Ana içeriğe atla

SAFFAT SURESİ 102-103-104. 105. AYETLER. KUR'AN'DA GEÇEN, RÜYA KISSALARINDAN ALACAĞIMIZ DERSLER.



Bu makalemde sizlerin, düşünmenize vesile olmak istediğim ayet, Saffat suresi 102–103. ayetlerde geçen ve Hz. İbrahim’in oğlunu rüyasında kurban ederken gördüğü konu ile ilgili olacak. Bu ve benzeri rüya ayetlerini öne sürüp, bakın Allah biz kullarına da rüyada emirler verebiliyor, Allah bana şunu rüyamda vahyetti diyerek, karısını çocuğunu öldürenleri bile duyarsınız. Bizler eğer bu ve benzeri ayetleri, Kur’an’ın diğer ayetleri ile birlikte anlamaya çalışmazsak, elbette yanılgıya düşeriz. Önce konumuzla ilgili ayeti yazalım.

Saffat 102–103–104–105: BABASIYLA BERABER YÜRÜYÜP GEZECEK ÇAĞA ERİŞİNCE: YAVRUCUĞUM! RÜYADA SENİ BOĞAZLADIĞIMI GÖRÜYORUM; BİR DÜŞÜN, NE DERSİN? DEDİ. O DA CEVABEN: BABACIĞIM! EMROLUNDUĞUN ŞEYİ YAP. İNŞALLAH BENİ SABREDENLERDEN BULURSUN, DEDİ.  HER İKİSİ DE TESLİM OLUP, ONU ALNI ÜZERİNE YATIRINCA: EY İBRAHİM! RÜYAYI GERÇEKLEŞTİRDİN. BİZ İYİLERİ BÖYLE MÜKÂFATLANDIRIRIZ.  (Diyanet vakfı meali)

Bu ayetleri doğru anlayabilmek için, rüya konusunu Kur’an nasıl anlatıyor önce onu doğru anlamalıyız. Kur’an Zümer 42. ayetinde UYKUYU ÖLÜME BENZETİR. Yani her uyuduğumuzda, aslında bizler ölümü yaşarız. YANİ UYUDUĞUMUZDA, BİZLERİN BU DÜNYA İLE İLİŞKİSİ KESİLİR.  Hac 47. ayetinde de uyuduğumuzda, bizim bu dünyadaki zaman dilimini terk edip, Allah’ın zaman dilimine geçtiğimiz örneğini şu sözlerle bildirir. “RABBİNİN ÖLÇÜSÜYLE BİR GÜN, SİZİN HESAP ETTİĞİNİZ BİN YIL GİBİDİR.” Buradan da anlıyoruz ki, uyuduğumuzda göreceğimiz rüya, bizlerin hesap edebileceğimiz ve gördüklerimizi değerlendirebileceğimiz sınırlarımızın dışında bir durumdur. Hatta bilim adamları yaptığı araştırmalarda, rüyada gördüğümüz çok uzun olayların, aslında bu dünyada birkaç saniye içinde gördüğümüzü tespit etmişler. Bunu lütfen göz ardı etmeden, konumuzu dikkatle düşünelim.

Konumuz olan ayete gelelim. Hz. İbrahim rüyasında oğlunu kurban ettiğini görüyor. LÜTFEN DİKKAT, ALLAH OĞLUNU KURBAN ET BENİM İÇİN DEMİYOR. Buna inanmak Kur’an’ın tamamına aykırıdır. Rüyasında Allah için Kurban ettiğini görüyor ve oğluyla bu konuyu konuşuyor. Böyle bir rüyanın, Allah emri olabileceği düşüncesine kapıldığı içinde, yerine getirmek istiyor gördüğü rüyayı. Ama Allah bu rüyayla Elçisini sınıyor ve ona karşı bağlılığını mükâfatlandırıyor, böyle bir şey yapma diyerek, kurban edilecek bir hayvan gönderiyor. 

