Ana içeriğe atla

BİZ İNSANLARA BU KUR’AN DA, HER TÜRLÜ ÖRNEĞİ VERDİK.RUM SURESİ 58. AYET.

 


Bu makalemde sizleri, farklı bir bakış açısıyla bazı ayetlere bakmaya davet etmek istiyorum. Allah birçok ayetinde, Kur’an ın her türlü örneklerle açıklandığını, anlayabilmemiz içine nice örnekler verdiğini ayetlerden çok açık görebilirsiniz. Peki, bizler Allah ın bu ve benzeri onlarca ayetlerine iman etmiyor muyuz da, Kur’an açık ve anlaşılır, detaylı değildir, her bilgi Kur’an da yoktur diyebiliyoruz. Sanırım bir konuda Kur’an ın bu ayetlerine, bakış açımızda çok büyük yanlışlıklarımız var.  Ayetlerden birkaç örnek verelim.

“BİZ, İNSANLARA BU KUR’ÂN’DA HER TÜRLÜ ÖRNEĞİ VERDİK.” (Rum 58)

“ANDOLSUN, BİZ BU KUR’AN’DA İNSANLAR İÇİN HER TÜRLÜ MİSALİ DEĞİŞİK ŞEKİLLERDE AÇIKLADIK.” (Kehf 54)

“BİZ BU KUR’ÂN’DA İNSANLARA, ÖĞÜT ALSINLAR DİYE HER TÜRLÜ ÖRNEĞİ VERDİK.” (Zümer 27)

Bakın Allah biz kulları için, Kur’an da her türlü örneği, misali, öğüt ve ibret alsınlar diye verdik diyor.  Allah bu sözleriyle bizlere hangi konulardan bahsediyor da, bizler inatla hayır Kur’an da her türlü örnek yoktur açık ve detaylı değildir demekte ısrar ediyoruz. Sanırım bizler Allah ın hangi konudan ve ne maksatla bahsettiğini ya anlamıyoruz, ya da batıl inançlarımızı yaşayabilmek adına görmezden geliyor, anlamak istemiyoruz. BİZLERİN YAPTIĞI EN BÜYÜK YANLIŞ, KUR’AN IN BİZLERE NELER GETİRDİĞİNİ, HANGİ KONULARDA UYARIP BİZLERE YOL GÖSTERDİĞİ VE BİZLERİ SORUMLU TUTTUĞU KONUSUNU, KUR’AN DAN DOĞRU ANLAYAMADIK. Bakın Kur’an bu konuya nasıl bir açıklama getiriyor ve neler diyor. SİZCE ALLAH AÇIKLAMADIĞI, DETAY VERMEDİĞİ BİR KONUDA, BİZLERDEN HESAP SORAR MI?

“Sana bu kitabı; HER ŞEY İÇİN BİR AÇIKLAMA, DOĞRU YOLU GÖSTEREN BİR REHBER, bir rahmet ve Müslümanlar için bir müjde olarak indirdik.” (Nahl 89)

“(De ki) “ALLAH’TAN BAŞKA BİR HAKEM Mİ ARARIM?” Kitap’ı size açıklanmış olarak indiren O’dur. Kendilerine Kitap verdiklerimiz bilirler ki bu Kitap, RABBİN TARAFINDAN TÜMÜYLE GERÇEKLERİ GÖSTERECEK ŞEKİLDE İNDİRİLMİŞTİR. Sakın şüpheye kapılanlardan olma.” (Enam 114)

“RABBİNİN SÖZÜ, DOĞRULUK VE ADALET BAKIMINDAN TAMAMLANMIŞTIR. O’nun sözlerini değiştirecek kimse yoktur. O işitendir; bilendir.”  (Enam 115)

“Biz ona şiir öğretmedik. Zaten ona yaraşmazdı da. O KİTAP, ANCAK ALLAH’TAN GELMİŞ BİR ÖĞÜT VE APAÇIK BİR KUR’ÂN’DIR.” (Yasin 69)

