Ana içeriğe atla

KUR'AN I ÖĞRENMEYE ÇALIŞIRKEN, DİKKAT ETMEMİZ GEREKEN KONULAR.



Bizler eğer Kur'an'a iman ettik ve Müslüman olduk diyorsak, Allah'ın bizlere rehber olsun diye gönderdim dediği Kur’an'ı, tüm batıl bilgilerden sıyrılıp ayetleri anlayarak ve üzerinde düşünerek imtihanımızı vermeliyiz. Çünkü bu yolu öneren, mülkün sahibi Allah'tır. Allah anlaşılması zor, herkesin anlayamayacağı detaysız bir kitap olarak Kur'an'ı göndermiş olsaydı, biz ayetler üzerinde düşünemez ve bu Kur'an bizlere rehberde olamazdı. Çok daha ilginci Allah, sizleri Kur'an'dan sorumlu tutuyorum demedi. Bu yalanları söyleyenlere, lütfen itibar etmeyelim. Bu Dünyada imtihanda olduğumuzu söylüyorsak, bu imtihana bizzat kendimizin hazırlanması gerektiğinin bilincinde olmalıyız. YANİ İMTİHANIMIZI BAŞKALARINA HAVALE ETMEKLE, ALDIĞIMIZ RİSKİN BÜYÜKLÜĞÜNÜN KORKUSUNU, HEM BEDENİMİZDE HEM DE RUHUMUZDA HİSSETMELİYİZ. Birileri siz Kur’an'dan anlayamazsınız, hüküm çıkartamazsınız diyerek, Allah ile aramıza girmeye çalışıyor ve bizleri kendi beşeri kitaplarına yönlendiriyorlarsa, şunu asla unutmayalım, bunu söyleyenlerin, bizlerden gizlemeye çalıştığı çok önemli şeyler  var demektir. 

Allah sizleri bu kitaptan sorumlu tutuyorum, ayetlerin üzerinde düşünün aklınızı kullanın diyorsa bizlere, o kitap asla zor anlaşılır olamaz. Hele bu rehber Allah katından geliyorsa, onu anlaşılması zor ilan ederek, birilerinin bu görevi yüklendiğini söylemesi, apaçık bizler için bir tuzaktır. Lütfen unutmayalım, islam dininde RUHBAN SINIFI yani dini anlatan, öğreten bir sınıf yoktur. Bu görev her Müslümanın, bizzat kendisine verilmiştir. İmtihanında gereği, bu değil midir? Kur’an'dan nasıl istifade etmeliyiz, Kur’an'dan nasıl faydalanmalıyız konusundaki sorulara, çok güzel bir cevap olduğunu düşündüğüm, aşağıda İMAM KURTUBİ NİN BİR DÜŞÜNCESİNİ, SİZLERE HİÇ YORUMSUZ AKTARMAK İSTİYORUM. Her mezhebe, düşünceye saygısı olan bu âlim kişinin, aşağıdaki sözlerinden sanırım çıkaracağımız çok dersler olacaktır.

"İmam Kurtubi, El Cemiul li-Alkami’l Kur'an adlı tefsir kitabının mukaddimesinde "Kur’an'ı Öğrenen Kimsenin Dikkat Etmesi ve Gafil Olmaması Gereken Hususlar" konusunda şunları söylüyor:

"EZBERİNDEN KUR’ÂN-I KERİM’İN FARZ VE HÜKÜMLERİNİ EZBERE OKUDUĞU HALDE, OKUDUĞUNUN NE ANLAMA GELDİĞİNİ BİLMEYEN KİMSENİN, BU DURUMUNDAN DAHA ÇİRKİN NE OLABİLİR! BÖYLE BİR KİMSE, ANLAMINI BİLMEDİĞİ ŞEY İLE NASIL AMEL EDEBİLECEKTİR? OKUDUĞU KUR’ÂN’IN İNCELİKLERİ HAKKINDA KENDİSİNE SORU SORULDUĞU HALDE, BUNLARI BİLMEMESİ NE KADAR ÇİRKİNDİR? BU DURUMDA OLAN KİMSE, OLSA OLSA KOCA KOCA KİTAPLAR YÜKLENMİŞ EŞEĞE BENZER."

KUR'AN PEYGAMBERİMİZE, HAKKI BATILDAN AYIRAN, HİDAYET KAYNAĞI, İNSANLARA DOSDOĞRU YOLU GÖSTEREN BİR REHBER OLARAK VAH YEDİLDİ. KUR'AN'I OKUMAKTAN BAZI MÜSLÜMANLAR YALNIZCA, KİTAPTA YER ALAN ARAPÇA LAFIZLARIN TECVİD KURALLARINA UYGUN OLARAK SESLENDİRİLMESİNİ ANLIYORLAR. ARAPÇA BİLMEYEN BİR MÜSLÜMAN'IN, YALNIZCA KUR'AN HARFLERİNİ TECVİD KURALLARINA GÖRE SESLENDİRMESİ, KUR'AN'IN VAH YEDİLİŞ GAYESİNE UYGUN BİR KUR'AN OKUMA OLAMAZ. ŞUURSUZ NE DEDİĞİNDEN HABERSİZ BİR SESLENDİRME, NASIL KUR'AN'IN İLK AYETİ OLAN "İKRA/OKU" EMRİNİN KARŞILIĞI OLABİLİR?"