Peki, bu ayeti nasıl anlamalıyız? Böyle bir durumla bizlerde karşılaşabilir miyiz? Allah böyle bir durumla bizleri sınar mı? Elbette bu mümkün değil. Bu ayette anlatılmak istenen,  Hz. İbrahim’in Allah’tan aldığı emri yerine getirmesi değildir konu edilen. ÇÜNKÜ ALLAH TÜM KULLARININ SORUMLU OLDUĞU EMİRLERİNİ, VAHYİNİ ASLA RÜYADA HİÇBİR ZAMAN ELÇİLERİNE GÖNDERMEMİŞTİR. Tam tersine bu ayet, rüyada gördüğümüz böyle bir olayın, gerçekleşmesini asla istemediğini gösteriyor bizlere.  Bu ayette de Allah Elçisinin, Allah’a ne derece bağlı olduğunu bizlere göstermek için veriyor bu örneği.  Onun için Allah, Hz. İbrahim den bahsederken övgüyle Nisa suresi 125. ayetinde, Allah’a sadık, samimi bir dost olduğundan bahseder. Ayette her ikisi de teslim olunca diye çevrilmiş ayette anlatılan, HZ. İBRAHİM VE OĞLU BU RÜYAYI ALLAH’IN EMRİ OLARAK DEĞERLENDİRİP, YERİNE GETİRMEK İSTEDİĞİNDE DİYE ANLAMALIYIZ. 

Kur’an rüyada gördüklerimizin, asıl gerçek anlamlarının yorumunu bizlerin bilemeyeceğini, ancak güven Elçileri olan Resullerine özellikle verdiği bir ilim, yorumlama becerisi olduğundan bahseder. Bizler saffat suresinde geçen Hz. İbrahim’in kıssasını eğer bu ayetler ışında düşünmeden anlamlar yüklersek, hata yaparız. Ayetlerden örnekler verelim.

Yusuf 101: “Rabbim, sen bana mülk ve saltanattan bir nasip verdin. OLAYLARIN VE DÜŞLERİN YORUMUNDAN BANA BİR İLİM ÖĞRETTİN/OLAYLARIN VE DÜŞLERİN YORUMU KONUSUNDA BENİ EĞİTTİN. Ey gökleri ve yeri yaratan! Benim dünyada da âhirette de Veli’m sensin! Beni Müslüman/sana teslim olmuş olarak öldür ve beni barışsever hayırlı kullar arasına kat!” (Yaşar Nuri meali)

Yusuf 5–6: Babası, şöyle dedi: “YAVRUCUĞUM! RÜYANI KARDEŞLERİNE ANLATMA. YOKSA SANA TUZAK KURARLAR. Çünkü şeytan, insanın apaçık düşmanıdır.” “İŞTE RABBİN SENİ BÖYLECE SEÇECEK, SANA (RÜYADA GÖRÜLEN) OLAYLARIN YORUMUNU ÖĞRETECEK ve daha önce ataların İbrahim ve İshak’a nimetlerini tamamladığı gibi sana ve Yakup soyuna da tamamlayacaktır. Şüphesiz Rabbin hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Diyanet meali)

Yusuf 21: Onu Mısır’da (kervancılardan) satın alan kişi karısına şöyle dedi: “Bunu değerli bir konumda tut; işimize yarayabilir ya da evlat ediniriz.” BÖYLECE YUSUF’U O ÜLKEDE İYİ BİR YERE YERLEŞTİRDİK Kİ ONA OLAYLARI NASIL YORUMLAYACAĞINI ÖĞRETELİM. Allah işinin üstesinden gelir ama insanların çoğu bunu bilmezler. (Süleymaniye vakfı)

Yusuf 22: YUSUF REŞİT OLUNCA ONA DOĞRU KARAR VERME YETENEĞİ VE BİR İLİM VERDİK. Biz, güzel davrananları işte böyle ödüllendiririz. (Süleymaniye vakfı)

