Ana içeriğe atla

Kur’an’ı Hangi Yöntemle Okumaya, Anlamaya Çalışmalıyız?


 

Bu makalemde sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim konu, Kur’an’ı okumadan önce ne yapmalıyız ve Allah’ın ayetlerini nasıl anlamaya çalışmalıyız konusu üzerine olacak. Günümüzde herkesin Kur’an’ı anlayamadığını, onu ancak âlimlerin Veli kişilerin anlayacağı ve onların anlatıp açıklama yapması gerektiği topluma öğretildi. Aslında bu doğru olabilir mi? Kur’an, İslam dininde ruhban sınıfının olmadığını çok açık söylüyor. Bu ayete iman ediyorsak, dini anlatan bir sınıfın ya da kişinin olamayacağına inanmamız gerekir. Eğer söyledikleri gibi Kur’an’ı herkes anlayamasaydı, KUR’AN’DAN TÜM İMAN EDENLERİN SORUMLU OLMADIĞINI ÂLİM, VELİ DEDİĞİMİZ KİŞİLERİN SORUMLU OLACAĞINA İNANMAMIZ GEREKİRDİ, AMA RABBİMİZ TÜM İMAN EDENLERİN SORUMLU OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. İşte bunun için Allah, düşün aklını kullan ey kulum, kullanmazsan seni pisliğin içinde bırakırım, Allah ile aldatılırsın diye uyarıyor.

Kur’an’ı anladığı dilden bir kez dikkatle okuyan bir Müslüman, Allah’ın apaçık bu anlatılanların tam tersi ayetler indirdiğini görür. Ama İslam toplumunun Kur’an’ı anladığı dilden değil, anlamadan okumaları gerektiğini özellikle topluma kabul ettirdiler. Çünkü anladıklarında, dayatılan İslam’ın Allah’ın indirdiği İslam’ın olmadığı Müslümanlar tarafından anlaşılacaktı. Rabbimiz birçok kez YEMİN EDEREK HİÇ KİMSEYE MUHTAÇ OLMAYALIM DİYE, KUR’AN’IN MUHKEM AYETLERİNİ KOLAYLAŞTIRDIĞINI VE NİCE ÖRNEKLERLE AÇIKLADIĞINI SÖYLÜYOR.  Hatta hiçbir ayrım yapmadan, aklı başında düşünebilen tüm kullarını Kur’an’dan sorumlu tuttuğuna da hükmediyor. Tabi kime inanacağınız ve güveneceğiniz size kalmış. İster kendimize güvenilir Veliler edinir, onların söylemleri ile Kur’an’ı anlamanın yolunu seçeriz, istersek Allah’ın ayetlerine sözüne güvenip, Kur’an’ın açıklamalarından örneklerden istifade ederek, anlamanın yolunu seçeriz.  BİZLER NE YAZIK Kİ BU SEÇİMİ DOĞRU YAPAMADIĞIMIZ İÇİN, ALLAH’IN DİNİ İSLAM’I DOĞRU YAŞAYAMIYORUZ.  Allah sakın Veliler edinip ardı sıra gitmeyin, güvenilecek veliniz yalnız benim diye uyardığı ayetlerini, lütfen unutmayın. Bu durumda Kur’an’ı ve onun ayetlerini anlayabilmek için, biz  ÖNCE  hangi yolu seçiyoruz bu çok önemli. Bakın Allah bu konuda ne öneriyor.