“Bu, Rablerinin izniyle İNSANLARI KARANLIKLARDAN AYDINLIĞA, YANİ HER ŞEYE GALİP VE ÖVGÜYE LÂYIK OLAN ALLAH’IN YOLUNA ÇIKARMAN İÇİN SANA İNDİRDİĞİMİZ BİR KİTAPTIR.” (İbrahim 1)

EĞER ALLAH IN AYETLERİNİ GÖZ ARDI EDER, ONU ANLAMAYA ÇALIŞMAK YERİNE, KENDİ İNANÇLARIMIZI AYETLERE İLAVE ETMEYE ÇALIŞIRSAK, CAHİLİYE DEVRİ KİTAP EHLİNİN DURUMUNA DÜŞERİZ. ÖNCE BU GERÇEĞİ LÜTFEN UNUTMAYALIM.  Bakın Allah, Kur’an ı indirmesinin amacını bizlere nasıl açıklıyor.  Demek ki Kur’an DOĞRU YOLU GÖSTEREN BİR REHBER, ADALETİ EMREDEN ÖĞÜT OLDUĞUNU SÖYLÜYOR. Çok daha önemlisi bizler için KUR’AN’IN HAKEM OLDUĞUNA HÜKMEDİYOR Allah. İNSANLARI KARANLIKTAN AYDINLIĞA ÇIKARACAĞI VE ALLAH IN YOLUNA DAVET EDECEĞİNDEN BAHSEDİLİYOR. Peki, neyin hakemi ve hangi konularda? 

ALLAH, BİZLERİ SORUMLU TUTACAĞINA HÜKMETTİĞİ, SINIRLARINI ÇİZİĞİ KONULARDA HAKEMİN, KUR’AN OLDUĞUNU ANLIYORUZ. ALLAH IN KUR’AN DA BAHSETMEDİKLERİ, BİZLERİN YAŞAMINDA SERBEST BIRAKTIĞI ALANLARDIR. ALLAH IN BAHSETMEDİĞİ, HÜKÜM VERMEDİĞİ KONULARDA, ALLAH ADINA HİÇ KİMSE HÜKÜM VEREMEZ. DİN ALLAH IN DIR VE BU DİNİN KURALLARINI KOYACAK TA, YALNIZ ALLAHTIR. 

Peki bizlerin günümüz İslam anlayışında, dinimiz ve inancımız adına karşılaştığımız sorunlarımızda hakemimiz yalnız Kur’an mı, yoksa….? Ne yazık ki bizler din ve inancımız adına Kur’an ı kendimize HAKEM OLARAK, yeterli bir kaynak kabul etmediğimiz için, HAKEMİMİZ DE KUR’AN OLMAKTAN ÇIKMIŞ, RİVAYET HADİSLER VE FIKIH ADETA ONUN YERİNİ ALMIŞTIR. Hâlbuki inancımızı yaşayabilmek ve Allah a kulluk görevimizi yerine getirebilmemiz adına her bilginin, detaylı bir şekilde örnekleri ile açıklandığını Allah söylüyordu Kur’an da. HAŞA YOKSA, ALLAH IN BU SÖZLERİNE GÜVENMİYOR MUYUZ?

Hatırlayınız hesap günü, Kur’an ın ortaya konacağını ve tüm gerçeklerin ortaya Kur’an ile çıkacağını Kur’an bizlere bildirdiği halde, bizler hala yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz diyerek, kendimize başka kaynaklar, dinde kanıtlar aramaya devam ediyoruz. Doğrusu tüm bu yanlışlara nasıl inanıyoruz ve aldatılıyoruz, bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Bizler inancımızın hakemini, Kur’an yapmadığımız içindir ki, beşeri fıkıh inancının ve mezheplerin dine yaptığı beşeri ilaveleri de Allah ın emri dinin olmazsa olmazı, hatta inancımızın HAKEMİ yapmaktan korkmuyoruz. Hâlbuki Allah Enam suresi 38. ayetinde ne diyordu. “BİZ KİTAPTA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK.” Ne yazık ki geleneklerimizi dinin asli unsuru yapabilmek adına, bu ayetin anlamını bile değiştirerek, burada bahsedilen kitap Kur’an değil, Allah katında Levh-i Mahfuz da ki kitaptan bahsediyor diyerek, adeta Kur’an hâşâ eksik, yetersiz tamamlanmaya, açıklamaya muhtaç bir kitap haline dönüştürülmeye çalışılıyor. BUNUN TEK BİR NEDENİ VAR BATIL, RİVAYET VE SANI BİLGİLERİ, İNANÇLARI ALLAH IN EMRİ GİBİ GÖSTEREBİLMEK.

