Ana içeriğe atla

ARAF SURESİ 33. AYETİ HAYATINA GEÇİRMEYİP, DERS ALMAYANLARA.


Bugün sizlerle birlikte üzerinde düşüneceğimiz, Araf suresi 33. ayeti önce sizlere hatırlatmak istiyorum. Ayeti yazalım ve dikkatlice okuyalım. Acaba Yaradan bizlere bu ayetiyle neler anlatmak istiyor ve bizler bu ayetin gereğini yerine getiriyor muyuz, onu anlamaya çalışalım Allah ın izniyle.

Araf 33: De ki: Rabbim ancak açık ve gizli kötülükleri, günahı ve HAKSIZ YERE SINIRI AŞMAYI, HAKKINDA HİÇ BİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ, Allah’a ortak koşmanızı ve ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ HARAM KILMIŞTIR. (Diyanet vakfı meali)

Önce şunu belirtmek isterim, kötülük diye çevrilen kelime ayette (FEVÂHİŞE) yani genel anlamda Allah ın istemediği, yasakladığı kötü davranış diye geçer. Yaradan HARAM sözcüğünü Kur’an da, çok önemli yerlerde kullandığını görürüz. Örneğin faizin haram olduğunu söyler Kur’an. Evlenilmesi yasaklanan kişileri sayar ve bunlarla evlenmek HARAMDIR der. Yenmesini istemediği şeyleri sayarak, bunların haram olduğunu belirtir. Zina yapmanın haram olduğunu da, Rabbim Kur’an da açıklar bizlere. Tüm bu ve buna benzer konuların, çok açık bir şekilde, haram sözcüğüyle özellikle yasaklandığını görüyoruz. Peki, yukarıda sizlere hatırlattığım Araf suresi 33. ayette bizlere neler anlatmak istiyor olabilir, Allah haram kıldım sözünü kullanarak. Gelin şimdide onu Allah ın önerdiği gibi, kendi irademizle Kur’an bütünlüğünde düşünerek anlamaya çalışalım.

Araf suresi 33. ayetinde Allah, açık ve gizli kötülüklerin, hayasızlıkların yapılmasını da haram sözleriyle bizlere açıklıyor ve şiddetle dikkatimizi çekiyor. Devamında ise dikkat ederseniz günah işleyerek, haksız yere sınırı aşmanın da haram olduğunu belirtiyor. Burada haksız yere sınırı aşmak konusunu elbette çok geniş düşünebiliriz her konuda. İnancımızı yaşarken de, Kur’an da diğer ayetlerinde söylediği gibi, ALLAH IN KUR’ANDA KOYDUĞU SINIRLARI AŞMANIN, KUR’AN DA BELİRTTİĞİ GİBİ, HARAM OLDUĞUNU ANLIYORUZ. Allah a ortak koşmakta bir şirk olup, buda haram olduğu bildirilmektedir. Şimdide gelelim üzerinde durmak istediğim ayetin bahsettiği, Allah ın işaret ettiği diğer haramlara.

“HAKKINDA HİÇBİR DELİL İNDİRMEDİĞİ BİR ŞEYİ, ALLAH HAKKINDA BİLMEDİĞİNİZ ŞEYLERİ SÖYLEMENİZİ HARAM KILMIŞTIR.”

Allah ın dikkatimizi çektiği, bu sözler üzerine düşünmeye davet ediyorum sizleri. Allah, hakkında hiçbir bilgi vermediğim, ayet indirmediğim ve kendi katımdan açıklamalar yapmadığım konularda, uydurulan sözlere, rivayet ve sanı bilgilere inanarak konuşmanızı da HARAM KILIYORUM diyor. Değerli arkadaşlarım, hakkında bilgi vermediğim sözleri üzerine düşünelim şimdide. Allah bizlere bilgiyi nereden veriyordu? Bu çok önemli, en garantili ve sağlam bilgiyi nereden alıyorduk? Bu sorunun cevabı çok açık sanırım, elbette Allah ın koruması altında ki KUR’AN DAN. Çünkü sizleri O kitaptan hesaba çekeceğim diyor.

Ayette özellikle dikkatimizi çeken, hakkında açıklama yapmadığım, detay vermediğim konularda, konuşulmasını haram kıldığını söyleyen Rabbimiz in sözlerine e karşı, bizler nasıl davranıyoruz, bunu hiç düşündünüz mü? Allah haram sözcüğünü dikkat ediniz, gelişigüzel kullanmamıştır Kur’an da. Hatırlayınız Allah ın HARAM kelimesini nerelerde kullandığını, daha sonrada bizler bu yanlışı yaparak, nasıl büyük bir vebal altına girdiğimizi, sizlerin yorumuna bırakıyorum.