Nahl 98:   ŞİMDİ KUR’ÂN OKUMAK İSTEDİĞİN ZAMAN ÖNCE, O KOVULMUŞ ŞEYTANDAN ALLAH’A SIĞIN. (Elmalı Meali)

Siz bu ayetten ne anladınız? Kur’an okumaya başlamadan önce,  EUZU BİLLAHİ MİNEŞŞEYTANİRRACİM  diyerek mi okumaya başlayın diyor? Elbette hayır. Allah bu ayette uyarıyor ve diyor ki aldatılmak istemiyorsan, mesajlarımı doğru alıp, Kur’an’ı doğru öğrenmek istiyorsanız,  KUR’AN’I OKUMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE, ŞEYTANLAŞMIŞ İNSANLARIN SANA DAYATTIĞI, ATALARININ BATIL İNANCINDAN ÖNCE KURTUL, daha sonra arı-duru tertemiz aklınızla, yalnız ALLAH’A ONUN AYETLERİNE GÜVENEREK, Kur’an’ı okumaya başlayın diyor. Bizler hala bu gerçeğin farkında olamadığımız için Kur’an’ı okumaya başlarken, bizlere anlatılan rivayetlerin ışığında Kur’an’ı anlamaya başlarsak,  HER OKUYAN KENDİ BATIL İNANCINI, AYETLERE SÖYLETMEYE ÇALIŞACAĞINDAN, O BİLGİLERİN IŞIĞINDA ANLAMANIN YOLUNU SEÇTİĞİMİZDEN, BİNLERCE MİLYONLARCA FARKLI İNANÇ ORTAYA ÇIKACAKTIR.  Bizler bu hatayı yaptığımız için, aynı ayetleri çok farklı anlıyoruz, farklı anlamları ayetlere yüklüyoruz. Bizler hiç bir beşeri bilimsel kitaba yapmadığımız bu yanlışı, saygısızlığı Allah’ın kitabı Kur’an’a yapıyoruz. Peki neden?  ÇÜNKÜ KUR’AN’I YOL GÖSTERİCİ OLMAKTAN ÇIKARTIP, KENDİ ÇIKARLARIMIZA KULLANIYORUZ DA ONDAN.

Allah Kur’an ayetlerini iki kısma ayırarak bizlere anlatır. Ali İmran 7. Ayetinde, dinin anası ve temeli olan yani sorumlu olduğumuz ayetlerin  MUHKEM  yani kesin apaçık, sağlam anlaşılan, dış olaylara bozulmalara karşı koruyarak göndermiş. Rabbimiz bizlerin imanımız ile ilgili tüm ayetlerin muhkem olduğunu söylüyor, çünkü tüm aklı başında olan kullarını  MUHKEM  ayetlerinden bizzat sorumlu olup, bu ayetlerden imtihan olacağımızdan dolayı Muhkem bir şekilde gönderiyor. Müteşabih ayetler konusunda da açıklama yaparken, bunların anlamını bir Allah, birde ilimde derinleşmiş olanlar bilirler diye açıklama yapıyor. Yani imüteşabih ayetler, bizlerin sorumlu olduğumuz ayetler değildir, çünkü anlamları belkide ilimle yüzlerce yıl sonra ortaya çıkacakta ondan. Bu ayetlerin anlamı, bilim ile ortaya çıktığında iman edenlerin imanları güçlenecek ve bakın bu konu Kur’an’da geçiyor, bu Kur’an’ın Allah katından geldiğine kanıttır diyerek, imanlarının güçleneceğini söylüyor. Kur’an Muhkem konusunda, bakın nasıl bir açıklama yapılıyor.

Hud 1-2:  ELİF LÂM RÂ. BU KUR’AN; ÂYETLERİ, HÜKÜM VE HİKMET SAHİBİ (BULUNAN VE HER ŞEYDEN) HAKKIYLA HABERDAR OLAN ALLAH TARAFINDAN MUHKEM (EKSİKSİZ, SAĞLAM VE AÇIK) KILINMIŞ,  SONRA DA ALLAH’TAN BAŞKASINA KULLUK ETMEYESİNİZ DİYE AYRI AYRI AÇIKLANMIŞ BİR KİTAPTIR  . (DE Kİ:) “ŞÜPHESİZ BEN SİZE O’NUN TARAFINDAN GÖNDERİLMİŞ BİR UYARICI VE MÜJDELEYİCİYİM.” (Diyanet Meali)