Kur’an tüm zamana ve tüm toplumlara indirildiği için, Allah Kur’an da bizlerin geleneklerine, ülkelerin farklı konumlarından ve iklim şartlarından dolayı giyim kuşamımıza, çağın getireceği ilmin ışığında yaşanacak farklı konulara, Kur’an da bahsetmeyerek asla müdahale etmemiş, yalnız sınırlarını çizmiş serbest bırakmıştır. Hatta bizleri yönetecek liderleri ehil insanlardan seçmemizi emrederek, çağın gereklerine uygun, onlarında doğru ve adaletli kanunlar çıkarmasını ve topluma adaletle hükmetmesinin örneğini vermiştir. 

Allah Kendisine, kulluk görevimizi yerine getirirken yapacaklarımızı da çok basit, kolay bir şekilde Kur’an da izah etmiş ve yemin ederek, Kur’an ı kolaylaştırdığını birçok kez tekrar etmiştir. Ne yazık ki bizler bu gerçeği anlamak istemeyerek, mezheplerin ve fıkıh inancının dine ilavelerini Kur’an da göremediğimizde, bakın işte şunlar ya da bunlar yok. Bunu nasıl yerine getireceğiz şeklindeki savunmaları ile ne yazık ki Kur’an yetersiz, detaysız bir kitap olduğunu kanıtlama çabası içine girmişlerdir.

Bizlerin yaptığı en büyük yanlış ise, Kur’an ın tek kelime bahsetmediği, beşeri fıkıh ve mezhep inancının ve rivayet hadislerin dine yaptığı ilaveleri Kur’an da göremediğimizde, demek ki Kur’an da her bilgi, detay yokmuş diyenlere inanmamızdan kaynaklanıyor. Lütfen ne söylediğimizi önce düşünerek söyleyelim, inanın hesap günü pişman oluruz. Unutmayalım Allah açıklamadığı, detay vermediği hiçbir şeyden bizleri sorumlu tutmaz. Kur’an ı Kolaylaştırdığını yemin ederek söylüyorsa Rabbimiz, lütfen beşeri rivayetleri değil, Allah ın kitabı Ku’an ı KANIT, DELİL GÖSTERELİM ve ona inanalım. 

HAK OLAN ALLAH KATINDAN İNDİRİLEN VE BİZLERİN SORUMLU OLDUĞU KUR’AN DIR. LÜTFEN ZANNIN, RİVAYET VE SANI İNANÇLARIN ARDINDAN GİTMEYELİM, YOKSA ALLAH A İFTİRA ATANLARIN SAFINDA OLURUZ.

“EĞER YER YÜZÜNDEKİLERİN ÇOĞUNA UYARSAN, SENİ ALLAH YOLUNDAN SAPTIRIRLAR. ONLAR ANCAK ZANNA/SANIYA UYUYORLAR VE ONLAR SADECE YALAN UYDURUYORLAR.” (Enam 116)

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HACER ÜL ESVED TAŞI VE GERÇEKLER.

