Ana içeriğe atla

Kur'an’da Geçen Adakta Bulunmak, Ne Anlama Geliyor?


Geleneksel İslam toplumunda Allah’ın emirleri ne yazık ki mezhepler ve beşeri fıkıh inancının etkisiyle çok farklılaştırılmış, hatta amacından saptırılmıştır. Bu makalemde Kur’an’ın bahsettiği, ama farklı anlamlar verilerek topluma anlatılan, ADAK KURBANI ya da Allah’a adakta bulunmamızın ne anlama geldiği konusu, ne zaman yerine getirilmesi gerektiği üzerinde olacak. Önce şunu söylemek isterim. Kur’an’da geçen Kurban kelimesinin anlamı ALLAH’A YAKLAŞMAK, YAKINLAŞMAYA VESİLE OLACAK ŞEYLER YAPMAK ANLAMINDADIR. Ama biz Kurban denildiğinde yalnız, Allah’ın rızasını kazanmak için hayvan kesmek anlıyoruz. Hâlbuki Kur’an’da bunun farklı şeylerle de olacağının örnekleri veriliyor. Allah’ın rızasını kazanmak adına oruç tutmak, ihtiyacı olanlara zekât vermek hayırda bulunmak da Allah’a karşı yakınlaşmanın, onun rızasını kazanmanın yollarındandır. 

Gelelim Kur’an da geçen ADAK konusuna. Adak kelimesinden de anlaşılacağı gibi, bu kelime adamak söz vermek anlamındadır. Ayetlerde geçtiği şekliyle, Farz bir görevimiz olmadığı halde, Allah’a her hangi bir konuda adağımız, yani yapmaya söz verdiğimiz bir şeyi yerine getirmek anlamındadır. Kur’an’da adaklık konusu, direk kurban yani hayvan kesme şeklinde değil, genel anlamda geçer. İsterseniz Kur’an’da geçen örneklere önce bakalım ki, konuyu daha iyi anlayabilelim. 

Ali İmran 35: HANİ, İMRAN’IN KARISI, “RABBİM! KARNIMDAKİ ÇOCUĞU SIRF SANA HİZMET ETMEK ÜZERE ADADIM. BENDEN KABUL ET. ŞÜPHESİZ SEN HAKKIYLA İŞİTENSİN, HAKKIYLA BİLENSİN” DEMİŞTİ. (Diyanet meali)

İnsan 7–8–9: ADAKLARINI YERİNE GETİRİRLER VE KÖTÜLÜĞÜ YAYGIN OLAN BİR GÜNDEN KORKARLAR. SEVDİKLERİ GIDALARDAN YOKSULA, YETİME VE ESİRE YEDİRİRLER. “BİZ, SİZE SIRF ALLAH RIZASI İÇİN YEDİRİYORUZ; SİZDEN NE BİR KARŞILIK, NE DE TEŞEKKÜR BEKLİYORUZ.. (Bayraktar Bayraklı meali)

Bakara 270: ŞÜPHESİZ Kİ ALLAH YAPTIĞINIZ HER [İNFAK]I (HARCAMAYI) VE ADADIĞINIZ HER ADAĞI BİLİR. ZALİMLER İÇİN HİÇBİR YARDIMCI YOKTUR. (Mehmet Okuyan)

Meryem 26: YE, İÇ; GÖZÜN AYDIN OLSUN! EĞER İNSANLARDAN BİRİNİ GÖRÜRSEN DE Kİ: BEN ÇOK MERHAMETLİ OLAN ALLAH’A (KONUŞMAMA)ORUCU ADADIM; ARTIK BUGÜN HİÇBİR İNSANLA KONUŞMAYACAĞIM.” (Bayraktar Bayraklı meali)

Sanırım ADAK konusu, Kur’an’da geçen şekliyle çok daha açık anlaşılmıştır. Dikkat ettiyseniz ayetlerden direk hayvan kesme yani kurban adağı diye geçmiyor. Açıkça geçenleri özetlemek gerekirse, Allah’a karşı verdiğimiz herhangi bir sözü şartsız yerine getirmekten bahsediliyor. Dünyaya gelecek evladımızı, Allah’ın yolunda çaba göstermesi için onu eğiteceklerinin, Allah’a söz verdiği örneği geçer. Tabi bu o kişinin iyi niyetli sözleridir. Dünyaya gelecek çocuğun nasıl bir yolda olacağını, Allah’tan başka kimse bilemez. Ama niyet önemlidir. Diğer bir ayette de adaklar konusuna açıklık getirmek için, Allah’ın rızasını kazanmak adına, sevdikleri mal ve mülkünden, parasından hiç karşılık beklemeden yoksula, yetime yedirirler ve bunun sözünü verirler diyor. Bakara 270. ayette de, ALLAH’A HER NE ADARSANIZ, ADANILAN HER ŞEYİ ALLAH BİLİR sözüyle, bu sınırın çok geniş olduğu anlaşılır.

Meryem anamızın verdiği örnekte de bazı nedenlerden dolayı, konuşmama orucu adağından bahsediliyor. Demek ki oruç söz vermek anlamında, herhangi bir şeyi yerine getirmek amacıylada yapılabiliyormuş. Bu oruç yememek, içmemek değil, konuşmama orucu, yani konuşmamaya söz verme. Elbette insanları doyurmak adına da Kurban kesme, yani hayvan kesip yoksullara dağıtmakta, adaklarımızın içinde olduğunu anlıyoruz Kur’an’dan. Bu konuyu geleneksel inançlarımız çok farklı şekillendirmiştir. Bizlere düşen Kur’an merkezli bu konuyu anlamak olmalıdır.