Allah Muhkem ayetlerin açık ve aklı başındaki tüm kullarının, anlayabileceği şekilde açıklanmış gönderildiğini birçok kez belirtiyor. Eğer bizler haşa Allah’a güvenmeyip, yani HAKKA BATIL KARIŞTIRARAK Kur’an’ı anlamanın yolunu seçersek, elbette doğru anlamamız mümkün olmayacaktır. Ayette Rabbimiz, Kur’an’ın  MUHKEM  ayetlerini, ben örneklerle açıklıyorum diyor. Ne yazık ki Allah’a değil, edindiğimiz Veli, Gavs dediğimiz kişilere güvenerek anlamaya çalıştığımız için büyük hatalar yapıyoruz ve diyoruz ki Kur’an açık ve detaylı değildir, onu Resulün rivayet hadisleri ve âlim veli olan kişiler açıklar, anlaşılır hale getirir dediğimiz zaman, dipsiz bir kuyuya kendimizi atmış oluyoruz. Halbuki Allah, emin olmadığın bilginin ardına düşmeyin, yalnız Kur’an’ın ipine sarılın diye uyarmamış mıydı?

Rabbimiz Kur’an’ı Rehber ve yol gösterici olsun diye indirdiğini söylüyorsa, Kur’an’ın herkes tarafından anlaşılamayacağını söylemek, İMAN EDEN BİR MÜSLÜMAN’IN ALLAH’IN KİTABINA YAPABİLECEĞİ EN BÜYÜK SAYGISIZLIKTIR, LÜTFEN BUNU UNUTMAYALIM.  Hepimiz Kur’an’dan sorumluysak yani Kur’an’dan hesap vereceksek, günümüzdeki bu karmaşadan nasıl sıyrılıp, Kur’an’ı doğru anlamalıyız konusuna tekrar gelelim. İlk önce yapmamız gereken  ALLAH’A VE ONUN KİTABI KUR’AN’A GÜVENMEK OLMALIDIR.  KUR’AN NE AÇIKLADIYSA NE KADAR DETAY VERDİYSE, ONUN DIŞINA ÇIKMADAN, BAKIN O YOK BU YOK DEMEDEN, YANİ ALLAH’IN UYARDIĞI GİBİ KUR’AN’IN SINIRLARINI AŞMADAN, ALLAH’IN MESAJINI KUR’AN’DAN BİZZAT BİZLER ALMAYA ÖNCE ÇALIŞMALIYIZ . Daha sonra her türlü bilgiden elbette faydalanabiliriz ve anlatılanları Kur’an ile karşılaştırabiliriz. Allah apaçık MUHKEM bir hüküm verdiyse, bu hükmünün bir başka ayette tam tersini vermeyeceğinin, önce bilincinde olmalıyız.  Bir örnek vermek gerekirse. Allah, şefaat tümden bana aittir, hiçbir şefaatin olmadığı o günden sakının diyorsa, Allah’ın hükmü çok açık demektir, bir başka ayetinde asla tersini söylemez.  Birileri bir başka ayeti gösterip, Allah bakın bu ayette aslında dolaylı olarak Resullerine, veli, âlim kullarına da şefaat yetkisi veriyor diyenlere inanırsak, bilelim ki onlar ayeti tahrif edip, Kur’an’da çelişki yaratarak kendi çıkarlarına kullanıyor demektir.

Bizlerin yapması gereken çok önemli konuyu, tekrarlamak istiyorum. Madem Rabbimiz bizlerin sorumlu olduğu ayetleri MUHKEM yani apaçık gönderdim ki, sizleri aldatmasınlar diyor   bizlere, BAKIN BU AYETTE ASLINDA DOLAYLI OLARAK ALLAH ŞUNUDA HARAM KILMIŞ, ​​​BU AYETTE BUNUDA EMRETMİŞ DİYORLARSA, İŞTE ONLAR ALLAH’IN AYETLERİNE KENDİ BEŞERİ İNANÇLARINI İLAVE ETMEYE ÇALIŞIYORLAR DEMEKTİR. LÜTFEN BU KONUDA ALDATILMAYALIM.