Bu güzel yazıdan, fikir ve düşünceden gereken dersleri çıkarmamız dileklerimle.

Saygılarımla 

Haluk GÜMÜŞTABAK

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İmtihanımızda, Kaybedenlerden Olmak İstemiyorsak.

  Allah Asr suresinde, iman ettiğini söyleyen kullarım, birbirine Hak olanı,  YANİ YALNIZ ALLAH KATINDAN GELENİ, KUR’AN’I TAVSİYE ETMEDİĞİ SURECE ZİYANDADIR  diyor. Çünkü hak olanın yalnız Allah katından geldiğini yine Kur’an’da bildiriyor. Bizler böylemi yapıyoruz? Rabbimiz iman ettiğini söyleyen kullarını uyarmak için,  “ONLARIN ÇOĞU ALLAH’A, ANCAK ORTAK/ŞİRK KOŞARAK İNANIRLAR”  diyerek, iman ettiğini zannedenlerin, nasıl büyük bir yanılgı içinde oldukları uyarısını yapıyor. Tabi bir başka ayetinde de kendisine  ŞİRK/ORTAK KOŞANIDA AFFETMEYECEĞİ  bilgisini veriyor. Peki, bizler böyle büyük hatalar yapıyor muyuz? İnancımızı Kur’an ile sorguladık mı? Gelin sorgulayalım. Bizler yalnız Allah’ın katından gelen HAK olan Kur’an’a mı iman ediyoruz? Yoksa yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz,  KUR’AN+RESULÜN SÜNNETİ+MEZHEP İMAMLARININ İCHATLARI ile birlikte  mi yaşanır diyoruz.  Eğer bunu söylüyorsak, Allah’ın uyardığı gibi...

İslam’ı Sorumlu Olduğumuz Kur’an’dan Öğrenmezsek, Sonucuda İşte Böyle Olur.

  Bizler hiç düşünmeden, sorgulamadan Kur’an’dan uzak öyle bir din yaşıyoruz ki, adeta Allah’ın kitabı Kuran’ı küçümsediğimizin farkında olmadığımız gibi,  yalnız Kur’an ile İslam’ı yaşayamayacağımıza inandırıldık. İman ettik dediğimiz Kur’an, bu düşünceye onay veriyor mu, hiç baktık mı? Elbette hiç bakmadık, hatta bakmaya teşebbüs bile etmemizi engelleyip, sen Kur’an’ı anlayamazsın senin ilmin ne ki, Arapça bir kelimenin bilmem kaç anlamı var, sen hangisinin olduğunu nereden bileceksin diyerek, aklın mantığın kabul etmeyeceği düşünceleri, her nedense kabul etmekte sakınca görmedik. Arapça olan Kur’an’a bunları söyleyenler, her ne hikmetse yine Arapça olan rivayet hadislere, neden bunları söylemediklerini hala fark edemediysek, Allah ile aldatılmaktan da asla kurtulamayız.  İSLAM’I SORUMLU OLDUĞUMUZ KUR’AN’DAN ÖĞRENMEZSEK, SONUCUDA İŞTE BÖYLE OLUR . Mezheplerin hatta cemaat ve tarikatların şekillendirdiği İslam inancımızda şu mantık ve Kur’an dışı inancı, her nedense...

Enam Suresi 38. Ayet. “Biz Kitapta Hiç Bir Şeyi Eksik Bırakmadık.”

Bizler Kur’an ayetlerini doğru anlamak istiyorsak, mutlaka yine Kur’an’ın açıklamalarından, verdiği örneklerden yola çıkarak, anlamanın yolunu yöntemini seçmeliyiz. Bu konuda bir örnek vermek istiyorum, önce ayeti yazalım daha sonra üstünde birlikte düşünelim. Enam 38:  Yeryüzünde gezen her türlü canlı ve (gökte) iki kanadıyla uçan her tür kuş, sizin gibi birer topluluktan başka bir şey değildir. BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK. Sonunda hepsi Rablerinin huzuruna toplanıp getirilecekler. (Diyanet meali) Bu ayette geçen çok dikkat çekici bir cümle var.  BİZ KİTAP’TA HİÇBİR ŞEYİ EKSİK BIRAKMADIK . Sizce Allah, hangi kitaptan bahsediyor olabilir? Ne yazık ki geleneksel İslam anlayışı bu ayette geçen, bu cümleden çok rahatsız, onun içinde bu cümleye öyle bir anlam yüklüyorlar ki, ayette geçen bu cümlenin, neredeyse bizlere vermesi gereken anlamını alıp götürüyor. Siz ayeti okuduğunuzda ne anladınız? Yani Allah hangi kitapta, hiçbir eksik bırakmadığından bahsedi...