Yine çok sorulan bir soru vardır, adak adadığımız bir hayvanı kesip, etini yoksula dağıtırken, bizler etinden yiyebilir miyiz? Yiyemezsin diye, Allah’ın böyle bir yasağı elbette yok. ÇÜNKÜ ADAĞI YANİ SÖZÜ, BİZLER ŞEKİLLENDİRİP VERİYORUZ. Allah yasaklamadıysa, bunu hiç kimse yasaklayamaz. Bu sizin niyetinize, adağınızın durumuna bağlıdır. Eğer ben istifade etmeden dağıtacağım diyorsanız, yemeniz doğru olmaz. Böyle bir niyetle adamadıysanız kurbanı, etinden yemenin günah olacağını kimse söyleyemez. Buna benzer yasaklar ne yazık ki Allah’ın değil, beşeri FIKIH inancının koyduğu kurallardır.

Ayetlere dikkat ettiyseniz, bugün ADAK konusunda bizlere anlatılanlarla ayetlerin, uyum sağlamadığını görürsünüz. Kur’an Allah’a adanacak konularda bir sınırlama getirmeyip, insanlara faydalı olacak her konuda serbest bıraktığı halde, ne yazık ki bu davranışı FIKIH inancı sınırlamaya çalışmakta, şunların dışında hiçbir şey adayamazsın şeklinde bir liste vermektedirler. ADAK, ALLAH’IN RIZASINI KAZANACAK, ONUN HOŞUNA GİDECEK HERŞEYDİR. Hiç kimse bunu sınırlandıramaz, kendi düşüncelerinde şekillendiremez. Adak konusunu FIKIH inancı, öyle bir şekillendirmiştir ki, adeta Allah ile pazarlık konumuna getirmiştir. Bir örnek verelim.

“BAZI HUSUSLARIN GERÇEKLEŞMESİNE VE YAPILMASINA BAĞLANAN ADAKLAR. MESELÂ “HASTALIĞIM GEÇER VE İYİLEŞİRSEM, ŞU KADAR ORUÇ TUTACAĞIM.” VEYA “ŞU KADAR KURBAN KESECEĞİM.” ŞEKLİNDE YAPILAN ADAK GİBİ. BU HASTALIĞI GEÇERSE, BU İBADETİ DERHAL YERİNE GETİRMEK GEREKİR.” 

İşte bizlerin günümüzde ki adak anlayışı. Bu sözlerle açıkça şunu söylüyoruz, bizleri yaratan Rabbimize. Allah’ım eğer hastalığımı geçirirsen senin için oruç tutacağım, kurban keseceğim. Eğer geçirmezsen, ne oruç tutarım, nede kurban keserim. Ne dediğimizin farkında mıyız? Hiç sanmıyorum.  ADAK gönülden, karşılık beklemeden Allah’ın rızasını kazanmak adına yapılır. Elbette Allah’tan her konuda istekte bulunabiliriz. AMA ŞART KOŞMADAN, BUNU YAPARSAN BENDE BUNU YAPARIM DEMEDEN. Allah ile pazarlık olmaz. Ona ne yapacaksak gönülden yaparız. Allah’ta yaptığımız çabalarımız ve gönüllerimize göre dualarımızı kabul edecektir.

Yukarıdaki örnekten yola çıkarak, davranışımızın nasıl olması gerektiğini söylemek gerekirse, Rabbimiz bu canı veren sensin. Alacakta sensin. Yakalandığım hastalıktan beni kurtar Rabbim, senin rızan için bu Kurban kesiyorum ya da şu kadar zekât veriyorum demesi gerekir ve hemen yerine getirmelidir. İyileşirsem veririm, yaparım zihniyetiyle hareket edersek, Allah’tan asla karşılık bulamayacağımızın, lütfen farkında olalım.  Bakara suresi 270. ayette, Allah yolunda her ne harcar ve her ne adakta bulunursanız, şüphesiz Allah onu bilir diyor. Yani Allah’ın rızası için adakta bulunanların karşılığını, Allah verir demek istiyor. Çok ilginçtir bazı kaynaklardan, ADAK konusunda farklı düşüncelerin de olduğunu görürsünüz.

“Bazı hadislerinde de Hz. Peygamber’in adakta bulunmayı hoş karşılamadığı görülür. Meselâ bir hadîs-i şerifte “ADAK BİR FAYDA SAĞLAMAZ, SADECE CİMRİNİN MALINI EKSİLTMİŞ OLUR” (Buhârî, “Eymân”, 26; Müslim, “Nezir”


“BU SEBEPLE DE İMAM ŞAFİÎ VE AHMED B. HANBEL BAŞTA OLMAK ÜZERE FAKİHLERİN ÖNEMLİ BİR KISMI, ADAK ADAMANIN MEKRUH OLDUĞU GÖRÜŞÜNDEDİR. HANEFÎLER İSE ALLAH’A İBADET VE TAAT KABİLİNDEN ADAKTA BULUNMAYI MUBAH GÖRÜRLER.”

İşte Kur’an, işte fıkıh inancının farklı görüşleri. ADAK yani Allah’ın rızasını kazanmak için güzel şeyler adamak söz vermek ve yerine getirmek, açıkça Kur’an’ın emridir. Ama yanlış olan, karşılık bekleyerek adakta bulunmanın yanlış olduğudur. İstediğimiz gerçekleşirse adağımı yerine getiririm zihniyeti, Allah’a yapılacak en büyük saygısızlıktır.

Saygılarımla

Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...