Allah ayetlerini dolaylı değil, apaçık muhkem gönderdim diyor. Eğer bir ayette, aslında burada dolaylı hüküm var diyenlere şu soruyu soralım.  MADEM BU AYETTE ALLAH’IN DOLAYLI EMRİ VAR, BAŞKA HANGİ AYETTE DOLAYLI EMRİNİ, MUHKEM BİR ŞEKİLDE AÇIKLAMIŞTIR DİYE SORALIM. Cevap veremiyorlar örnek göstermiyorlarsa, lütfen onlara inanmayalım. Çünkü Allah apaçık hükmünü vermiş ve sizlerin sorumlu olduğu ayetler MUHKEMDİR diye, üstüne basa basa söylemiştir. Dilerim Allah ile aldatanların tuzağına düşmeden,  sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an’ı onun yolu ve yöntemiyle anlayarak hayatımıza geçiren, onun azınlık halis kullarından oluruz.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nahl Suresi 98. Ayet. Kovulmuş Şeytandan, Allah'a Sığınırım. "Her Müslümanın Dikkatle Okuyup Düşünmesi Gereken Bir Ayet."

Bu makalemde sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim ayet, Nahl suresi 98. ayet olacaktır. Bu ayet öne sürülerek, Kur’an okumaya başlarken Allah,  EÛZÜBİLLÂHİMİNEŞŞEYTÂNİRRACÎM” , diye okumaya başlayın, emri veriyor diye anlatılır. Bu ayetin gerçek uyarısını, İslam toplumundan gizledikleri için, ne yazık ki Kur’an’ı okumaya başlamadan önce, Allah’ın ikazını yerine getirmediğimizden her okuyan yanlış anlıyor, neden mi? Her şeyin bir kuralı var, Kur’an’ı okumanın da elbette bir kuralı olmalı değil mi? Makalemi lütfen sonuna kadar okuyunuz. Gelin bu konu üzerinde önce ayeti yazalım, daha sonrada birlikte düşünelim. Nahl 98:   ŞİMDİ KUR’ÂN OKUMAK İSTEDİĞİN ZAMAN, ÖNCE O KOVULMUŞ ŞEYTANDAN ALLAH’A SIĞIN.  (Elmalı meali) Önce ayeti lütfen doğru anlayalım. Sizce Allah bu ayette, Kur’an’ı okumaya başlamadan önce, Eûzübillâhimineşşeytânirracîm” Yani, kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım, diye başlayarak okuyun emrini mi veriyor? Bizler ne yazı...

Allah’ın Resulüne Verdiği Görev Yetki Ve Sorumluluk.

Bugün sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim konu, İslam toplumunun hala farkında olmadığı ve onun içindir ki, Allah ile aldatanların tuzağına rahatlıkla düşütüğü bir konu üzerinde düşünmenizi rica ediyorum. Sizce Allah Resulüne, nasıl bir görev verip yetkilendirmiştir? Şöyle demiş olabilir mi, Resulüm ben sana Kur'an'da ana başlıkları indiriyorum, detayına girmeden gönderiyorum. Sen kullarıma ayetlerimi açıklayıp, nasıl hayata geçireceklerini anlatırsın diyor olabilir mi? Yada şöylemi diyor. Sana verdiğim görevin tanımını izahını yapıyorum, sakın sana indirdiğimin sınırlarını aşma. Senin görevin sadece tebliğ etmek ve toplumu sana verdiğim ilim ve bilgelikle ikna edip, Kur'an'a davet etmektir mi diyor? Bu konuya geçmeden önce, Allah'ın Resulünün Kur’an'ı daha rahat tebliğ edebilmesi, sözlerinin dinlenmesi için, bakın Resulüne kesinlikle itaat edilmesini nasıl emrediyor.    Ali İmran 32:   ŞUNU DA SÖYLE: “ALLAH’A VE RESULE İTAAT EDİN.”EĞ...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...