Allah sizleri bu kitaptan hesaba çekeceğim diyorsa, O Yüce Rabbimiz vaadinde durandır. Allah Kur’an ın ipine sarılın diyorsa, sarılacağımız en güvenli ipin KUR’AN olduğunu unutmayalım. Kur’an ın onayından geçen her söz ve bilgi, elbette bizlerin başının tacıdır, bunda şüphe yok. Kur’an a uymayanları da çok iyice seçip, Kur’an ın süzgecinden geçirip, geçmişte yapılan yanlışları bizler tekrarlamamalıyız. Bizler İslam ı ne derece doğru yaşarsak, bizden sonrakilere de doğru örnek olacaktır bilinciyle hareket ettiğimizde, gelecek nesile de yatırım yapmış olacağımızı bilmeliyiz. 

Bizler Allah ın indirdiği kitabı ve İslam ı ne kadar doğru anlar ve doğru yaşarsak, gelecek nesle o kadar güzel örnekler bırakırız. İnsanoğlu taklitçi, kolaya kaçan, tartışmaya meyilli bir yapıda yaratılmıştır. Bizler eğer aklın yolu Kur’an da birleşmeyip, bölünerek yaşadığımız İslam ın duvarlarını, Kur’an harcıyla sıvamazsak, gelecekte  bırakacağımız örneklerle, yıkık dökük, güvenilir olmayan bir dini miras bırakmış oluruz.

Yaptığımız yanlışlarımızı şöyle bir hatırlayınız. Allah Kur’an da kendi katından, hiç bahsetmediği bilgi vermediği konularda, bizleri yaratan Rabbimiz hakkında bizler, öyle şeyler anlatıyor ve toplumun kafasını karıştırıyoruz ki, HEPİMİZ HER GÜN HARAMI, TIKA BASA YİYOR AMA BUNUN FARKINDA BİLE OLMUYORUZ. Bu yaptıkları yanlışları kendilerine anlatanlara, Allah ın ayetiyle uyaranlara, siz sünnet inkarcısısınız, peygamberimizin hadislerini inkar ediyorsunuz diyerek, Kur’an da her bilginin olmadığını, özet bilgiler olduğunu söyleyip, kendi yanlış inançlarını, Allah ın elçisinin üstüne atmaktan çekinmiyorlar. Hesap günü bu acı gerçekle karşılaştıkları zaman, iş işten geçmiş olacaktır. BU YANLIŞLAR KATLANARAK, BİZDEN SONRAKİ TOPLUMLARA ULAŞTIĞINI, LÜTFEN UNUTMAYINIZ.

Bizler nasıl geçmişimizi taklit etmeye çalışıyor ve onlardan örnekler almanın yollarını arıyorsak, yüzlerce yıl sonra bizlerin torunları da bunları yapacaklardır. Eğer geleceğe yatırım yapmak çocuklarımızın, torunlarımızın Allah ın doğru yolunda olmasını istiyorsak, Kur’an ın etrafında birleşmeliyiz. Eğer Allah ın emrettiği dini, geleceğe taşımak istiyor ve peygamberimizin gerçek ümmeti olmak iddiasındaysak, onun tebliğ ettiği kitabın etrafında tek yumruk olarak buluşmalıyız. 

Rabbim cümlemizi, Kur’an ın güneşinden, rehberliğinden, nurundan istifade etmeye çalışan ve bu uğurda aklı ve fikriyle hareket ederek çaba gösteren kulları arasına, inşallah bizleri alması dileklerimle. 

Saygılarımla 
Haluk GÜMÜŞTABAK 

https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KABEYİ İLK KİM YAPMIŞTIR?

