYAÇLARINA GÖRE AKLEDEREK ONDAN YARARLANMAKTIR. KURTULUŞU YAKALAYABİLMEK İÇİN, BİZ KUR’AN’I ÖLÜLERE DEĞİL, DİRİLERE OKUMALIYIZ; ÖLMÜŞ KALPLERİ KUR’AN’IN DİRİLTİCİ NEFESLERİ İLE DİRİLTMELİYİZ; BİRAZ DA BU İLAHÎ MESAJI KENDİMİZ YARARLANMAK İÇİN, ÇAĞIMIZIN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAMAK İÇİN OKUMALIYIZ. 
 

ASIRLARCA BİZ, KUR’AN’I ANLAMADAN ÇOK OKUDUK, BİRAZ DA ANLAYARAK OKUMAYA ÇALIŞMALIYIZ. BUGÜNE KADAR KUL KİTAPLARINI, ALLAH’IN KİTABININ ÖNÜNE ALARAK HEP ONLARDAN YARARLANMAYA ÇALIŞTIK, ARTIK BİRAZ DA ALLAH’IN KİTABINI ÖNE ALARAK, ONDAN YARARLANMAYA ÇALIŞMALIYIZ. BİLMELİYİZ Kİ, BİZİ AYAĞA KALDIRACAK OLAN KİTAP KUR’AN’DIR.

KUR’AN KENDİNİ SAVUNAN KİTAPTIR. ONUN SAVUNMAYA, PROPAGANDAYA, KORUNMAYA İHTİYACI YOKTUR. OLSA OLSA KULLAR KUR’AN’IN TANINMASINA HİZMET EDEBİLİRLER. KUR’AN’A HİZMET ÇERÇEVESİNDE KUL OLARAK BİZE DÜŞEN GÖREV, KUR’AN İLE TOPLUM ARASINDA OLUŞAN DUVARLARI YIKMAK, KUR’AN GÜNEŞİ İLE BU DÜNYA HAYATI ARASINDAKİ KARA BULUTLARI DAĞITMAKTAN İBARETTİR. TABİRİ CAİZ İSE, BİZİM GÖREVİMİZ, GÜNEŞİ İNSANLARA GÖSTERMEKTİR, ONU SAVUNMAK DEĞİL. BUNU YAPABİLİRSEK KENDİMİZİ BAHTİYAR SAYABİLİRİZ. "

Sanırım söyleyecek başka söz olmasa gerek. Yukarıdaki gerçekler, günümüz İslam yaşamının apaçık tespitleridir. Bu güzel açıklamalarından dolayı, bu yazıyı kaleme alandan, Allah binlerce kez razı olsun. Allah'ın ayetinde söylediği gibi, gözlerde perde yoksa gönül ve kulaklar mühürlü değilse, Kur’an'ın ışığını, parıltısını kesinlikle görecektir kullarım diyor Allah.
 
Saygılarımla 
Haluk GÜMÜŞTABAK 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...