Bugünkü yazımın konusu, Kâbe yi tavaf ederken elle selamlanan ve kutsallığına inanılan, Hacer’ül Esved taşı hakkında olacaktır. Gelin önce geleneksel İslam’ın, bu konuda kabul ettiği rivayetlere ve inançlarına bakalım kısaca. Bakalım da batıla inandığımızda, bizleri nasıl aklın mantığın ötesinde akıl almaz şeylere nasıl inandırıldığımızı da farkında olalım. Konuyla ilgili erişebildiğim tüm rivayetleri yazıyorum. Ders alabilene ne mutlu. Allah onun için, emin olmadığın bilgilerin ardına düşmeyin, hesabını sorarım diye boşuna uyarmıyor. “RİVAYETE GÖRE, HZ. İBRAHİM, KÂBE’NİN İNŞASINI BİTİRDİKTEN SONRA, OĞLU İSMAİL İLE TAVAFA BAŞLANGIÇ SIRASINI BİLDİRMEK İÇİN: “İSMAİL, BANA BİR TAŞ GETİR DE TAVAFIN NEREDEN BAŞLAYACAĞINI İŞARET EDEYİM” DEDİ. HZ. İSMAİL DE CEBEL-İ KUBEYS’TEN BİR TAŞ ALIP BABASINA VERDİ. O DA TAVAFIN BAŞLAYACAĞI BUGÜNKÜ KÂBE’NİN KÖŞESİNE TAŞI KOYDU.” “RİVAYETE GÖRE İBRAHİM PEYGAMBERİMİZ, BU TAŞI KÂBE NİN KÖŞESİNE YERLEŞTİRMİŞTİR. EBU DAVUD’UN RİVAYET ETTİĞİ BİR HADİSE GÖRE,

İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR?

Değerli din kardeşlerim, bizler Kur’an ayetlerini eğer, Allah’ın örnek verdiği diğer ayetlerinden yardım alarak anlamaya çalışmaz da geleneğin, rivayetlerin ve Mezheplerin dayattığı beşeri fıkıh inancının etkisiyle anlamaya çalışırsak, Allah’ın istediğini değil, kendi nefislerimizde yarattığımız dini yaşamış oluruz. Bugünkü makalemin konusu  İSLAM DİNİNDE, HAREMLİK SELAMLIK VAR MIDIR  ve bir kadın evli olmadığı bir erkeklerle beraber aynı ortamda oturamaz mı, bu konuda sizleri Kur’an’ı rehber alarak, düşünmeye davet etmek istiyorum.  Günümüz Mezheplerin, beşeri FIKIH inancının öğretisine baktığımızda, bir kadın evli olmadığı başka bir erkekle aynı ortamda oturamaz, ya da toplu halde bulunamaz şeklinde anlatılır. Bunun detayına girmek istemiyorum, çünkü bizler için beşeri fikirler değil, Allah’ın bizleri sorumlu tutacağına hükmettiği Kur’an önemlidir. Bu konudaki Kur’an ayetlerine bakmadan önce, genel anlamda düşünelim.  Bir kadının yalnız başına dışarı çıkamayacağına dair, bir hüküm v

BATIL VE RİVAYETLERDEN UZAK, KUR’AN’IN EMRETTİĞİ SALATIN, ÖZÜNÜ ANLAYABİLMEK….

  Salat/Namaz konusu İslam toplumunda, en çok konuşulan ama çok fazla fikirlerin, düşünce ve inancın ortaya atıldığı bir konudur. Bildiğiniz gibi günümüzde bizlerin namaz dediğimiz konu, aslında bu isimle Kur’an’da geçmez.  SALAT  diye geçer ama bu kelimenin öyle farklı anlamları da vardır ki, bu gerçek ne yazık ki İslam toplumunda hiç konuşulmaz, hatta her ayette geçen  SALAT  kelimesine, namaz adını verip gerçek anlamından saptırılarak yanlış anlaşılmıştır. Bu konu İslam toplumu tarafından çok fazla tahrif edilmiş ve farklı anlamlara çekilerek topluma anlatılmıştır. Onun için makalem biraz uzun oldu. Sabırla lütfen okuyunuz. Kur’an’da geçen  SALAT  kelimesine direk namaz anlamını verirsek, namazın detaylarını ve bu konudaki emirleri Kur’an’ın başında değil, daha sonra ki ayetlerde indirildiğini görürüz. Kur’an’ın indiriliş, nüzul sırası konusunu da araştırdığınızda net ve güvenilir bir bilgiye ulaşamazsınız. Çünkü farklı sure sıralamaları görürsünüz.  BAKIN SURE DİYORUM, AYET DEĞİL .