Biz Müslümanlar her konuda olduğu gibi, Allah’ın emri Hac görevini yerine getirdiğimiz Kâbe nin, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı konusunda bile, tam anlaşamıyor, Kur’an açıklamasına rağmen, Kur’an’ın bilgilerine inanacağımıza rivayetlerin etkisinde kalıyoruz. Televizyonlarda izlemişsinizdir, hatta kafanız da karışmıştır. Kâbe yi ilk yapanın, Hz. Âdem olduğu anlatılır. İlginçtir bu bilgilerin tamamı rivayetlerde geçer, sorumlu olduğumuz Kur’an’da tek kelime geçemez. Bakın bu konuda neler söyleniyor, önce bu rivayetlere göz atalım, daha sonra sorumlu olduğumuz Kur’an’dan gerçekleri öğrenelim. “İSLAM’DA GENEL GÖRÜŞ OLARAK KÂBE’NİN, İLK OLARAK HZ. ÂDEM TARAFINDAN YAPILDIĞI SÖYLENİR. ANCAK ONDAN GERİYE, SADECE TEMELLERİNİN KALDIĞI, SONRA HZ. ŞİT PEYGAMBER TARAFINDAN YENİDEN İNŞA EDİLDİĞİ VE NUH TUFANI SIRASINDA KUMLARA GÖMÜLDÜĞÜ ANLATILIR. DAHA SONRASINDA, KUR’AN’DA BELİRTİLDİĞİ ÜZERE, HZ İBRAHİM’İN ALLAH’IN EMRİ İLE KÂBE’NİN BULUNDUĞU YERE GİTTİĞİ VE KÂBE’NİN TEMELLERİNİ BULARAK, O

ÖLMÜŞLERİMİZE KUR’AN OKUMAK, KURBAN KESMEK DOĞRU MUDUR?

Sizce Kur’an ölmüşlerimize okunur mu, okunursa faydası olur mu? Bildiğiniz gibi günümüz İslam toplumunda, çok fazla kabul gören ve her ölen yakınlarımızın ardından Kur’an okuruz, ya da okuturuz. Kabir ziyaretlerinde görürsünüz, ölmüş kişinin mezarı başında ona Kur'an okurlar. Bu davranışımız ne kadar doğru. Gelin bu sorumuzu Kur’an'a soralım, bakalım ne cevap verecek. Allah Kur’an'ı neden ve ne amaçla indirdiğini, bakın nasıl açık bir şekilde bizlere bildiriyor. Yasin 70:   DİRİ OLANLARI UYARABİLSİN ve kâfirlere ceza hak olsun diye. ( Bayraktar Bayraklı) Fatır 22:  DİRİLER İLE ÖLÜLER DE BİR OLMAZ. Allah, dilediğine işittirir. SEN, KABİRDE BULUNANLARA İŞİTTİRECEK DEĞİLSİN. (Diyanet meali) Neml 80:  Bil ki SEN ÖLÜLERE İŞİTTİREMEZSİN, arkalarını dönüp giderlerken sağırlara da DAVETİ DUYURAMAZSIN. ( Diyanet vakfı) Aslında bu ayetleri okuyan ve iman ettiğini söyleyen bir Müslüman, Kur’an'ın yaşayan bizler için bir tebliğ, uyarı  HAKKIN YOLUNA DAVETİYE  olduğunu anlayacaktır

SALAT'IN BİR ANLAMININDA, NAMAZ OLMADIĞINI SÖYLEYEN KARDEŞLERİMİZE.

  Bu makalemde sizlerin, üzerinde düşünmenize vesile olmak istediğim konu, Kur’an’da geçen SALAT kelimesi üzerinde olacak. Salat Allah’a dua etmek, toplumun birbirine destek olması ve bizlerin farsça namaz dediğimiz kıyam, rükû ve secde ile yapılan şekilsel bir dua ibadeti anlamlarına gelir. Bu makalemde üzerinde durmak istediğim konu, bazı arkadaşlarımızın kıyam, rükû ve secde ile yaptığımız ibadetin aslında, Kur'an'da geçmediğini iddia ettikleri konusu üzerinde olacak.  Her düşünceye saygılı olurda, hiç bir etki altında kalmadan, derinlemesine Kur’an ayetleri üzerinde düşünürsek, inanıyorum ki en doğru sonuca ulaşabiliriz. Eğer birbirimize saygısız tavırlar içinde olurda, bizim gibi inanmadığı için, karşımızdaki kişiyi dinsizlikle suçlarsak, daha baştan büyük hata yapmış oluruz.  ÖNCE ŞUNU ÇOK AÇIK BİR ŞEKİLDE, YAZIMIN BAŞINDA SÖYLEMEK İSTERİM. ŞU AN KILDIĞIMIZ NAMAZIN AYNISINI, DETAYLARINI KUR’AN’DA ARAMAYALIM, BULAMAYIZ. ÇÜNKÜ ALLAH BU ŞEKLİYLE, YANİ DETAYI İLE NAMAZI KUR’A