Kur’an’da bu konuda, Hz. Yusuf’un rüyasında gördüğü kıssalar, aslında sorularımıza cevap veriyor. Detaylarını lütfen Kur’an’dan araştırınız. Hz. Yusuf hapisteyken, Kralın gördüğü rüyasının ne anlama geldiğini söylemesiyle, hayatının değiştiğini ve önemli mevkilere geldiği örneği verilir. Hatta Allah’ın Elçisinin de gördüğü bir rüyadan, Fetih 27. ayette bahsedilir ve derki; “ANDOLSUN Kİ ALLAH, ELÇİSİNİN RÜYASINI DOĞRU ÇIKARDI.” Allah’ın Elçisi rüyasında, Mescidi Haram’a rahatlıkla, düşmanlar zarar vermeden girdiğini görüyor. Allah’ta Elçisinin gördüğü bu rüyayı gerçekleştiriyor. Bakın tüm rüya örneklerini Allah, görev verdiği çok özel Elçileri üzerinden veriyor. Rüyasının gerçekleşeceğini aslında Allah’ın Elçisi bilmiyor, Allah’ın indirdiği ayetle öğreniyor. 

Allah Elçilerine, gördüğü rüyaların ne anlama geleceğinin ilmini, eğitimini veriyor ve onlar böylece gördükleri rüyayı yorumlayabiliyorlar. Hz. İbrahim, rüyanın o kadar etkisinde kalıyor ki, sanki bunun Allah emri olduğunu zannediyor ve yerine getirmeye çalışıyor. Bu zor imtihanı da başarıyla veriyor. TEKRAR HATIRLATMAK İSTERİM, ALLAH HZ. İBRAHİM’E RÜYASINDA, OĞLUNU KURBAN ET DEMİYOR. Şöyle düşünebilirsiniz, Hz. İbrahim bu kanıya nasıl varıyor olabilir? Lütfen Hz. İbrahim’in yaşadığı dönemi araştırınız, o dönemde batıl ve hurafe inançların etkisiyle, Allah’a inandıkları Tanrılara insan dahi kurban ediliyordu. Bunun etkili olabileceğini, göz ardı etmemek gerekir. 

RÜYA BİZLER İÇİN BAŞKA BİR ÂLEMDİR VE BİZLER BU ÂLEMDE GERÇEKLİK DEĞERLERİMİZİ, DÜNYADAKİ GİBİ KULLANAMAYIZ. ÇÜNKÜ ZÜMER 42. VE HAC 47. AYETLERDE AÇIKLANDIĞI GİBİ, ZAMAN AKIŞI, ALGILARIMIZIN ÜSTÜNDEDİR. Rüyalarımızın bizler ne anlama geldiğini, kesin olarak anlayamayız ancak fikirler yürütürüz, belki bir kısmı tutabilir. Çünkü rüyalarımızda gördüklerimizin genel çoğunluğu, günlük yaşantımızın etkisiyle oluşur. Bu konuda kitaplar yazıp, rüya tabirleri adı altında yayınlanan kitaplara, lütfen itibar etmeyiniz.

Dilerim cümlemiz başımızı yastığa koyduğumuzda, uyurken güzel ve huzurlu rüyalar gören ve o güzel rüyalarımızın da gerçek olduğuna şahit olan, Allah’ın mutlu, azınlık kullarından oluruz. Tekrar hatırlatmak isterim, her uyuduğumuzda aslında ölümü tadıyoruz, çünkü Allah uykunun da bir çeşit ölüm olduğunu, vakti dolanların uyandırılmadığını, vakti dolmayanların ise uyandırıldığını söyler ayetinde. Dilerim vakit dolduğunda, hesap verenlerin safında uyanabilmek dileklerimle. ALLAH CÜMLEMİZİN YARDIMCISI OLSUN İNŞALLAH.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...